Okunma Sayısı: 9601
CANLI YORUMLAR

DEMİNİ İYİ ALSIN DİYE

Çok kaynatmayın

Özellikle kış mevsiminde çok fazla tüketilen ıhlamur, kekik, kuşburnu ve ada çayı gibi bitkisel çaylar dakikalarca kaynatılmamalı...

Özellikle kış mevsiminde çok fazla tüketilen ıhlamur, kekik, kuşburnu ve ada çayı gibi bitkisel çayların dakikalarca kaynatılmasının yanlış olduğu, bu şekilde yapılan çaydan içindeki yararlı maddelerin ölmesi nedeniyle gerekli faydanın alınamayacağı bildirildi.

Sivas Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Aslan,  havaların soğumasıyla birlikte vatandaşların bitkisel çaylara yöneldiğini söyledi.

Bitki çaylarından gerekli faydayı alabilmek için bir defa demlenip tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Aslan, özellikle kış hastalıklarından korunmak isteyenlerin bitki çaylarını tercih ettiğini, "doğru bilinen yanlışlar" nedeniyle birçok kişinin bu çaylardan gerekli faydayı göremediğini ifade etti.

Bitkilerin suyla birlikte dakikalarca kaynatılmaması gerektiğine dikkati çeken Aslan, şunları kaydetti:"Vatandaşlar arasında yaygın olarak kullanım şekli; bitkileri çaydanlığın içerisine koyup üzerine su ilave ederek dakikalarca kaynamasını bekleme ve bittikçe üzerine su takviyesi yaparak tekrar tekrar kaynatma şeklindedir. Bu şekilde bitki çaylarının dakikalarca kaynatılması, içerisindeki vitaminleri öldürür ve elde edilen çaydan hiçbir fayda alınmaz. Suyu kaynattıktan sonra bir başka kap içerisine bitki çaylarını koyup onun üzerine kaynar suyu ilave edip sararak ağzı kapalı bir şekilde bekletip demlemeye bırakmak lazım. Bu tıbbi ve aromatik bitkiler grubunun tamamı için geçerlidir. Eğer devamlı kaynatılırsa içerisindeki yararlı mineraller ölür. Boşa içilmiş olur. Asıl yararlı maddeler gider. Mesela C vitamini yüksek derecedeki ısıda tamamen parçalanır ve kaybolur. Tekrar tekrar kaynatma gibi bir durum olmaması lazım. İlk kaynatmada vitaminlerin alınması gereken bölümleri alınır. Bizim için önemli olan aromatik yağlar kısmıdır. Suda ilk olarak onlar çözülür. Bir demleme en uygunudur. Tekrar tekrar demleme ve kaynatmada sadece bitkinin rengi çıkar, vitamin anlamında bir şey kalmaz. O nedenle bitki çaylarını bir kullanımlık yapmak gerekir."

Kış aylarında en fazla ıhlamur, kekik, kuşburnu ve ada çaylarının tüketildiğini söyleyen Aslan, bu çayların işlenmiş değil doğal olmasına da dikkat etmek gerektiğini söyledi. İşlenmiş hap haline getirilmiş ürünlerin sağlık açısından sakıncalı olabildiğine dikkati çeken Aslan, "Günümüzde tüketiciyi yanlış yönlendiren bir hapın tüm hastalıklara iyi geldiğine yönelik reklamlar var. Kesinlikle böyle bir şey olamaz. Biz doğal ürünlere kimyasal bulaşmasın istiyoruz. Ürünler ne kadar çok kimyasalla muamele görürse o kadar çok tehlike çanları çalar. Mutlaka bir kalıntısı kalır ve oda vücuda girer" dedi.

Siyah çayı açık ve şekersiz tüketin

Bitki çaylarının yanı sıra siyah çayın da Türk toplumunda fazla miktarda tüketildiğini belirten Aslan, çayın açık ve şekersiz tüketilmesine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Çayın içinde "tein" denilen sağlık açısından çok faydalı bir madde olduğunu anlatan Aslan, şu bilgileri verdi: "Çay, kalp krizi riskini azaltır. Cildi temizler, kan dolaşımını hızlandırır, uyarıcıdır. Zihin açar, uyku açıcıdır. Vücut ihtiyaç duyduğu sıvıyı almış olur, böbrek açısından faydalıdır. Yapılan araştırmalarda kansere de iyi geldiği biliniyor. Sıcak içildiği zaman vücudu rahatlatıcı ve dinlendirici özelliği vardır. Çayın bir de antioksidan özelliği vardır. Vücutta bir nevi mikrop öldürücü gibi çalışır. Fazla çay tüketimi sağlık açısından faydalı ama açık ve şekersiz tüketilmesi gerekiyor. Çok demli içildiği taktirde demir bağlayıcı özelliği aktif hale gelir ve kandaki demiri bağlar. Açık çay istenildiği kadar içilebilir. Mevcut şekerler kimyasal işlemlerden geçmiş beyaz şekerlerdir. Vücut şeker ihtiyacını günlük tükettiğimiz meyveler olsun, ekmek olsun buralardan karşılayabiliyor. Uzak durulması gereken üç beyazdan birisidir."

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
MARİFET UYUM SAĞLAMAKTA MI?
DEĞİŞİMLE BAŞA ÇIKMAK...
SIFIR BEDEN OBEZLER
ASOSYALLEŞTİRİYOR
DETOX KOKTEYLİ
BEKLETMEDEN TÜKETİN
ZARARLI ALIŞKALIKLARA SON
HAMİLELİK DİSİPLİN İSTER
ÇOCUĞUNUZU ARAÇ TUTUYORSA
BAZI ÖNLEMLER ALABİLİRSİNİZ
UYKU APNESİ KABUS MU OLDU
NELERE YOL AÇIYOR
SAÇINIZ NEDEN DÖKÜLÜYOR?
SADECE YAŞA BAĞLI DEĞİL
BAŞKA NEDENLERDE VAR!
ÇOCUK DOĞDU, ŞİMDİ SPOR!
KARINLAR BİRAZ ÇALIŞSIN...

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
KIŞ İÇİN ŞİFALI TARİFLER
HADİ REÇEL YAPALIM
SOĞANI YAĞDA KAVURMAYIN
YILBAŞI SOFRASI HAZIR...
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
TOPLAYIN
YENİ YILDA DENEYİN
YETERİNCE ZENGİNSENİZ
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :