Okunma Sayısı: 14621
CANLI YORUMLAR

EĞİTİMDE TABLET TARTIŞMASI

Peki ya uzmanlar ne diyor?

Başbakan Erdoğan, ilk tablet bilgisayarları dağıttı ve resmen eğitimde tablet dönemi başladı. 17 ilde 53 okulda pilot uygulama olarak başlayan proje karşısında velilerin ve öğrencilerin kafası karışık.

Tabletlerdeki internetin denetimi nasıl sağlanacak, öğretmenler projenin neresinde? Çocuklar tabletleri nasıl kullanacak, avantajları neler ve dezavantajları neler? Veliler bu proje hakkında ne düşünüyor, uzmanlar ne öngörüyor?

Abbas Güçlü: "Zamana bırakmak lazım"

Okullarda tablet dağıtımının başlaması ile eğitimde yeni bir çığır açıldığını ifade edilirken uzmanlar ise projeye temkinli yaklaşıyor. Konuyla ilgili Anne Boyutu'na bir değerlendirmede bulunan Milliyet Yazarı Abbas Güçlü, tablet dağıtımın teknolojinin eğitime yansıması açısından iyi bir uygulama olduğunu ancak uygulanabilirlik açısından zamana bırakılması gerektiğini dile getirdi.

Projenin uygulanması ve yaygınlaştırılması noktasında şüpheleri olduğunu dile getiren Güçlü, "3 yıl önce de bilişim teknoloji sınıfları kurulduğunda bir çağın açılıp bir çağın kapanacağı söylenmişti. Ama beklenen başarı sağlanamadı ve o sınıflar kapandı. O nedele bu proje çerçevesinde hedeflenen ve söylenenler ne kadar hayata geçecek onu bekleyip görmek lazım" dedi.  

"Öğretmenler dışlanmış durumda"

Proje olarak güzel bir proje olduğunun altını çizen Güçlü, inandırıcılık ve uygulanabilirliğin test edilmesi açısından pilot uygulamanın yapılmasını doğru bulduğunu ifade ediyor. İnternet bağlantısı olan tabletlerde öğrencilerin interneti kontrollü olarak kullanabileceğini söyleyen Güçlü, "Bu noktada asıl önemli olan öğretmenlerdir. Öğretmenlere sahip çıkılması gerekiyordu. Yani bu projeye ilk dahil edilecek kişiler öğretmenler olması gerekirken, öğretmenler dışlanmış durumda. Öğretmenler yetiştirilmeden hayata geçirilmeye çalışılan bir proje. Tüm bunlara baktığınızda proje artıları olduğu kadar eksileri de içinde barındırıyor" dedi.

Ancak belirtilen miktarlarda tablet dağıtımının, hem de 4 yıl içinde yapılmasına temkinli yaklaşan Güçlü, tabletlerin üretimi konusunda şüpheleri olduğunu şu sözlerle dile getirdi: "Dört yıl içerisinde bu kadar üretim olacağını sanmıyorum. Dünyada bile bu kadar tablet üretimi var mıdır bilemiyorum. Türkiye'de üretilecek diyorlar ama ben pek sanmıyorum. Havada pek çok soru işareti var. En iyisi bekleyip görmek. Söylenenlerin gerçeğe dönüşüp dönüşmeyeceğini zaman gösterecek." Dünyanın diğer ülkelerinin bu projeye mesafeli ve temkinli yaklaştıklarını söyleyen Güçlü, "Diğer ülkeler bu kadar temkinliyken bizim neden bu kadar aceleci davranıyoruz onu da anlamış değilim. Çocuklarımızı çok mu seviyoruz, eğitimlerine çok mu önem veriyoruz yoksa büyük projeleri çok mu seviyoruz. Belli değil" diyerek tepki gösterdi.

Neslim Doksat: "Birçok avantaj ve dezavantajı içinde barındırıyor"

Öğretmen, veli ve öğrenci üzerindeki psikolojik etkilerini Çocuk, Ergen ve Genç Psikaytrı Uzman Dr. Neslim G. Doksat'a sorduk. Fatih Projesi'ni, teknolojik gelişmelerle uyumlu olacak bir eğitim modeli teşkil etmesi açısından olumlu bulduğunu söyleyen Doksat, ancak beraberinde çok sıkı bir denetim ve tedbir paketi hazırlanması gerektiğini dile getiriyor.

Bu projeyle, e-kitap uygulamasına geçebilmek, yani pek çok kitap bilgisine, kitapçılarda arayarak satın alma derdinden kurtulmuş olarak, hızla ulaşabilir olmalarını sağlamak öğrencilerin internet üzerinden kapsamlı ve derin bilgiye hızlı şekilde ulaşmalarını sağlamak, çağın getirdiği yenilikleri en hızlı şekilde takip etmelerini sağlamak açısından birçok avantajı birarada barındırdığını söyleyen Doksat, bilgisayar ve internet bağımlılığını tetikleme ihtimalinin ise en büyük dezavantaj olduğunun altını çizdi.

Doksat oluşabilecek diğer dezavantajları ise şöyle sıraladı: "Çocukların, internet üzerinden yanlış veya zararlı bilgiye ulaşma potansiyeli sağlamak, çocukların okuldaki sosyalleşme  saatlerini internetle uğraşarak geçirme ihtimalini arttırmak ve asosyal olmalarına zemin hazırlamak, internet üzerinden oynanan oyunlara olan eğilimi arttırmak, kitap okuma alışkanlığının veya kütüphanedeki kitaplardan araştırma yapma alışkanlığı da kaybolacaktır."

Veliler endişeli

Özel bir şirkette yönetici asistanı olarak görev yapan Buya Özkabakçı ise çocukların teknolojiyi yakından takip etmesinin güzel olduğunu ancak internet söz konusu olunca bazı endişeleri olduğunu dile getiriyor. Tablet bilgisayarların çocukların araştırma yapmaları açısından faydalı olabileceğini söyleyen Özkabakçı, çocuğun araştırmak yerine bulduğu şeyi kopyalayacağını ve bunun kontrolü noktasında öğretmenlerin yetersiz kalacağını ifade ediyor. Uzmanların çocukların cep telefonu bile kullanmaması noktasında sürekli uyarılarda bulunduğuna dikkat çeken Özkabakçı, tablet bilgisayar dağıtımlarını bir çelişki olarak yorumluyor.

Doğru ve denetimli kullanımda iyi bir adım olarak yorumlayan Özkabaçkı şunları ifade ediyor: “Büyük ihtimalle bunların dağıtıldığı evlerde insanların zaten birçok ihtiyacı eksik. Dolayısıyla bu bilgisayarları satıp parasıyla temel ihtiyaçlarını karşılayacaklar... Türkiye’nin hala birçok yerinde öğretmen ve okul eksiği varken, Van'da hala insanlar çadırlarda yaşarken tablet bilgisayar mı kalmış dağıtacakları?”

Aşçılık yapan Türkan Çal adlı veli ise şunları söylüyor, "Tablet bilgisayarın çocukların işine yarayacağını düşünmüyorum. Lakin benim kızım sürekli facebook'ta geziyor, onun yerine kitap dağıtsınlar. Aileler veya öğretmenler her dakika  çocukları kontrol edemezler. İnternette sınırlama yoksa başarısızlık başlar. Sadece ders için ya da araştırma amaçlı kullanılırsa avantajlı fakat bugünün çocuklarının ders için interneti kullanıdığına inanmıyorum ve zannetmiyorum."

Tablet bilgisayarlar ne getiriyor?

17 ilde 53 okulda pilot olarak başlanan proje kapsamında, 2012 Eylül ayına kadar 3 bin 657 orta öğretim kurumunda, liselerin yarısında Fatih Projesi'nin kurulumunun tamamlanacağı belirtiliyor. Proje kapsamında 620 bin akıllı tahta okullara yerleştirilecek. Yine proje kapsamında sınıflara yüksek hızlı internet bağlantısını da gerçekleştirilecek.

Tabletlerde internet bağlantısı olacak ve zararlı içerikten korunmak istenen çocuklar güvenli internet kullanacak. Öğrenciler internete evlerinde ve tanımlanmış her yerde girebilecek. Tüm derslerin kitapları tabletlere yüklenmiş olarak öğrencilere dağıtımı yapılacak. Tabletlerin satılacağı yönündeki endişelerin giderilmesi için de, mali değeri yaklaşık 800 TL olan tablet bilgisayarlar 2 hafta süreyle akıllı tahtayla etkileşime geçmezse otomatikman devre dışı bırakılacak. 

Öğrenciler bu tabletler sayesinde okul dışında da öğretmenleri ile chat yapabilecek, e kitap okuyabilecek ve arkadaşları ile ders notu, ödev paylaşımını rahatlıkla gerçekleştirebilecek. 

Bu sistemin yapıldığı her okuda internet bağlantısı olacak. İnternetin hızlı olması için kablolu internetin kullanılması öngörülürken, köy okullarında bu sorun kablosuz internet ile çözülecek. 

Derslerini ve ödevlerini bu tablet bilgisayarlardan yapabilen çocuklar sıkıldıklarında tabletlerde yer alan oyunlardan oynayabilecek. 

 

 

Haber: Meliha ÜÇEL 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
MALİYET PES ETTİRDİ
ARTIK ARAŞTIRILMAYACAK
EKONOMİYE KADIN GÜCÜ
MİKROKREDİ SEFERBERLİĞİ
ESKİ DİYE ATMAYIN
BAŞINIZA DERT AÇABİLİR
TARİH OLUYOR
MEMURA SICAK TATİLİ
PERŞEMBE, CUMA İŞ YOK
GENÇ VE SICAK
YAZIN CİLDİNİZ BOZULMASIN
KAPANAN OKULLAR AÇILIYOR MU
4+4+4'LE DAHA ÇOK ÖĞRENCİ
KIZLAR DA OLMASAYMIŞ
ATAKLI OLİMPİYATLARI YAZDI
ZORUNLU
"HAYIR" SEÇENEĞİ YOK
SICAKLAR BAHANE
YENİ FİLMLER ŞAHANE

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.
1
kayrazz
Cevapla kayrazz
07.02.2012 09:49:06
eğitimde çığır açılmalı elbette. ama bu ani çığırlar biraz kafa karıştırıcı. büyük pilot illerde öğrenci öğretmen ve okullara bakıp hımm yakışır diyorsunuz. ama öğretmen ne yapıcak tablet ayarlarınımı düzenleyecek sadece. daha kış günlerini yaşadığımız şu günlerde eğitim adına kömürü olmayan sınıfta donan çocuklar için el atılsa. tabletten önce öğretmenlerin durumu göz önüne alınsa. birtarafta atama bekleyen binlerce öğretmen. bir tarafta ücretli sözleşmeli öğretmenlerle vakit geçirilen öğrenci.. vizyon gelişsin bilişim ilerlesin. ama eksikler üzerine değil tamamlanmış altyapı üstüne olsun. internetten gazeteleri takip ediyoruz. sorarım size hiç bayiden aldığınız gazeteyi okumanın keyfi internette oluyormu ??? üstelikte bir sınıfta okadar kablosuz pc. bunun zararlarını düşünen varmı o genç beyinlere
Cevap Yaz
1

KATEGORİNİN HABERLERİ
"ET CİNAYETTİR!"
KADINLARIN UMUDUNA YOL
BEYAZ GÜLLERLE ANILDILAR
UYUŞTURUCU KULLANAN G...
İLGİLİ VİDEOLAR
ELEKTRONİK KELEPÇE VE TEKNİK TAKİP
BEYOĞLU'MA DOKUNMA
GERZE'YE TERMİK SANTRAL PROTESTOSU
TAKİP-TACİZDE ŞİKAYET VE İHBAR
YAŞLANMAK GÜZELDİR
BİR KADININ ÇANTASINDA
BAZILARI KASLI SEVER
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :