Rahimdeki bebeğin hareketleri -ekografi, fotografik ve sinematografik materyaller aracılığıyla ve erken doğmuş bebeklerin izlenmesi ile- etraflıca araştırılmış, görselleştirilmiştir.
Rahimdeki bebek, yetişkin insanların yapabildiği bütün hareket modellerine sahiptir fakat henüz bunların fonksiyonel anlamı yok gibi görünmektedir. Bu modeller daha sonra bir evrim geçirerek fonksiyonel anlam kazanırlar.
Örneğin, rahimde belli bir pozisyonda duran bebek, bir süre sonra üst üste sıçrayarak kendini öncekinden farklı bir pozisyonda bulur. Bu değişiklikler düzgün bir büyüme süreci için önemlidir.
Parmağın emilmesiyle birlikte yutma hareketlerinin yapılması yenidoğanın meme emmesine hazırlıktır. Rahimdeki bebeğin hareketleri amniyotik sıvının devir daim etmesine ve çocuğun baş aşağı çıkış pozisyonunu aramasına da yarar.
Bu hareketlerin dışında, kendi vücuduna da dokunabilir. Böylece kendi vücudunu keşfeder; göbek kordonunu tutar amniyotik keseye ve onun aracılığıyla plasentaya dokunur.
6 haftalık olduğu zaman (boyu 2 cm. kadardır) elleri ağzının çok yakınında durur. Eli ağzına deyerse kafasını uzaklaştırır ve ağzını açar. Daha sonra kafasını çekmek yerine, eline doğru çevirir ve parmağını ağzına sokabilir.
4.5 aylık bir bebek parmağı ağzındayken fotoğraflanmıştır. Rahimdeki bebek 37 derecelik eşit dağılmış sıcaklıkta, gürültülü sıvı bir ortamda yaşamaktadır. Hareket edebilir, parmağını emebilir, elleriyle keşfeder, rahim duvarları tarafından kucaklanmış hisseder.
Her hareket ettiğinde, bulunduğu ortamda değişiklik yaratır. Yutar ve idrar yapar, tatları ve kokuları algılar, sesler duyar. Uyanık olduğu zamanlar ve dinlendiği ya da uyuduğu zamanlar vardır. Bu zamanlar hormon alışverişleri nedeniyle, annesine göre ayarlanır. Bu ayarlama, doğumdan sonraki ilk günlerde de devam ediyor gibi görünmektedir.