Facebook'ta paylaş Twitter'da Paylaş
Ann Boyutu
NEFES VE SOLUNUM

NEFES VE SOLUNUM AYNI DEĞİLDİR!

Doğru nefes alma hayatımızın her anını etkiliyor. Yaşamımızın doğru şekillenmesi konusunda doğru nefes almak büyük önem taşıyor. Doğru nefesi tanımanın ilk adımı ise nefes ve solunum arasındaki farkı öğrenmekten geçiyor. Türkiye’de toplumu doğru nefes konusunda bilgilendirme çalışmalarını sürdüren Nefes Koçluğu Federasyonu Başkanı Nevşah Karamehmet, nefes ve solunum arasındaki farkları açıklayarak doğru nefes almanın kişiyi sağlıklı kıldığını belirtti.

Yaşamımız ilk aldığımız nefes ile başlar, son nefesimiz ile sona erer. Nefes alıp vermek insanı hayatta tutmanın yanında tüm vücudumuzu ve yaşamımızı etkileyen eylemlerin başında gelir. Ancak basit gibi görünen bu eylem doğru şekilde uygulanmadığında hayatımızı olumsuz etkileyebiliyor. Bu nedenle doğru nefes almayı öğrenmenin ilk adımı solunum ve nefes arasındaki farkı öğrenmekle başlıyor. Türkiye’de toplumu doğru nefes konusunda bilgilendirme çalışmalarını sürdüren Nefes Koçluğu Federasyonu Başkanı Nevşah Karamehmet, solunum ve nefes arasındaki farklara açıklık getirdi. Nefes ve solunumun aynı şey olmadığını belirten Karamehmet, “Solunum mekaniktir. Bu havanın dolaşması ve akciğerlere girip çıkmasıyla ilgilidir. Nefes ise bir davranıştır ve motivasyon, takviye, duygu, dikkat, algılama, bellek rolü gibi diğer davranışlarla aynı öğrenme ilkelerine tabidir” dedi.

Doğru nefes ile vücudunuzu sağlıklı kılın!

Nefes ve solunumun insan yaşamında farklı gereksinimleri karşıladığını belirten Karamehmet, “Nefes alma; psikolojik, sosyal ve performans hedeflerine hizmet eder ve fizyolojik hedefleri karşılar. Bunlar arasında kas düzenlemesi, ağrı yönetimi, stres yönetimi, korku azalması, iletişim bulunur. Solunum ise; oksijen sevki ve kullanımını, pH ayarı ve elektrolit dengesini kurar” diye konuştu. Kişilerin yaşadığı depresyon, güvensizlik sorunlarının, kronik hastalıkların ve sağlıksız yaşamın doğru nefes almamaktan kaynaklandığını belirten Karamehmet, doğru nefes almanın vücudumuzu sağlıklı kıldığının altını çizdi.

Nefes Koçluğu’nu ‘nefes’i, davranış bilimleri bakış açısı ile inceleyen, solunum fizyolojisi, solunum kimyası ve koçluk sistemi ile birleştiren dünyada nefes konusunda gelinen son nokta olarak tanımlayan Karamehmet, “Nefes Koçluğu, nefes alırken kişinin nefesindeki limitleyici alışkanlıkların analiz edip, analiz sonrası tespit edilen probleme uygun teknik ve sistemlerin kullanıldığı çalışmaları kapsar. Nefes Koçluğu ile kişinin nefes almasındaki problemler çözülür” dedi.

Karamehmet, “İki yıl içerisinde dünya çapında çalışan tüm tecrübeli nefes uygulayıcıları Nefes Koçluğu sistemine dahil olacak. Yani bu rakam nefes çalışmalarının yüzde 90’ı anlamına geliyor. Rakamsal olarak yıllık yaklaşık 150 milyon dolarlık bir ekonomi doğacağını söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.