Okunma Sayısı: 10135
CANLI YORUMLAR

SAVUNMAYI GÜÇLENDİRELİM

Hava değişikliklerine karşı

Son günlerde hava bir güneşli, bir yağmurlu, bir rüzgârlı… Ani ısı değişiklikleri karşısında şaşıran savunma mekanizması zayıflıyor. Bu da soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıklara yatkınlığı artırıyor.

Mevsim geçişlerindeki ısı değişikliklerinden etkilenip hasta olmamanın yolu bilinçli olmaktan geçiyor. Prof. Dr. Birsel Kavaklı, ani hava değişikliklerinin grip ve soğuk algınlığının yayılmasında önemli bir faktör olduğunu söylüyor. Kavaklı, “Sıcaklıkların bir gün yüksek bir gün düşük olması hazırlıksız yakalanan kişilerin sağlığını tehlikeye atıyor. Ani hava değişimleri insan bünyesinin adaptasyon ve savunma mekanizmasını bozduğundan hastalıklara da davetiye çıkarıyor” diyor.

NEDEN HASTALANIYORUZ?

Hava koşullarının bağışıklık sistemi üzerindeki etkisini Prof. Kavaklı, “Değişen ısıyla birlikte vücut direnci düşebilir. Yaşamın devamı için insan bedeninin 36,5-37 derece olması gerekmektedir. Gece gündüz ısı farkı, nem ve basınç farkları havada dolaşan partikül miktarlarında değişimler yaratır. Dolaşan partiküllerin enfeksiyon etkeni olabilmesi partikül sayısının yükü, hastalık yapma gücü, konakçının savunmasının direncine bağlıdır” diye açıklıyor.

SICAKTAN BUNALAN KLİMAYA SARILMASIN 

Sokakta sıcaktan bunalarak kapalı ortamlarda klimalara yüklenmek de sağlığı tehdit eden bir diğer durum. Bunun için klimaların sıcaklığını birden düşürmemek ve kademeli olarak azaltmak gerekiyor. Bu durum, vücudun ısı değişikliklerine adaptasyonunu kolaylaştırıyor. Klima açıkken uyumak da tavsiye edilmiyor, odayı serinletip gece yatmadan önce klimayı kapatmak en doğrusu.

KENDİMİZİ NASIL KORUYALIM? 

Prof. Dr. Birsel Kavaklı’nın önerileri şöyle: 

• Bol su tüketin. 
• Sigara ve alkolden uzak durun. 
• Düzenli ve kaliteli uyku çok önemlidir. 
• İyi bir vitamin ve mineral desteği sağlayın, besin çeşitliliği ile beslenin. 
• Yazın açık renkli, kışları ise koyu renkli ve hava dolaşımına izin veren giyeceklerin giyilmesi gerekir. Soğuk bölgelerde uç bölgelerin korunmasına yönelik eldiven, şapka, atkı, içlik kullanılması önemlidir. 
• Kapalı ortamları iyi havalandırın ve temizleyin. 
• Kış geçişleri enfeksiyonlar açısından riskli dönemler olduğundan pnömokok (zatürre) ve influenza (grip) aşılarını yaptırmak ek fayda sağlar. 
• Bağışıklık sistemi güçlendirici takviyeler alabilirsiniz. Arı poleni, B- karoten, vitamin kompleksleri, koenzim, yeşil çay, bunlar arasında sayılabilir. 
• Enfeksiyon belirtileri varsa mutlaka bir uzmana muayene olun. 
• Düzenli spor yaparak bağışıklık sisteminizi güçlendirin.

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
BEBEĞE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ
TOPUKLA BİLİNÇ KONTROLÜ
UYKUDA DÜZEN ŞART
SAAT ARALIĞINI AYARLAYIN
KADIN KAŞİFTEN DÜNYA REKORU
ANTARTİKA'DA TEK BAŞINA...
ACIMA,YANMA, BATMA
DİKKAT! KÖR OLABİLİRSİNİZ
ÇOCUĞUNUZU KORUYUN
YOLU: GENETİK CHECK UP
ABUR CUBURUN SAĞLIKLISI VAR
YAZIN CAN DOSTLARI
KİLO KORUMADA KAFEİN ETKİSİ
FAYDALI MI ZARARLI MI?
VEJETERYAN ANNENİN SÜTÜ
BEBEKTE GAZ YAPAR MI?
KADINLARA ERKEK DESTEĞİ
GÜLÜMSEMEKTEN KAÇINMAYIN
ÇARPIK DİŞLER KABUS OLMASIN

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
GÖZ TEDAVİSİNDE BOTOKS
KAN BASINCI NASIL ÖLÇÜLÜR?
AKILLI ALÇI GELİŞTİRİLDİ
ISPANAKTAKİ VİTAMİN
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
MİNİKLERİN BOYUT ZİYARETİ
TOPLAYIN
O KADAR DA SEKSİ DEĞİLLER
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :