Facebook'ta paylaş Twitter'da Paylaş
Ann Boyutu
SINIRLARI BELİRLEMEK

Evde uygun bir ortam yaratarak çocuğunuza okul hayatında destek verebilirsiniz. Bu ortamı sağlamanın iki kilit noktası şunlardır:

  1. Davranışlar
  2. Rutinler

Rutinler ve ‘kurallar’ – kabul edilebilir davranışların çerçevesi

Çocuğunuza pozitif bir ortam yaratırken anne baba olarak kabul edilebilir bulduğunuz davranışlar için kesin ve açık kurallar koymalısınız. Çocuğunuzun yaşı ne olursa olsun onun için sınırları net bir şekilde belirlemelisiniz. Bunun “hayır”, “yapma” demekten çok daha öte bir şey olduğunu, içinde pozitif bir mesaj olduğunu çocuğunuza anlatmalısınız.

Onun iyi davranışlar göstermesini sağlayabilmek için kuralları basit tutun ve kolayca hatırlayabileceği sayıda (örneğin en fazla beş tane gibi) kural koyun. Kuralları koyarken çocuğunuzun da fikrini almaya çalışın. Kuralları, ödülleri, yaptırımları bir yere yazabilirsiniz. Böylece bunun gerçekten önemli olduğunu vurgulayabilirsiniz; ancak çoğu zaman her şeyi bir yere yazmanız gerekmeyecektir.


Kuralları olumlu cümlelerle belirtin. Örneğin:

Birbirimize kibar davranırız.
Bu cümle birbirimize kaba şeyler söylemeyeceğimizi, karşılıklı atışma şekilde cevap vermeyeceğimizi, gereksiz yere tartışmayacağımızı, birbirimizle alay etmeyeceğimizi, bir şey isterken "lütfen", "rica ederim", "teşekkür ederim" gibi kelimeleri kullanacağımızı belirtir.

Birbirimize yardımcı oluruz.
Masayı birlikte kurar ve toplarız. Dağıttığımız şeyleri toplarız. Bizden rica edilen şeyleri söylenmeden, gerektiği biçimde yaparız.

  • Eğer çocuğunuzun davranış problemleriyle başa çıkmaya çalıştığınız bir dönemden geçiyorsanız davranışlarındaki günlük değişimleri çok basit bir yolla kontrol altına alabilirsiniz. Nasıl mı? Ona her gün, her iyi davranışı için bir bilye verip bunları bir kavanozda biriktirmesini veya bir tabloda her iyi davranışı için bir kutucuk boyamasını söyleyebilirsiniz. Örneğin 5 bilye veya 5 kutucuk “iyi bir gün” anlamına gelirken, hiç bilye olmaması, herhangi bir kutucuk boyanmaması “kötü bir gün” anlamına gelebilir.