Okunma Sayısı: 8590
CANLI YORUMLAR

ÇOCUK VE ERGENDE DEPRESYON

Tedavisi var mı?

Çocuklarda ve ergenlerde depresyon tedavisi, rahatsızlığın bilgilendirilmesi, psikoterapi ve ilaçla yapılır. Önemli olan, kötümserliğin ve umutsuzluğun kırılmasıdır.

‘Bilişsel davranışçı tedavi’ denilen, çocuktaki olumsuz düşünceleri ortadan kaldırmaya yönelik psikoterapinin çocuk ve gençlerde oldukça yararlı olduğu biliniyor. Aile içerisindeki olumsuzlukların aile terapisi yöntemiyle çözümlenmesi de faydalıdır. Çocuklarda depresyon tedavisinde erişkinlerdekine benzer ilaçlar kullanılmaktadır. Ne kadar uzun süre kullanılırsa kullanılsın bağımlılıkyapmayan anti-depresan ilaçların çocuk ve ergenlerde depresyon tedavisinde çok etkili oldukları kanıtlanmıştır.

Ancak, birçok çocuk ve ergende depresyonun tekrarlama olasılığı vardır, çocukların uzun süre  izlenmeleri gerekir.

"Çocuklara yalnız olmadıkları duygusu hissettirilmeli"
Depresyon tanısı konan çocuk ve ergenlerde tedavinin ilk basamağı anne baba, çocuk ve ergenin depresyon konusunda bilgilendirilmesi olmalıdır. Öncelikle depresyonun 50 çocuktan birinde ve 20 ergenden birinde görülebildiği belirtilerek bu konuda yalnız olmadıkları duygusu yaratılmalıdır. Çocuk ve ergenlerin tedavisinde ilaç önemli yer tutmaktadır. Tedavi edilmeyen depresyonun çok olumsuz bir biçimde hatta intiharla bile sonuçlanacağını bilmek aileyi karar verirken aydınlatacaktır. Ayrıca tedavinin ortalama 6-8 ay ya da daha uzun bir süreç  alacağının bilinmesi gerekir.

Öğretmeni de destek olmalı
Depresyondaki çocuklar normaldeki durumlarından daha sinirli ve alıngan olabildiklerinden arkadaş ilişkileri bozulabilir, sınıfta dışlanma yaşayabilirler. Çocuk davranışlarının olumsuzluğunun farkında olmasına rağmen aynı olumsuz davranışları tekrar ettikçe sınıftan dışlanacak ya da onunla alay edilecektir. Kısırdöngüyü kırıp çocuğun saygısının artırılmasında en önemli görevlerden birisi öğretmene düşer. Öğretmen, çocuğun olumlu hareketlerini kollamalı ve sınıf önünde kıskançlık duygusu yaratmadan kendisini överek, arkadaşlarının gözünde olumlu bir yere gelmesine yardımcı olmalıdır.

Depresyondaki çocuk ve ergenlerin yaşadıkları bilişsel çarpıtma örneklerine göz atalım:

Aşırı genelleme: Çocuğun yaşadığı    olumsuz olayı aşırı biçimde genellemesi, kendisini suçlayıp değersiz hissetmesi ve bu  düşünceleri farklı alanlara da yaymasıdır.
Seçici soyutlama: Çocuğun yaşadığı bir olaydan sadece bir ayrıntıya takılmasıdır.
Kurma ve yanlış yorumlama: Ortada herhangi bir kanıt olmadığı halde bir sonuca varma ve buna inanma.
Abartma ya da yok sayma: Çocuğun yaşadığı olumsuzlukları aşırı derecede abartması, olumlu durumların olumsuz tarafından görmesi veya küçümsemesidir.
Kişiselleştirme: Çocuğun yaşanan bir olumsuzluktan herhangi bir neden olmaksızın kendisini suçlamasıdır.

İlaç kullanımı
Depresyondaki çocuk ve ergenlerde ilaç tedavisine başlandıktan sonra ilk olumlu etkiler ikinci haftadan sonra görülür. 6-12 haftalık bir süre sonunda hastaların yüzde 60-70 kadarında önemli düzeyde iyileşme beklenir. Depresyonun ilaçla  tedavisinde üç önemli devre vardır.İlk 6-8 hafta birinci tedavi devresidir. Bunu izleyen 3-4 aysa kazanılan olumlu gelişmelerin pekiştirilmesi devresidir. Bundan sonraki 1-2 yılsa depresyonun tekrarlamasını önleme devresidir.

Ne kadar uzun süre kullanılırsa kullanılsın bağımlılık yapmayan antidepresan ilaçların çocuk ve ergenlerin tedavisinde çok etkili oldukları kanıtlanmıştır. 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
SINAV ÖNCESİ RAPOR KRİZİ
BAKAN DİNÇER UYARDI
ÖDÜL VEREYİM DERKEN
SAĞLIĞIYLA OYNAMAYIN
5 YAŞTAN 15 YAŞA KAZALAR
ÇOCUKLARIN YAŞADIĞI KAZALAR
OKUL SEÇİMİ HAZIRLIĞI
ANAHTAR KELİME "İHTİYAÇ" MI
BİRAZ SOFRA ADABI LÜTFEN!
MUHABBETE KATILAN ÇOCUKLAR
1-12 YAŞ ARASI DAVRANIŞLAR
ÇOCUĞUNUZU TANIYIN
7 YAŞINDA, HÂLÂ PÜRE YİYOR
ÇOCUKLARDA GELİŞME GERİLİĞİ
ÇOCUKLARIN HAYAL DÜNYASI
ODALARINA TAŞINIYOR
BAĞIRMAYIN, SAKİN OLUN
TATİLDE AKSİLİKLER OLUR
SIRA BEKLEMEYİ BİLİYOR MU?
BİLMİYORSA İŞİ ZOR!

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
"HAYIR O OYUNCAK BENİM"
ÇOCUĞUN ÖNÜNDE TARTIŞMAYIN
DEPRESYONDAKİ ÇOCUKSA
BABALAR VE KIZLARI
İLGİLİ VİDEOLAR
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 1
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 2
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 3
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 4
YETERİNCE ZENGİNSENİZ
MİNİKLERİN BOYUT ZİYARETİ
YENİ YILDA DENEYİN
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :