Facebook'ta paylaş Twitter'da Paylaş
Ann Boyutu
İPLER ONUN ELİNDE!

Çocuklarını yetişkinliğe hazırlamak birçok ebeveyn için zorlu bir süreçtir: sosyalleşme dönemi, gece dışarı çıkmalar, üniversite ve branş araştırmaları, kendi hayatlarına dair yapılan tartışmalar, toplumsal farkındalıklar bu zorluklardan sadece birkaçı.

Yetişkinliğe hazırlık döneminde, gencin, kendi sağlık bakımını üstlenmesini sağlamak da başlı başına bir aile gündemidir. Çocuklarınız doğduğundan beri doktor randevuları, reçeteler, ilaçlar, kontroller hep anne-babanın yürüttüğü şeyler olmuştur; bu nedenle bu sorumlulukları çocuğa devretmek ailelere zor gelebilir.

Ancak çocuğunuza geç olmadan bu sorumluluğu vermeniz gerekir; sonuçta anne-baba olarak sürekli onun yanında olamayabilirsiniz; zaten bir süre sonra da tüm bu işlemlerini onların bizzat üstlenmeleri gerekecek.

Sağlık işlemlerinin yanı sıra genel bir bakımdan söz ediyoruz. Genç yaşta alkol, uyuşturucu, sağlıklı beslenme, egzersiz, seks ve sigara gibi şeylerde verilen kararların uzun döneme yayılan bir etkisi vardır; her ne kadar gençler sağlık konusunda hiçbir zaman mağlup olmayacaklarını düşünseler de… Gençlere, kendi sağlıkları konusunda sorumluluk vermek, onlara yaptıkları seçimlerin sonuçlarını görme ve anlama fırsatı verir; daha bilgi sahibi olmalarını sağlar.

Gençlerin hangi yaşta kontrollere gitmeleri gerekir?

Bu sorunun cevabı; olgunlaşma seviyelerine, sağlık durumlarına ve kendilerinin bu sorumluluğun her adımını takip edebilecek durumda olup olmadığına göre değişir.

Peki aile ipleri çocuğun eline nasıl verecek?

Örneğin; çocuğun yaşına uygun sağlık muhabbetleriyle işe başlanabilir. Aldığı ilaçlar hakkında konuşulabilir. “Kendi kendilerinin doktoru olsunlar” demiyoruz ancak o güne kadar geçirdikleri hastalıklarda neler kullandıysanız onunla ilgili sıkıcı olmayacak şekilde bilgi verilebilir.

Sağlık kontrolüne ya da herhangi bir hastalık nedeniyle doktora/hastaneye gidildiğinde, çocuğu biraz doktorla yalnız bırakmak gerekir. Ergenlik dönemindeki gençlerin doktora sormak istedikleri fakat iş, anne-babasının yanında konuşmaya gelince kendilerini rahat hissetmedikleri konular olabilir. (Fakat, doktorun, çocuğun kendisine ya da bir başkasına zarar vereceğini hissetmesi durumunda sizi bundan haberdar edeceğinden emin olun.)

Eğerçocuğunuzun ergenlik dönemine ilişkin özel bir yardım alması gerektiğini düşünüyorsanız onu bir ergen psikiyatrına götürün. Bu uzmanlar yalnızca çocuğunuza yardımcı olmakla kalmaz; ebeveynlere de riskli davranışlarla ve zihinsel sağlık problemleriyle nasıl başa çıkılacağıyla ilgili sizi yönlendirirler.