Facebook'ta paylaş Twitter'da Paylaş
GEBELİKTE YAŞANAN SORUNLAR

Hastalık belirtisi olmayan ama gebeliğin doğasında var olan şikayetlerdir. Dikkat edilmesi gereken konu bu şikayetler mevcut olduğunda doktor tarafından değerlendirme ve sorun olmadığının saptanmasından sonra normal gebelik şikayetleri olduğunun ortaya konmasıdır.  

 

İlk 3 ay (0-12 hafta)

Çoğu gebe adet kanaması geçtikten sonra adet olacakmış gibi bel kasık bölgesindeki ağrılardan yakınır, bu hormonal etkilere bağlı olarak rahime kan akımında artmaya ve rahimin büyümesine bağlıdır. Yine erken gebelik döneminde bulantı, kusma, iştahsızlık, yiyeceklerden tiksinme veya farklı yiyecekler yeme isteği ortaya çıkabilir. Memelerde dolgunluk ve hassasiyet bu dönemde sık görülür, hatta bazen memeden süt gelmesi bile olabilir. Diğer sık görülen bir durum barsak hareketlerinin yavaşlamasına bağlı olarak gazlanma ve karın bölgesinde şişlik ile kabızlık eğilimidir. Yine gebeliğin erken olan bu döneminde vaginal akıntısı olan hanımlarda iltihabi olmayan, salgıların artmasına bağlı olarak artmış akıntı veya akıntı olmayan kadınlarda da akıntı ortaya çıkması durumu ile karşılaşılır. İdrar yapma alışkanlıkları da değişebilir, idrar tutukluluğu veya sık idrar etme ihtiyacı hissedilebilir. En sık görülen şikayetlerin başında da halsizlik ve artmış uyku hali veya uyku ihtiyacı ortaya çıkmasıdır. Yeni gebe kalan kadınlar buldukları her yerde uyuma eğilimlidir veya sıkça uyuklarlar. Gebelerin yarısına yakınında hafif lekelenme şeklinde veya biraz daha fazla kanamalar olabilmektedir. Bu kanamalar hastalıklara bağlı olabilmektedir ama yapılan muayene ve tetkiklerde bazen sebebini bulmak mümkün olmamaktadır, genellikle hormonal dalgalanmalara bağlı olmaktadır. Gebelik devam eder, düşük gibi sorunla karşılaşılmazsa bu tip kanamalar genellikle bebekte herhangi bir soruna yol açmaz, ancak gebelikte oluşan kanamalar her zaman önemlidir ve mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Bu şikayetlerin çoğu ilk 3 aylık süre içinde ortaya çıkarlar.

 

İkinci üç ay (13-26 hafta)

Üçüncü ay bitiminden sonra 4. Ayda rahim ve bebek karından hissedilecek boyutlara gelmeye başlar, önde idrar torbası sıkıştığı için idrar torbasında azacık idrar birikse bile hemen idrar yapma hissi oluşur . Barsaklara oluşan bası ve barsak hareketlerinde azalma sebebi ile kabızlık ve gazlanma olayı biraz daha sık görülebilir. Rahim büyümesi sonucu çevre dokulara olan bası sebebiyle bel ve kasıklardaki ağrı daha da artabilir.

 

Beşinci ayda bebek hareketleri genellikle hissedilmeye başlanır, bebek büyüdükçe tekmeleri daha belirginleşir, rahmin belli bölgelerinde ağrıya yol açabilir. Rahim duvarında plasentanın (bebeğin eşi) yapıştığı bölgede bazen acıma, iğne batması şeklinde şikayetler olabilmektedir.  Bu aylarda rahmin büyüyüp mideyi sıkıştırmasına bağlı olarak mide asidi yemek borusuna gidebilir ve mide yanmaları ortaya çıkar, en basit yaklaşım az ve sık yemek ve yemek sonrası en az 2 saat sırtüstü uzanmamaktır. Şikayet çok rahatsız edici boyutlara ulaşırsa doktor önerisiyle antiasit ilaçlar kullanılabilir. Yirmi ile 32. Haftalar arası gebeliğin genelde en rahat geçtiği süredir.

 

Üçüncü üç ay (27-40 hafta)

28.haftadan sonra bebeği doğum kanalına yerleştiren hazırlık kasılmaları (Braxton Hicks kontraksiyonları) ve ağrıları sıkça görülür, bu ağrılar doğum zamanı yaklaştıkça daha sık ve güçlü olmaya başlar. Bu dönemde karın büyüdüğü için vücudun ağırlık dengesi değişir, omuzlar arkaya, bel öne doğru yer değiştirir ve gebenin duruş şekli değişir. Bunun sonucu belde ve sırtta ağrılar artar. Son haftalar yaklaştığında bebek kanala yerleşmeye başladığı için kalça ve kasık bölgesinde devamlı olmaya başlayan baskı, idrar zorlanması ve yürümede zorlanma (paytak ördek yürüyüşü) ortaya çıkar. Gece uykuları da mekanik basıya bağlı olarak rahatsız ve kesintili olmaya başlar. Yine son ay ve haftalarda bebeğin baskısına bağlı bacak ve ayaklarda şişlikler oluşur, damar basılarına bağlı bacaklardaki toplardamarlarda belirginleşme (bazen morluklar) veya varis oluşumları, anal bölgede de damar genişlemesine bağlı hemoriod (basur) şikayetleri oluşabilir. Ama bu anlatılanların çoğu hatta hemen hepsi hastalıklara bağlı oluşmamışsa doğum sonrası hızla düzelir ve ortadan kalkar.

 

Sorunsuz gebelik süreci geçirmeniz dileklerimle, sağlıkla kalınız.