Okunma Sayısı: 11640
CANLI YORUMLAR

KIŞIN GRİP OLMAMAK İÇİN

Ne yapabilirsiniz?

Soğuk kış günlerinde grip olmak hepimizin kabusudur. Kat kat -tabir-i caizse lahana gibi- giyinip, kendimizi ne kadar etrafımızdaki virüslerden korumaya çalışsak da yine de gripten kaçamayız. Bu hastalığı, kimi zaman ayakta geçiririz, kimi zaman yatak döşek yatarız. Son yıllarda pek çok insan, kışa girmeden önce, gripten korunmak için grip aşısı yaptırıyor. Peki pek çok insanda kafa karışıklığına sebep olan grip aşısı hakkında neler biliyoruz? Hamileler ya da bebekler grip aşısı yaptırabilir mi? İşte yanıtları.

Grip aşısı, uygulandığı insanlarda yüzde 70 - yüzde 90 oranında gribe karşı bir bağışıklılık sağlıyor ve  yüzde 10 ile  yüzde 30 arasında da herhangi bir etkinlik göstermeyebiliyor. Bu durum, kişinin kendisine yapılan aşıya karşı bağışıklık oluşturabilmesiyle ilgilidir. Aşı yapıldıktan sonraki 1-2 gün içerisinde kişide burun akıntısı, hafif nezle, ateş, kırıklık, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, terleme gibi kendiliğinden geçen yan etkiler görülebiliyor.

Aşı için uygun zaman

Uzmanlar, grip aşısının, Eylül ayından itibaren Kasım ayının 15'ine kadar olan 2,5 aylık süreçte yaptırılmasını öneriyor. Aşı, ilk kez yapılıyorsa bir ay arayla yarımşar doz olarak, önceki yıllarda da aşı yapıldıysa tek doz olması yapılması uygun görülüyor.

Hamileler ve bebeklerde grip aşısı

Bebekler de 18. aydan itibaren yapılabilen grip aşısı, hamilelikte ise 6. aydan itibaren yapılabiliyor.

Grip aşısının emziren anneler açısından herhangi bir sorun oluşturmadığı, aşının süte geçmediği ve sütün faydasını herhangi bir şekilde etkilemediği söyleniyor.

Uzmanlar ayrıca astım, diyabet gibi hastalığı olan çocuklarla immün yetersizliği yani lösemi lenfoması olan çocuklara grip aşısı yaptılması gerektiğini söylüyor.

Kimler grip aşısı olmamalı?

  • Grip aşısına karşı daha önce alerjik reaksiyonu olduğu saptanmış olan kişiler,
  • Yumurtaya karşı alerjisi olan kişiler,
  • Ateşli dönemdeyken grip aşısı uygulanmamalıdır. Tam iyileşme sağlandıktan 1 hafta sonra grip aşısı uygulanabilir.
  • Grip aşısı yapıldıktan sonra 6 hafta içinde guillian - BARRE sendromu (bir otoimmün sinir sistemi hastalığı) adı verilen hastalığa yakalanan kişilere 2. defa grip aşısı uygulanması tehlike olabilir.

Kışın kendimi gripten korumalıyım diyorsanız, dilerseniz eczanede, dilerseniz de sağlık kuruluşları ve hastaneler de grip aşısı yaptırabilirsiniz. "Yok ben aşı olmak istemiyorum" diyorsanız da sağlıklı ve dengeli beslenip, vitamin alarak, hijyenik iyi uyup, kendinizi soğuktan koruyarak da grip olmanızı engelleyebilirsiniz.

 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
ERKEN TANI HAYAT KURTARIR
SERVİKS KANSERİ
DİŞİNİZİ SIKMAYIN
ZİRA BRUKSİZM OLABİLİRSİNİZ
YENİDOĞAN RAHATSIZLIKLARI
OLAĞAN BELİRTİLER...
BEBEKLERDE ATOPİK EGZAMA
BEBEĞİNİZİ KORUYUN
DRANKOREKSİYA VAKASI
KADINLARIN SON ÇILGINLIĞI
DOĞUM KONTROLÜNDE DEVRİM
SPERM AZALTMA YÖNTEMİ
KOLON KANSERİ GENETİK TESTİ
KOLDAN ALINAN KANLA MÜMKÜN
BEYİN KANAMASINA KARŞI
DÜZENLİ VE YUDUM YUDUM SU
BAYRAMDA HASTA OLMAYIN
BUNLARA DİKKAT EDİN
DEPRESYONDA KÖTÜ SON
ÜNNÜ ANLATIYOR

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
GREYFURT SUYUNA DİKKAT
CUMARTESİ GECESİ FELCİ
RAMAZAN VE REFLÜ
ERKEKLERDE KISIRLIK
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
HAMİLEYKEN SİZİ BEKLEYENLER
BAZILARI KASLI SEVER
KISA SAÇ MODELLERİ
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :