Facebook'ta paylaş Twitter'da Paylaş
Ann Boyutu
BEBEĞİNİZİN UYKU SAATLERİ

Çocuklar çok farklı nedenlerle iyi uyuyamayabilirler. Bu, uyku apnesi veya huzursuz bacak sendromu gibi tıbbi sorunlardan kaynaklanabildiği gibi stres veya anksiyete gibi davranışsal bazı nedenler yüzünden de yaşanabilir. Ancak iyi bir uykunun önündeki en büyük engelin yaşam biçimi olduğunu rahatça söyleyebiliriz.

Ne kadar uyku yeterlidir?
Aşağıdaki tablo, çocuklar için her gün tavsiye edilen ortalama uyku saatlerini, gündüz uykularını da hesaba katarak göstermektedir. Çocukların, 4 yaşından itibaren uyku gereksinimlerinin tamamını, gece uykularından karşılamaları gerekir.

1 aylık bebekler 8,5 saat gece uykusu; 7,5 saat gündüz uykusu uyur. Bir yaşında gece uykusu 11 saat olur; gündüz uykusu 2,5 saate iner. 4 yaşında ise gündüz uykuları biter.

Yaşam biçimi
Her beş çocuktan biri, her gece, gereksinimleri olandan iki-beş saat arası daha az uyuyor. Bunun en temel sebeplerinden biri, çocukların geç saatlere kadar ayakta kalmalarıdır. Bu da odalarında bilgisayar oyunları oynamaları, televizyon seyretmeleri ve dolayısıyla da teknoloji tarafından aşırı uyarılmalarından kaynaklanmaktadır.

Yatma zamanı rutini
Küçük çocukların çoğunluğu, yatmaya gitmek istemez veya uyku saati geldiğinde odalarında otururlar. Bazı çocuklarsa ancak büyük bir tartışmanın arkasından yataklarına girerler. Bu durum genel olarak “yatma zamanına direnme” olarak bilinir ve anne babaların yüz yüze geldikleri en zor ve yaygın sorunlardan biridir. Sonuç olarak, anne babaların çoğunluğu ipin ucunu bırakırlar ve çocukların kendi uyku zamanlarını kendilerinin belirlemelerine veya televizyon karşısında uyumalarına izin verirler. Bu durum, anne babalar için anlaşılabilir ve fazla sorun çıkarmayan bir yaklaşım olsa da, tutarsız veya hiç oluşturulmamış bir yatma zamanı rutini, gerçekte işleri daha da içinden çıkılmaz bir hale getirir. Kendi uyku saatlerini kendi belirleyen çocuklar çok nadiren doğru zamanda yatmaya giderler. Bu da, onların çok geç uyudukları, yeterince uykularını alamadıkları ve gün boyunca kendilerini bitkin hissetmeleri anlamına gelir.