Facebook'ta paylaş Twitter'da Paylaş
Ann Boyutu
OKUL ÇAĞI GÜVEN OYUNLARI

Okul çağı çocuklarının kendilerine güvenmek konusunda daha rahat olduğunu düşünüyorsanız büyük yanışgı içindesiniz. Okula başlayan çocuk topluma karıştı demektir. Etrafında başka kültür, aile alışkanlıkları, ve adetlerden gelen, farklı çocuklarla yaşamak zorunda artık. Şımarıklık yapanlar, hava atanlar, yalan konuşanlar.... Çocuğunuz dış dünyaya hazır mı? Basit ipuçlarıyla kendisine güvenmesini sağlayabilirsiniz.

Eylem planı: 

• Çocuğunuzun öğrenme merakını, okuma, rakamlar ve harf alıştırmaları yaparak -okulda izlenen yöntemleri öğrenmişseniz- geliştirin. Gösterdiğiniz bu ekstra ilgiden güç alan çocuğunuz okulla ilgili sorumluluklarından keyif aldığı sürece ve bu sorumlulukları daha fazla anlamaya başladıkça kendine güven kazanacaktır.

• Ödevi olduğunda çocuğunuzun yanında sessizce oturup ona destek olun. Ödevlerine yardım ederken gerçekten kendisi anlamadığı sürece bütün soruları cevaplamak ya da gerekli açıklamaları yapmak onun için pek de doğru olmaz. Çocuğunuzun bu tür hazır cevaplara alışması aynı konuda okulda yapılan bir ders tekrarında başarısız olmasına neden olacaktır. Ödevini kendi başına yapması ve ortaya koyduğu işi temiz bir biçimde sunması konusunda onu cesaretlendirerek yardımcı olun. Eğer ödevini yaparken zorlandığını düşünüyorsanız, on dakika sonra çalışmasını bitirin. Öğretmeninin bilgilenmesi amacıyla çantasına bu konu hakkında bir not koyun.

• Çocuğunuzun hane halkı içinde söz sahibi olmasını sağlayın. Örneğin hafta sonu ailecek ne yapabileceğiniz hakkında ondan görüş alın. Ya da onun için pişirdiğiniz yemekle ilgili onun da fikrini sorun. Konuştuğunuz konu uygunsa, genel sohbetlerinize dâhil edin. Eğer bu uygunlukta değilse kulak misafiri olmasına imkân vermeyin. Yapması gerekenleri tamamladıysa uyumadan önceki birkaç dakikayı nasıl geçireceği konusunda ona bazı seçenekler tanıyın. Sözgelimi sizinle birlikte kitap okumak, iskambil oynamak ya da sadece sohbet etmek isteyebilir.

• Daha büyük bir çocuğunuz olsa bile, aile tartışmalarına küçük çocuğunuzun da katkıda bulunmasına fırsat verin. Genelde ailenin en genç üyesinin fikirlerini istemeyerek de olsa pek önemsemeyiz. Onları uzun bir süre bebek olarak görürüz. Böyle durumlarda ne kadar olgunlaştıklarını göremeyecek kadar körleşebiliriz.

•Kendisine değer verildiğini ve onunla ilgilenildiğini hissetmesi için çocuğunuzla her gün bire bir vakit geçirmeye çalışın. Diyaloğunuzu kuvvetlendirmek için ona evet hayırlı cevaplar alabileceğiniz “Günün güzel geçti mi?” gibi kapalı sorularla yaklaşmak yerine, “Bugün günün nasıl geçti?” gibi açık uçlu sorular sorarak sizin ve onun günü hakkında sohbet edin.

• Bisiklete binmek, tırmanmak, kaymak ya da karate yapmak gibi yaşına uygun nitelikte yeni beceriler geliştirebileceği sporları çocuğunuza tanıtın. Genelde çocuğumuzu tehlikeli olabilecek faaliyetlerden uzak tutmaya çalışırız. Ancak onun güvenlik kurallarını doğru bir şekilde öğrendiğinden ya da onu iyi bir kursa kaydettiğinizden eminseniz, tehlikeli gibi gözüken bu tip aktiviteler, çocuğunuzun sadece fiziksel olarak özgüven kazanmasını sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda bu yeteneklere sahip olmanın getireceği gurur nedeniyle özsaygısını da güçlendirecektir.

• Onu biraz daha övün, övün ve övün.