Facebook'ta paylaş Twitter'da Paylaş
Ann Boyutu
BEBEĞİNİZE DOKTOR SEÇMEK...

 

Hamilesiniz, hayatta en kıymet verdiğiniz canlı olabileceği en güvenli yerde, karnınızda. Çünkü siz de biliyorsunuz, bir kez doğdu mu bebeğinizi geri “tepmeniz” mümkün değil. Hastalanacak, düşecek, kontrole gidecek, aşı olacak… Çocuğunuzun üzerinde en az sizin kadar sorumluluk sahibi diğer insan (elbette babadan sonra) çocuk doktorunuz olacak. Onun önerilerine göre bezleyecek, hatta ilaç vereceksiniz. O halde bu kritik noktada duran kişiyi, yani bebeğinizin doktorunu nasıl seçeceksiniz? İşte size birkaç öneri:

Etrafınızda sizden önce doğum yapmış yakınlarınızın ve dostlarınızın tavsiyelerine kulak verin. Sorun bakalım onlar kendi doktorlarından memnunlar mıymış? Sizden daha tecrübeli ve birkaç hekim değiştirmiş anneleri dinleyin.

Doktorunuzun tıptaki gelişmeleri takip eden, iyi bir üniversiteden mezun ve konusunda tecrübeli olup olmadığına dikkat edin.

Kendisi de çocuk sahibi olan doktorlar daima bir puan öndedirler, unutmayın hekim dahi olsa en büyük tecrübeler evlatlardan yaşanır.

Doktorunuzun çalıştığı yerin muayenehane değil hastane olmasına özen gösterin. Tam teşekküllü bir hastanede bebeğinize acil durum müdahaleleri yapılabilmesi için gerekli teçhizat ve konsültasyon yapabileceği diğer hekimlerin olmasının yanı sıra, en ufak bir test için oradan oraya koşturmanız da gerekmeyecek, aynı binanın içinde her işinizi halledebileceksiniz.

Sizin endişelerinize ve sorularına kulak kabartan, muayene sırasında size en az 20 dakika ayıran bir doktor olmalı. Randevu aldığınız halde 1 saat beklemeniz gereken bir doktor uzun vadede işinizi görmeyecektir.

Doktorunuz size cep telefonunu vermeli ve (abartmamak kaydıyla) gece veya gündüz aradığınızda ulaşabileceğiniz biri olmalı.

En önemlisi siz panikleseniz bile soğukkanlı davranabilmeli ve sırf sizden “aferin” almak için en ufak bir şeyde dahi bebeğinize ilaç dayamamalı.

Gördüğünüz gibi çok fazla madde yok. Yani ideal hekim çok da bulunmayacak bir şey değil. Sadece etrafınızdan gelen önerilere kulak kabartmanız ve doktorunuz konusunda gözlemci olmanız yeterli. Bu arada bir kez çocuk doktorunuza karar verdiyseniz değiştiremezsiniz diye bir kural yok. Çocuğunuza dair tüm belgelerin fotokopi ya da orijinallerini saklayın, aşı karnesine sahip çıkın ve yaptığınız her şeyi not alın. Böylece istediğiniz zaman doktorunuzu değiştirebilirsiniz.