Okunma Sayısı: 8160
CANLI YORUMLAR

STENT UYGULAMASIYLA İLGİLİ

MERAK EDİLEN 10 SORU

Her damar stent için uygun mu? Takılan stent tıkanabilir mi?

STENT UYGULAMASIYLA İLGİLİ MERAK EDİLEN 10 SORU

 

Stent uygulaması özellikle son dönemde damar tıkanıklıklarının tedavisinde sıkça kullanılmaya başlandı. Tercihlerin bu yönde olması da halk arasındaki kulaktan dolma bilgilerin hızla yayılmasına neden oluyor. Yağlı ya da sulu stent var mı, stent takıldıktan sonra yerinden çıkar mı, damarı içinde balon patlatılır mı, hangi durumlarda stent takılamaz? Kardiyoloji Uzmanı Dr. Murat Şener, stent uygulamasıyla ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

 

  1. Stent nedir?

Stentler boru şeklinde tel bir örgüdür. Her marka stendin kendine has bir deseni bulunuyor. Stendin şeklinin boru şeklinde olmasının nedeni; damarların da boru şeklinde olması ve stendin damarın içine gömülecek şekilde yerleştirilmesinden kaynaklanıyor.

 

  1. Yağlı, sulu stent çeşitleri var mıdır?

Halk arasında yağlı ya da sulu stent olarak adlandırılan stentler aslında ilaçlı stenttir. Yağlı ya da sulu stent olarak tanımlanan stent türleri bulunmuyor, halk arasında böyle yanlış isimlendirmeler olabiliyor. Şu anda; metal stent, ilaçlı stent, eriyebilen stent ve yama (greft) stent olmak üzere 4 çeşit stent kullanılıyor.

 

  1. Stentlerin çeşitleri neye göre ayrılıyor?

Metal stent, metal telden yapılmış bir tel örgüden oluşuyor. İlaçlı stentlerde ise, metal telin üzerinde özel bir ilaç bulunuyor. Bu ilaçlı stent takıldıktan sonra telin üzerindeki ilaç yavaş yavaş dokuya salınmaya başlıyor ve buradaki dokuya etki yaparak stentin içerisinde daralma veya tıkanıklık olmasını engelliyor. Eriyen stent ise, metalden değil de eriyebilen bir maddeden yapılıyor. Metal örgünün etrafının özel bir madde ile kaplanarak yapılmasına da yama stent deniyor.

 

  1. Hangi stent çeşidi ne zaman kullanılıyor?

Bu stentlerin her biri farklı durumlarda kullanılıyor. Düz metal stentler, çapı büyük damarlarda veya darlık kısa ise kullanılıyor. İlaçlı stentleri ise daha ince damarlarda ve uzun bir darlık varsa tercih ediliyor. Eriyebilen stentler henüz kullanıma yeni girdi. Özellikle tıkanıklığın olduğu bölgeye ileriki dönemlerde bypass bağlantısı yapılacaksa kullanılıyor. Yama stentler ise, damarda yırtık olduğunda damardan dışarı kan akmasını engellemek amacıyla genelde acil durumlarda uygulanıyor.

 

  1. Balon uygulaması nasıl yapılıyor?

Stent veya balon patlatmak aslında yanlış bir tanımlama. Balon damarın içinde yaklaşık 10 saniye kadar şişirildikten sonra indiriliyor ve damardan dışarı çıkartılıyor. Yani damarda balon patlatılmıyor, sadece şişirilip indirilmiş oluyor. Bu işlemle damarda açıklık sağlanıyor. Damar açma işleminde ilk olarak sadece balonlar kullanılıyordu. Bu sayede damarda açıklık sağlanıyordu. Daha sonra stentler geliştirildiğinde balon işleminden sonra stentlerin takılması ile damarın tekrar tıkanma olasılığının daha az olduğu görüldü ve stentler yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Daha sonra da ilaçlı stentler geliştirildi ve ilaçlı stentler ile damarın tekrar tıkanma olasılığının çok daha azaldığı görüldü. Şu an sıklıkla ilaçlı stentler kullanılıyor.

 

  1. Her damara ilaçlı stent takılıyor mu?

İlaçlı stent her damara takılmıyor. Bunun en önemli sebebi stent takıldıktan sonra bir süre kan sulandırıcı ilaçların kullanılmasının gerekmesi. Eğer ilaçlar kesilirse stent içinde ani pıhtı oluşması ve kalp krizi geçirme riski gündeme geliyor. Bu yüzden düz metal stentlerde en az 1 ay, ilaçlı stentlerde 1 yıl kan sulandırıcı ilaç kullanmak gerekiyor. Eğer hastaya yakın zamanda başka bir hastalık için ameliyat yapılması planlanıyorsa düz metal stent takmak gerekiyor. Aksi halde ameliyat 1 sene ertelenmek zorunda kalıyor. Bununla birlikte eğer tıkanık olan damar çok genişse ve darlık çok kısaysa ilaçlı ya da metal stent arasında tıkanma olasılığı açısından çok fark bulunmuyor. Bu yüzden bu gibi durumlarda da düz metal stent tercih edilebiliyor.

 

  1. Stent nasıl takılıyor?

Stentler bir balonun üzerine büzüştürülmüş olarak hazır bir kutuda bulunuyor. Bu stentler hastanın damar yolundan gönderilerek darlığın olduğu yere getiriliyor. Burada stentin içindeki balon şişiriliyor. Stent balonla birlikte açılıyor ve damarın duvarına gömülüyor. Daha sonra balon indiriliyor ve stent burada açılmış bir şekilde kalıyor. Daha sonra da balon vücuttan çıkartılıyor.

 

  1. Stent takıldıktan sonra yerinden oynar mı?

Stent damarın içine gömüldükten sonra ömür boyu burada kalıyor ve kesinlikle yerinden oynamıyor ya da kalmıyor. Hasta ne yaparsa yapsın stendi yerinden oynatması mümkün olmuyor.

 

  1. Stent tıkanırsa yerine yenisi takılabilir mi?

Stent yerleştirildikten bir süre sonra stentin iç doku ile kaplanıyor ve kanla teması kayboluyor. Bu süre genelde düz metal stentler için 1 ay, ilaçlı stentler için 6 ay ile 1 yıl arasında tamamlanıyor. Bu doku kaplandığında hastanın kan sulandırıcı ilaç kullanımı başka bir operasyon için geçici bir süre kesilebiliyor. Stentin bir ömrü bulunmuyor, hasta kendine iyi baktığı ve doktorunun tavsiyelerini uyguladığı sürece ömür boyu tıkanmadan durabiliyor. Stentler tıkandığında ise içlerine tekrar stent takılabiliyor.

 

  1. 10.  Stent her damara takılır mı?

Stentler her damara takılamıyor. Bazen damar stent için uygun olmayabiliyor. Bu damar önemli bir damar ise bypass kararı verilebiliyor. Bu kararı doktorun ayrıntılı muayene sonrasında vermesi gerekiyor. 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
OKULU KIRMAK MI?
ARTIK TARİH OLUYOR...
SON 1 YILDA NELERE KIZDIK?
HADİ BİRLİKTE BAKALIM...
GÖRÜNMEZLİK PELERİNİ
KISA SÜRELİ GÖRÜNMEZLİK
KELLİK KORKUSU
KABUSUNUZ OLMASIN
YILBAŞI ERTESİ
BESLENME TÜYOLARI...
KADINA ŞİDDET DERS OLUYOR
ŞİDDETLE MÜCADELE DERSİ
SBS SORULARI VE CEVAPLARI
BURADAN ÖĞRENEBİLİRSİNİZ
MUZ,KİVİ, KESTANEYE DİKKAT
HANGİ ALERJİYİ TETİKLİYOR
SÖZLÜKLERİ BEKLEYEN TEHLİKE
DİNE YÖNELİK FİKİRLER...
ENGELLİ KOMŞU İSTENMİYOR
İŞTE ARAŞTIRMA SONUÇLARI

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.
 

KATEGORİNİN HABERLERİ
ANNELER GÜNÜ MÜ TUZAK MI?
EVHAMLI, SABIRLI VE GÜÇLÜ
TATİL DÖNÜŞÜ DEPRESYONU
BÜYÜK DEPREMİN AYAK SESİ
İLGİLİ VİDEOLAR
ELEKTRONİK KELEPÇE VE TEKNİK TAKİP
BEYOĞLU'MA DOKUNMA
GERZE'YE TERMİK SANTRAL PROTESTOSU
TAKİP-TACİZDE ŞİKAYET VE İHBAR
ROBOT SEVGİLİLER
ÜNLÜLERİN KOMİK ANLARI
AKNELERDEN KURTULMAK İÇİN
Adınız:
 
Soyadınız:
 
Email:
   
Sikayet & Öneri:
 
Talebinizi Seçiniz :