Okunma Sayısı: 11573
CANLI YORUMLAR

HİPOTİRODİ MİSİNİZ?

Belirtileri ve tedavisi

Hipotirodi çok az tiroit hormonunuzun olması anlamına gelir.

Yapılan araştırmalar hipotirodi’nin en sık rastlanılan tiroit hastalığı olduğunu gösteriyor. Kadınlarda daha sık görülen, yaşla birlikte görülme sıklığı artan ve genetik olduğu belirlenen hastalığın;

Belirtileri:

  • Yorgunluk
  • Cilt ve saçta kuruma
  • Zihinsel yavaşlama
  • Kabızlık
  • Hareketsizlik
  • Adet düzensizliği
  • Üşüme hissi
  • Şişlikler (ödem)

Bu belirtiler hipotiroidiye özgü olmadığını belirten uzmanlar: Hipotiroidisi olan birçok kişide bu belirtilerin hepsi olmayabilir, şiddeti ise değişken olup, basit bir kan testinin hastalığın erken teşhisinde önem kazandığı belirtiyor .

Hipotiroidinin sebebi nedir?

Erişkinlerde hipotiroidinin en sık sebebi Hashimoto tiroitidir. Bu hastalıkta bağışıklık sistemi tiroit bezinin yapısını bozarak yeterli hormon üretmesini engeller.

Hipotiroidi ayrıca esas olarak başka tiroit hastalıklarının tedavisinde kullanılan yöntemler olan radyoaktif iyot tedavisi ve cerrahi sonucunda gelişebilir.

Hipotiroidi tiroit bezinin gelişmemesine bağlı olarak doğuştan itibarende görülebilir.

Hipotiroidi tanısı nasıl konur?

Kan testleriyle tiroit-uyarıcı-hormon (TSH) ve tiroit hormonu (T4) düzeyleri ölçülebilir. Kanda TSH düzeyinin yüksek olması hipotiroidiyi göstermektedir. Hipotiroidinin erken evresinde veya hafif hipotiroidi durumunda T4 düzeyleri normalin altına inmeden önce TSH düzeyleri yükselecektir. Bu iki kan testinden TSH daha önemlidir. Doktorunuz tanıyı koyarken TSH’yı daha fazla dikkate alacaktır.Hipotiroidinin nedeni Hashimoto tiroditi olduğu zaman kanda ayrıca tiroit bezinize saldıran otoantikorlar da ölçülebilir.

Hipotiroidi nasıl tedavi edilir?

Hipotiroidi tiroit hormon ilacı verilerek tedavi edilir. Kullanılan ilaç levotiroksindir. Bu madde tiroit bezinin doğal olarak ürettiği T4’ün sentetik olarak (laboratuvar koşullarında) üretilmiş halidir. Tüm tiroit hormon preperatları birbirinin aynı değildir. Mümkünse aynı firmanın ilacında sebat etmeniz önerilir. Tiroit hormon replasmanının genel olarak ömür boyu yapılması gerekir. Eğer herhangi bir sebeple ilacın değiştirilmesi gerekiyorsa, TSH için kan testi yapılması gerekmektedir.

TSH testi sonucuna göre ilaç dozunuz ayarlanacaktır. Tiroit hormon ilaçlarının ihtiyaçtan fazla alınması, zaman içinde kemik kaybına, kalp fonksiyonlarında bozulmaya ve kalp ritminde anormalliklere neden olabilir. Yetersiz dozlarda şikayetlerinizin düzelmesini sağlamayabilir. Hamilelik ve bazı başka zamanlarda sık aralıklar ile doz ayarlaması yapmak gerekir. Bunu doktorunuzla rutin kontrolleriniz sırasında görüşmeniz gerekmektedir.

Yazı Etiketleri

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
ÇAYINIZI NEDE İÇİYORSUNUZ?
CEVABINIZ PLASTİK BARDAKSA!
DİZİLERDE CİNSELLİK YOK!
HALBUKİ TOPLUMDA SORUN VAR
DRANKOREKSİYA VAKASI
KADINLARIN SON ÇILGINLIĞI
DOKTOR İZNİYLE ORUÇ
HANGİ HASTALAR İZİN ALMALI
ADET DÖNEMİNDEKİ AĞRILARLA
BAŞ EDEBİLMEK İÇİN ÖNERİLER
BADEMCİKLER KÜÇÜLTÜLÜR MÜ?
ALDIRMAYA ALTERNATİF VAR MI
DİYABET TEHLİKESİNE DİKKAT
RİSK HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
İÇİNİZİ FERAHLATIN
SİZE ÖZEL TARİFLER
MİGREN AĞRISINA BOTOKS
BU YÖNTEM ÇÖZÜM OLUR MU?

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
HAMİLELİKTE ALERJİ
HAMİLELİKTE ALKOL TÜKETİMİ
GEBELİKTE BEL AĞRISI
GEBELİK HASTALIKLARI:
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
2012-2013 SONBAHAR-KIŞ
HAMİLELERİN YENİ MODASI
HAMİLEYKEN SİZİ BEKLEYENLER
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :