CANLI YORUMLAR
Prof. Dr. AKTUĞ ERTEKİN
Prof. Dr. AKTUĞ ERTEKİN
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

YAZ SICAĞINDA GEBELİK

Nelere dikkat edilmeli?
14.07.2014


Zaten kolay bir süreç değildir, bir de yaz sıcağı ve nem eklenince bunalmamak mümkün değil. Hele bir de gebelerde vücut ısısının 0,5 ile 1 derece arttığı göz önüne alınırsa zor bir dönem. Yaz döneminde herkes şehir dışında serin ortamlarda veya tatil yerlerinde bulunamıyor, veya klimatize  edilmiş ortamlarda çalışma imkanına sahip olamıyor. Ayrıca açık hava ortamlarında bedenen çalışmak zorunda olan bir çok anne adayı da bulunmaktadır.

Hele gebelikleri 32 ile 36 haftayı tamamlamışsa çalışmak iyice zorlaşmaktadır. Devletin bu konuda 32 haftayı tamamlayan gebelerin doğum öncesi izine ayrılma hakkını başlatması son derece olumlu ve doğru bir uygulamadır. Çalışanların böyle bir hak sahibi olması güzel de kurum çalışanı olmayıp ev ortamında aralıksız çalışma durumunda kalan anne adaylarının durumu ne olacak, o da ayrı bir konudur.

Kurumlarda ve ev ortamlarında gebelere bu dönemlerinde olabildiğince destek olunmalı, iş imkan ve ortamları mümkün olduğunca gebeliğe uygun bir şekilde düzenlenmeye çalışılmalıdır. Bu yaklaşım anne ve bebeğine destek olmak yanında kişinin daha uygun bir ortamda daha verimli bir çalışan olabilmesi açısından da uygun olur. 

İlk üç ayda nelere dikkat edilmelidir?

İlk üç ayda önemli hormonal ve metabolik değişimler sebebi ile vücut gebeliğe uyum sağlamaya çalışmaktadır. Halsizlik, yorgunluk, uyku hali, dikkat dağınıklığı, bulantı, zaman zaman oluşan kusmalar ilk üç aylık dönemin en sık şikayetleridir. Buna bir de sıcak ve nemli hava eklenince durum iyice tahammülü zor bir hal alabilmektedir. Yapılması gerekenler sıcak saatlerde, sabah 11 ile öğlen 3 arası dışarıda bulunmamak, mümkün olduğunca bol sıvı tüketmek, aşırı bedeni aktivitelerden kaçınmaktır. Sıvı tüketiminin artırılması bazen bulantı hissini tetikleyebilir, bu sebeple sıvısı bol gıdaların tüketilmesi örneğin karpuz üzüm gibi uygun olur.

Ancak örnek verdiğim bu gıdalar fruktoz (şeker) içerdiğinden tüketiminde aşırıya kaçılmaması, bulantı hissini tetiklememesi için suyun küçük porsiyonlar şeklinde tüketilmesi uygun olur. 


İkinci üç ayda nelere dikkat edilmelidir?


İkinci üç aylık dönem gebeliğin rahat sürecidir, bol sıvı alıp güneşe direkt maruz kalmamak, aşırı yorgunluk gerektiren aktivitelerden kaçınmak, iş yerlerinde klima esintisine direkt maruz kalmamaya dikkat etmek uygun olur. Yine sıcak saatlerde dışarıda bulunmamak uygun bir yaklaşımdır. 

 

Son üç ayda nelere dikkat edilmelidir?


Son üç aylık dönem yaz aylarına denk gelmişse gebeliğin en yorucu bölümüdür. Bebek büyümüş ve ağırlaşmıştır, bel ve kasıkta basıya bağlı ağrılar, zorlanmalar artmıştır, sık aralıklarla tuvalete gidilmektedir. Vücut ağırlık dengesi değiştiğinden belde ağrılar belirginleşmiş, uyku düzeni bozulmaya 
başlamıştır. Bol sıvı tüketimi, bedeni aktivitelerin azaltılması, şikayetler çok artmışsa izine ayrılınması uygundur. Çoğul gebeliği olanlarda bu şikayetler biraz daha fazla olabilmektedir. 

 

Beslenmede nelere dikkat edilmelidir?

Beslenmede sıvı sebze meyve ve sindirimi kolay gıdalar tercih edilmelidir. Aşırı yağlılar, kızartmalar, ballı tatlılardan kaçınmak uygun olur. Giyim konusunda dikkat edilmesi gerekenler, vücudu sıkmayan, rahat kıyafetler, pamuklu penye, keten gibi tercih edilmelidir. Ayakkabılar rahat ve topuklu 
olmamalıdır. Terleme çok olabileceği için pişik benzeri durumlar ve tahriş sıklıkla görülebilir. Özellikle iç çamaşırlarının pamuklu veya penye olmasına dikkat edilmesi, çamaşırların şık aralıklarla değişimi, ılık duş alımı faydalı olur. Denize, havuza girme konusunda kısıtlama yoktur, temiz olmak kaydı ile. 

Deniz tercih edilmelidir, dalgalı olduğunda düşmeye yol açabilir bu konuda dikkatli olunmalıdır, havuz tercih ediliyorsa çok kalabalık değil, daha sakin zamanlarda girilmesi uygun olur. Dikkat edilmesi gereken önemli bir konu da deniz veya havuz çıkışı ıslak kalmayıp kuru mayo ile değişilmesi ve duş 
alınmasıdır, çünkü havuzdaki klor ve denizin tuzlu suyu ciltte tahrişlere yol açabilir. 


Sağlıklı ve rahat bir yaz geçirmeniz dileklerimle.
Prof.Dr.Aktuğ Ertekin

YAZARLAR
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ İÇİN
ANA RAHMİNE HASRET
BOŞANMA SÜRECİNİN ARDINDAN
GEBELİK ŞEKERİ
BOŞANMA SEBEPLERİ II
12 KASIM HAFTASI
İYİ OLMAYAN YABANCILAR VAR
SEVGİ,FEDAKÂRLIK,BAĞIMLILIK
DETOKS SEBZE VE MEYVELERİ
MİNİK DOSTUNUZLA TATİLDE
BEBEKLER İÇİN YEMEKLER
NEFES ALMA PROBLEMLERİ
KOL ESTETİĞİ
SORULARINIZ VE YANITLARI 22

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :