Facebook'ta paylaş Twitter'da Paylaş
Ann Boyutu
LOHUSALIKTA CİNSELLİK

Doğum sonrası cinsellik için genel görüş, lohusalık dönemi olan doğum sonrası ilk 6 hafta boyunca sağlık nedenleri başta olmak üzere birçok faktör göz önüne alındığında cinsel ilişkiden sakınılması öneriliyor.

Lohusalık döneminde seks için kendilerini yeterince hazır hisseden çiftler sağlık durumlarını jinekologları ile görüşerek uygun olduğu takdirde biraz daha erken cinsel yaşama dönebiliyor.

Doğum sonrası cinsellikte ne gibi sorunlar olabilir?

Doğum sonrası cinsel ilişkide ağrı (disparoni) en sık karşılaşılan şikayetlerden biri olarak gösteriliyor.

Bu sorundan yakınan kadınlar, acının verdiği korkuyla ilişki kurmaktan kaçınmakta hatta ağrının çok şiddetli olması, vajinismusa bile yol açabildiği belirtiliyor. Doğum sonrasında gelişen ağrılı cinsel ilişkinin  en önemli nedeni ise doğum yapan kadının sağlığına tam olarak kavuşmadan cinsel ilişkiye girilmesi, lohusalık döneminin bitmesinin beklenmemesi olarak gösteriliyor.

 Diğer bir neden ise cinsel isteksizlik sorunu yaşayan kadınlar ilişki sırasında uyarılma sorunu yaşadıkları için, vajinal bölgelerinde yeterli ıslanma oluşmaması ve kuruluk olması olarak ifade ediliyor. Vajinadaki kuruluk da ağrılı cinsel birleşmeye yol açıyor. Bunun sonucunda cinsel isteksizlik daha da şiddetleniyor ve böylece bir kısır döngü oluşabiliyor.

Normal doğum yapmış kadınlarda ise görülen sık sebeplerden biri, doğum kesisi (epizyo) bölgesindeki hassasiyet, o bölgede oluşmuş bir enfeksiyon veya dikişlerin doğru bir şekilde iyileşmemesi olarak gösteriliyor. Bu gibi şikayetleri bulunan kadınlar, doğum muayenesinden sonra önerilecek ilaçlar ve  kayganlaştırıcı jeller kullanabileceği belirtiliyor.

Doğum şekli cinsel hayatı etkileyebilir mi?

Evet etkileyebilir. Gebelikle doğum şekli, cinsel hayatı bir şekilde geçici olarak olumsuz etkileyebiliyor. Normal doğum sonrası cinsel ilişkide ağrı (disparoni) şikayeti, sezeryan ile doğum yapmış hastalara göre daha sık görüldüğü biliniyor.