Okunma Sayısı: 9626
CANLI YORUMLAR

BEBEKLERDE GAZ SANCISI

Hangi gıdalardan kaçınmalı

Diyelim ki, ilk defa anne baba oldunuz, bebeğinizle birlikte hastaneden eve döndünüz. Yenidoğan bebeğiniz, annesini emip günün büyük bölümünü uyuyarak geçiriyor. Siz de ne kadar şanslı olduğunuzu, bebeğinizin pek uslu olduğunu düşünüyorsunuz. Acele etmeyin! Sonra birdenbire, 2-3 hafta geçtiğinde sanki o uslu bebek gidip yerine minik bir canavar geliyor. Sevgili bebeğiniz, akşama doğru birden huysuzlanıyor, durmadan ağlamaya başlıyor. Bacaklarını karnına çekiyor, kızarıp bozarıyor, ellerini yumruk yapıyor, sanki canı çok acıyormuş gibi ağlıyor. Üstelik bu durum, haftanın çoğu günü aynı saatlerde tekrarlanıyor. İşte, bebek büyütmenin en zor dönemlerinden biriyle karşı karşıyasınız. Sağlıklı bebeklerde görülen bu tarz nedensiz ağlamalara KOLİK diyoruz. Kolik, bir hastalık değildir ve bebeğe zarar vermez. Bebeklerin yaklaşık % 10' unda görülen bir tablodur. Dış dünyaya uyum sürecinin bir parçası olarak kabul edilebilir.

Kolik ne kadar sürer?

Bebek 2-3 haftalık olduğunda başlar, 4-6 haftada en yoğun döneme ulaşır, çoğunlukla 3 ayda biter.

Bebeği doktor görmeli mi?

Evet. Belki, pek yapacak bir şey yoktur. Ama, doktorunuz en azından bebekte başka bir sorun olmadığından emin olmak için onu muayene edecektir. Bazen; fıtık, barsak düğümlenmesi, orta kulak iltihabı, idrar yolu enfeksiyonu gibi problemler de çok ağlamaya yol açar ve bebeğin sorunu kolik sanılabilir. Ayrıca, doktorunuz, kolik için bazı damlalar veya bitkisel çaylar önerebilir.

Kolik neden olur?

Koliğin nedeni bilinmiyor. Anne sütü alan bebekte annenin yediklerine allerji, mama alan bebekte mamanın içeriğine allerji, sindirim sisteminin tam olgunlaşmamış olması, artmış bağırsak gazı, bebeğin günlük rutinindeki değişiklikler, annenin endişesi ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Ancak, kesin bir neden saptanamamıştır.

Emziren anne hangi gıdalardan kaçınmalı?

Lahana, karnabahar, Brüksel lahanası, brokoli, kuru baklagiller, inek sütü ve süt ürünleri, soğan, sarımsak, baharatlı gıdalar, kahve, çay, çikolata gibi besinler annenin diyetinden çıkarılıp bebeğin rahatlayıp rahatlamadığı gözlenebilir.

Bu konuda tek bir doğru yoktur. Her bebek, kendine özgüdür. Birini rahatlatan yöntem diğerinde hiç işe yaramayabilir. Aşağıda sıralananları deneyebilirsiniz.

Bebeği rahatlatmak için neler yapılabilir?

  • Yumuşak bir battaniyeye sarma
  • Kucaklayıp sarılma
  • Ninni, şarkı söyleme
  • Müzik dinletme
  • Kucakta veya beşikte sallama
  • Karnına ılık yağ ile masaj yapma
  • Karnına ılık havlu koyma
  • Ilık bir banyo yaptırma
  • Bebek arabasında ileri geri gezdirme
  • Kendi arabanıza bindirip gezdirme
  • Emzik verme

Dr. Nilüfer Toprakçı 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
17KASIM'DA KÖPRÜYE MOR RENK
PREMATÜRELER İÇİN...
EMZİRECEKLERE TAVSİYELER
DOĞUM ÖNCESİNDE ÖĞRENİLMELİ
YEME PROBLEMİ YAŞAMAYIN
BEBEĞİNİZLE ERKEN ANLAŞIN
BEBEKLERDE DİŞ BAKIMI
DİŞLER ÇIKMADAN ÖNCE
BEBEK İÇİN KOZA STRATEJİSİ
ANNEYE BOĞMACA AŞISI
YENİDOĞAN RAHATSIZLIKLARI
OLAĞAN BELİRTİLER...
TUVALET ALIŞKANLIĞI VERMEK
İŞTE SİZE 10 İPUCU!
DEMİR EKSİKLİĞİ ÖNEMLİ
TELAFİSİ MÜMKÜN OLMUYOR
BEBEĞİNİZİ HIÇKIRIK TUTARSA
KURTULMANIN YOLLARI NELER?
MİNİK TIRNAKLARI ÇİZMESİN
BEBEKLERDE TIRNAK BAKIMI

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
DOĞUM LEKELERİ NE ANL...
ANNE KARNINDA KAÇ HAFTA?
HER 25 BEBEKTEN 1'İ
BEBEĞİNİZİ MEMEDEN KESME
23 NİSAN
AKNELERDEN KURTULMAK İÇİN
FOTOĞRAFA DİKKATLİ BAKIN
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :