Facebook'ta paylaş Twitter'da Paylaş
Ann Boyutu
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE

Çocuğunuz çok iyi yapabileceği şeylerde bile çekingen mi davranıyor, arkadaşlık kurmakta zorlanıyor mu? İşler ters gittiğinde hemen sizin kucağınıza mı koşuyor? O halde çok sık görülen bir durumla karşı karşıyasınız.

Özgüven kişinin kendi değerini bilme, kendisine sevgiyle, saygıyla ve dürüst bir şekilde davranabilme yeteneğidir.Bu aynı zamanda öyle temel bir duygudur ki, insanlarla olan iletişimimizi, hayattaki yerimizi belirler. Başarısız olduğumuza inandığımız derecede başarısız oluruz. Aslında burada kişinin önündeki en büyük engel yine kendisidir.

ÖZGÜVEN DUYGUSUNUN GELİŞİMİ

Bebek dünyaya geldiğinde kendisiyle ilgili bir algıya sahip değildir. Bu zamanla çevresindekilerin, anne-babasının iletişim sürecinden çok etkilenir. Bebeğin dış dünya ile ilgili ilk izlenimleri annenin yansıttığı duygular kanalı ile oluşur.

İletişimin net ve açık olduğu, duyguların dürüstçe ve korkmadan ifade edilebildiği, sorumluluğun gelişim düzeyi ve kişisel özelliklere göre dağıtıldığı aile ortamlarında çocuklar çok daha kolaylıkla özgüven duygusu geliştirirler.

 

ANNE VE BABALARA TAVSİYELER

  • Çocuğunuzu arkadaşlarıyla karşılaştırmaktan mutlaka kaçının. Onu teşvik etmek önceki başarılarını hatırlatmakla mümkün olabilir, arkadaşlarını işaret ettiğiniz zaman kendisini daha zayıf hissedecektir.
  • Çocuğunuzun nelerde iyi olduğunuz hangi alanlarda zayıf olduğunu bilin. Onu tanımak için çaba sarf edin. Zayıf olduğu şeyleri ona hatırlatmak yerine başarılarını ve güzel yaptıklarını onun da fark etmesini sağlayın.
  • Geliştirmesi gereken yönleri üzerinde birlikte çalışın. İmkansız hedefler belirlemeyin. Örneğin herhangi bir derste başarısız ise ve bu durum onu etkiliyorsa, bu konuda neler yapabileceğinize birlikte karar verin ve küçük adımlar belirleyin. (önce öğretmenle görüşme, çalışılacak konuları saptama, çalışma programı düzenleme, ekstra destek ihtiyacının olup olmadığını belirleme vb.)
  • Ona mutlaka sorumluluk ve karar yetkisi verin. Elbette vereceğiniz bu yetki ve sorumluluk alanları onun yaşına ve gelişimine uygun olacak şekilde olsun. Verdiğiniz bu sorumluluğu yerine getirdiğini gördüğünüzde onu mutlaka takdir edin. Beğeninizi ve desteğinizi ona her zaman ifade edin.
  • Sosyal aktivitelere, arkadaşlarıyla çeşitli etkinliklere katılmasına destek olun. Böylece çocuğunuz yabancısı olduğu ortamlara uyum sağlamaya alışacak ve yeni arkadaşlıklar ve ilişkiler kurmada çok zorlanmayacaktır. Örneğin; çocuğunuzun bir yaz kampına katılması ona çok şey öğretir.