Facebook'ta paylaş Twitter'da Paylaş
Ann Boyutu
BEBEĞİNİZ DUYUYOR MU?

Günümüzde sık karşılaşılan problemlerden biri olan işitme kayıpları, daha bebeklik döneminde ortaya çıkabiliyor. İşitme kayıplarında erken ve doğru teşhisin önemini vurgulayan ENT Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz uzmanlarından Op. Dr. Mustafa Üzeyir anne ve babalara konuyla merak edilenleri yanıtlıyor.

Üzeyir, bebeğinde işitme kaybı olup olmadığını ilk tespit edecek kişilerin ebeveynler olduğunu belirtiyor. Bunun için anne ve babanın doğumdan itibaren çok dikkatli bir gözlem yapması gerektiğini söyleyen Üzeyir, annenin hamilelik sırasında yaşadığı birtakım olumsuz durumlar ya da geçirdiği hastalıkların bebekte işitme kaybı olma olasılığını artırdığını dile getiriyor.

İşitme Kaybı Risk Faktörleri Nelerdir?

  • Annenin hamilelik sırasında ateşli bir hastalık geçirmesi (Kızamık vb.)              
  • Doktor önerisi olmadan yanlış ilaç kullanması
  • Hamilelik sırasında sigara ve alkol kullanımı             
  • Bebeğin doğum kilosunun 1600 gramdan düşük olması
  • Bebeğin doğumda sarılık geçirmesi ve kan değişimi uygulanması
  • Bebeğin antibiyotik kullanmasını gerektirecek kadar ağır bir enfeksiyon geçirmesi                    
  • Bebeğin yoğun bakımda 5 günden fazla kalması 
  • Menenjit olması ve nörolojik bir hastalık geçirmesi

Sağlıkla ilgili her konuda olduğu gibi, bu konuda da erken teşhisin önemine vurgu yapan Üzeyir, ilk 28 günün önemine dikkat çekiyor. Üzeyir, erken bebeklik döneminde (doğumdan ilk 28 güne kadar) yukarıda sıralanan belirtilere ek olarak, ailede kalıcı veya ilerleyen işitme kayıpları varsa, bebek çevreden gelen seslere gerektiği gibi tepkiler vermiyorsa ve 3 aydan uzun süren kulak enfeksiyonu geçirmişse mutlaka işitme testi yapılması gerektiğini belirtiyor.

Bebeklerinde İşitme Kaybı Olduğu Düşünen Aileler Ne yapmalıdır?

Üzeyir, bu gibi durumlarda ailelere şunları yapmasını öneriyor: “Bu göstergelerden bir veya daha fazlasını tespit ettiyseniz bebeğinizi kulak muayenesi ve işitme testine götürmeniz gerekir. Bu herhangi bir yaşta, doğumdan hemen sonra bile yapılabilir. Bu faktörlerden hiçbirini belirlemediniz, fakat bebeğinizin normal duymadığından şüpheleniyorsanız, bebeğinizin işitmesini ölçtürün. İşitme kaybı olmasa bile testin ona bir zararı olmaz. Ne var ki çocuğunuzda işitme kaybı varsa,  geç teşhis konuşma ve lisan gelişimini etkileyebilir.”

18 yaşın altındaki birçok çocukta farklı derecelerde işitme kaybı olduğu belirtilirken, bebeklik dönemi işitme kayıpları ülkemizde yüzde 50 oranında geç fark edildiğinin altı çiziliyor. Bu oran gelişmiş ülkelerde yüzde 5 olarak biliniyor.

İşitme Testinin Bebeğe Herhangi Bir Zararı Var Mıdır?

Testin bebeğe hiçbir zararı ve yan etkisi olmadığını söyleyen Üzeyir, işlem sırasında herhangi bir acı ve ağrı duymadığını söylüyor.

İşitme Kayıplarında Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

İşitme kaybı, kulak kiri veya kulakta sıvı birikmesinden kaynaklanabiliyor. Bu tipte geçici işitme kaybı olan bir bebeğin ilaç tedavisi veya küçük bir girişimle işitmesi düzeltilebiliyor. Geçici işitme kaybının tersine bazı bebeklerde kalıcı olan sinir kaynaklı sağırlık vardır. Bu durumlarda işitme cihazı uygulaması doğru bir yaklaşım olacaktır.

Erken teşhis, tedavi, erken işitme cihazı uygulaması ve özel eğitim programlarına erken başlamak,  bebeğin mevcut işitmesini en yüksek seviyeye getirmeye yardımcı olabilir. Bebeklerde 3 aylıktan itibaren işitme cihazları kullanarak ileride gelişecek sağır ve dilsizliğin önüne geçilebiliyor.