Okunma Sayısı: 10650
CANLI YORUMLAR

MASUMİYET MÜZESİ AÇILIYOR

28 Nisan'da görülebilecek

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un 2008 yılında yayımladığı ve bugüne kadar altmışa yakın ülkede okuyucularla buluşan aynı adlı romanından esinlenilerek yapılan “Masumiyet Müzesi” 28 Nisan Cumartesi günü kapılarını açıyor.

Müze, tarihte bir romandan esinlenerek hayata geçirilen ilk müze olma özelliğini taşıyor.

Orhan Pamuk “Masumiyet Müzesi” isimli romanında, Kemal’in sevgilisi Füsun’un eşyalarını nasıl topladığını ve onları müzeye hangi mantıkla yerleştirdiğini anlatıyor. Yirminci yüzyılın ikinci yarısında İstanbul’daki gündelik hayatı temsil eden bu eşyalar, müzede özenle düzenlenen kutular ve vitrinlerde sergileniyor. On beş yıl boyunca romanı ve müzeyi birlikte düşündüğünü belirten Orhan Pamuk, ziyaretçilerin romanı okumamış olsalar bile müzeden zevk alacaklarını ve müzenin kendi başına bir hikâye anlattığını söylüyor.

“Masumiyet Müzesi” Çukurcuma Caddesi üzerinde 1897 yapımı tarihi bir binada yer alıyor. Ahşap merdivenlerle birbirine bağlanan üç katı vitrinler ve yerleştirmelerle donatılan müze, ziyaretçilerini 1950-2000 yılları arasına dair İstanbul hayatının pek çok unutulmuş ayrıntısıyla buluşturacak. Romanın seksen üç bölümünü temsil eden seksen üç kutuda sergilenen sinema biletlerinden kibritlere, likör şişelerinden kapı kulplarına, minik biblolardan fotoğraflara uzanan, binlerce eşyadan oluşan bir koleksiyonun yanısıra müzede eski İstanbul filmlerinden yaratılan bir seçki de sunuluyor.

Kemal ile Füsun’un aşk hikâyesinin “görselleştiği” mekân

Masumiyet Müzesi’nde çatıya kadar yükselen merdiven boşluğundan aşağıya süzülen ışık, romanın başkahramanları Kemal ile Füsun’un aşk hikâyesi ve bu aşka tanıklık eden eşya ve mekânları aydınlatarak, müze ziyaretçilerine romanı elle tutulur, gözle görülür hale getiriyor.

Müzede ziyaretçileri, romanın kahramanı Füsun’un içtiği 4.213 sigaranın etkileyici yerleştirmesi karşılıyor. Her çıkılan kat ziyaretçileri romanın ve o dönemin yaşamının içine alıyor. Çatı katında ise romandaki gibi, Kemal’in hayatının son yıllarını geçirdiği oda, romanın el yazma müsvettesi, Pamuk’un müze için yaptığı çizim ve tasarılar bulunuyor.

Başından beri, müzenin gelişiminin her aşamasına katılan Orhan Pamuk, müzenin ilk eşyalarını, daha romanı yazmaya başlamadan önce toplamaya başladığını, romanı bu eşyalara bakarak yazdığını belirtiyor.

Roman tamamlandığında Pamuk’un evini ve yazıhanesini dolduran binlerce eşyaya, müzenin yapımı sırasında dört yıl boyunca başka pek çok eşya ve sanat eseri, video filmler, fotoğraflar ve İstanbul’un geçmişini hatırlatan ses yerleştirmeleri de eklendi.  Pamuk, “Masumiyet Müzesi” çalışmalarını Türk mimarlar İhsan Bilgin, Cem Yücel ve Alman mimar Gregor Sunder Plassmann ile gerçekleştirdi.

Müzeyi ziyaret etmek isteyenler için:

“Masumiyet Müzesi” 28 Nisan Cumartesi gününden itibaren Salı - Pazar saat 10.00 – 18.00 saatleri arasında, Cuma günleri ise saat 20.00’ye kadar ziyarete açık olacak. Ziyaret saatleri içerisinde müzeye gelen konuklar ilgi çekici ürünlerin yer aldığı müze dükkânından kitaplar, müzedeki sanat eserlerini gösteren posterler, kartpostallar ve müze için özel olarak üretilen hediyelik eşyaları edinebilecekler.

Adres:
Firuzağa Mahallesi, Çukurcuma Caddesi No: 24
34425 Çukurcuma/ İstanbul
Telefon: Müze (Santral): 0212 252 9738
Deniz Aral (Müze Müdürü): 0532 571 7857

 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
DOĞAÇLAMA SEVİYORSANIZ
BU KONSERİ KAÇIRMAYIN
SİNEMADA DEĞİL EVDE
AİLECEK FİLM KEYFİ
YİNE YENİDEN STAR WARS
10 ŞUBAT'TA VİZYONDA
23 NİSAN ETKİNLİKLERİ
SEÇİM YAPAMAYACAKSINIZ
ÇOCUKLARA MASALLI MÜZİKAL
YURTDIŞI EĞİTİM İMKANI
TERCİH VE KAYIT GÜNLERİ
MANGA OYUNDAN BÖYLEBİYER
TİYATRO VE SANAT ATÖLYESİ
BU HAFTA 8 FİLM BİRDEN VAR
VİZYONA YENİ GİREN FİLMLER
BU AKŞAM KİM NEREDE?
SEVGİLİLER GÜNÜ KONSERLERİ

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
KITALAR ARASI SANAT K...
PALLADIUM'A BAHAR GELDİ
ŞEHİR-ORMAN
EBEVEYN TUZAKLARI KON...
VÜCUT SÜSLEMESİNDE AŞIRILIK
O KADAR DA SÜPER DEĞİLLER
EN İYİ YAZ KOKULARI
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :