Okunma Sayısı: 8855
CANLI YORUMLAR

KONUŞMA BOZUKLUĞU:KEKEMELİK

"Benimle alay edecekler"

Konuşma sırasında kişinin ses, hece ve sözcükleri duraklaması, yinelemesi ve kimi zamanda uzatmasından meydana gelen bir konuşma bozukluğu olan kekemeliğin tedavisine çocuk yaşlarında başarı şansı artıyor. 

Uzm. Psikolog İzzet Erdem, bireyin konuşma bozukluğundan fazlası olan kekemelik, kişinin kendine olan güvenini, özsaygısını, girişimcilik ruhunu, aile-iş-toplumsal yaşamını, okul başarısını (arka sıralarda oturmaya çalışma, parmak kaldırmama, konuşmalarda dinleyici olmayı seçme) olumsuz yönde etkiliyor.

Ayrıca kişide oluşabilecek ‘Benimle alay edilecek’ korkusu ilerde içe dönük, çekingen, duygu ve düşüncelerini ifade etmekte zorlanan bağımlı bir yapı oluşturabiliyor. 

Nedenleri 

Kekemelik psikolojik nedenlerden dolayı ortaya çıkabileceği gibi, fizyolojik nedenlerden dolayı da ortaya çıkabilmektedir.

Takıntılı anne-baba modeli ve çocuğun yaşamış olduğu kaygı, korku, çatışma, hata yaparım korkusu ve tüm bunlarla mücadele etmekte yetersizlik ve kaçınmanın kekemeliğe neden olduğu düşünülmüştür. Bunun yanında ailede bir bireyin kekeme olması çocuğunda o birey ile model oluşturarak bu davranışı gösterdiği söylenebilir.

Bazı hipotezli çalışmalarda ise psikolojik problemi olanlarda konuşma bozukluklarının daha yüksek oranda olduğu bulunmuştur.

Belirginleştiği durumlar 

Bireyde istem dışı gerçekleşen bu bozukluk özellikle stres ve baskıyla karşılaşmak, heyecan verici bir olay yaşamak, otoriter konumundaki kişiyle karşılaşmak, öfke ve neşe ardından, kalabalık ve yabancı ortamlarda, ,ani ve beklenmedik durum ve olaylar ardından belirginleştiğini söyleyebiliriz.

Yaş ve cinsiyete göre 

Kekemelik genelde ailedeki küçük çocuklarda görülmektedir. En fazla, dil gelişiminin oluştuğu 2-7 yaş arasında görülen kekemelik, 5 yaş ardından belirginleşmektedir. Cinsiyete göre ise kadınlarda görülme sıklığı erkeklere oranla 3-4 kat daha azdır.

Çocuklara göre yetişkin kekemeler, iletişim kurmakta çok daha fazla korku ve kaygı geliştirdiği ve konuşmalarında kaçınma davranışının daha fazla olduğu saptanmış.

Bu belirtilere dikkat 

  • Kısmi kelime tekrarları tüm kelime tekrarlarından fazladır.
  • Kelimenin bir kısmı ikiden fazla kez tekrar edilir.
  • Tekrarlamalar düzensiz bir ritimdedir.
  • Bir ses bir saniyeden fazla tutuluyor olabilir.
  • Ses uzatmaları sessiz uzatmalarından ve sessiz uzatmalar da ses tekrarlarından fazla görülür.
  • Konuşurken efor gösterir.
  • Konuşmaya karşı negatif bir tutum söz konusudur.
  • Konuşurken ses tonunda ve perdesinde değişiklikler olur.
  • Ailede kekeleyen bir birey vardır.

Kekemelik sorunu yaşayan bir çocuğa ya da bireye nasıl yaklaşılmalı: 

  • Çocuklarda kekemelik tedavisinde sonuç alma, yetişkinlere oranla daha kolay ve fazladır. Düzgün ve düzenli bir iletişim tedavinin önemli bir parçasıdır.
  • Aile, çocukta kaygı ve stres oluşturabilecek durumları en aza indirmelidir. Baskıcı ve otoriter bir aile tipi yerine; anlayışlı, sabırlı ve özverili bir aile modeli oluşturulmalıdır.
  • Kekeme bir bireyin konuşması kesinlikle alay konusu olmamalıdır.
  • Kekeleyen bir bireyin söylemeye çalıştıklarını düzeltmek veya kesmek doğru bir davranış değildir.
  • Genelde küçük yaştaki çocuklar kekelediklerin bilincinde değillerdir. Bu anlamda olmadı, düzgün konuşmalısın, öyle değil’ gibi söylemlerle çocuğun dikkati kendi konuşmasına yoğunlaştırılmamalıdır.
  • Tüm bunların dışında, kekemelik tedavisi için konuşma terapistinden veya alanında uzman bir kişiden destek alınmalıdır.

 

 

 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
ÇOCUKTA SAÇ-TIRNAK KESİMİ
KAYGI BOZUKLUĞUYLA İLGİSİ
CAN ATAKLI 4+4+4'Ü YAZDI
BU YÜK ÇOCUKLARA FAZLA!!!
10 YILDA 10 BİN KADIN ÖLDÜ
KÜRTAJ YASAKLANIRSA...
ELLER YAŞIN AYNASI
ONLARA İYİ BAKIN
ERKEKLER DE KOZMETİK SEVER
EN ÇOK NE KULLANIYORLAR?
ÇOCUKLUK ÇAĞI TÜBERKÜLOZU
YENİ AŞIYA İHTİYAÇ VAR
BİR YAKININIZ KANSERSE
YASAKLI 10 CÜMLE!
YIKANABİLİR KADIN PEDLERİ
NEOCOMFORT'LA TÜRKİYE'DE
DÜZTABANLIK YIPRATIYOR
HANGİ BÖLGELERİ YORUYOR
BULGURUN FAYDALARI
TAYLAN KÜMELİ ANLATIYOR

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.
 

KATEGORİNİN HABERLERİ
MEME KANSERİ
SICAKTAN KAÇIŞ YOK
"MİGRENİM TUTTU!"
KALSİYUM TAKVİYESİNE ...
İLGİLİ VİDEOLAR
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 1
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 2
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 3
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
YENİ SEZONDA TIRNAKLAR
BAZILARI KASLI SEVER
VÜCUT SÜSLEMESİNDE AŞIRILIK
Adınız:
 
Soyadınız:
 
Email:
   
Sikayet & Öneri:
 
Talebinizi Seçiniz :