Facebook'ta paylaş Twitter'da Paylaş
Ann Boyutu
AŞIRI YİYEN ÇOCUKLAR

Annelerin en çok aklını kurcalayan konulardan birisi de çocuklarının kilosudur. Çocuklarımız hem yesin hem kilo almasın isteriz. Aşağıda çocukluk çağı obezitesi, sebep ve sonuçları hakkında sizleri aydınlatacak bilgiler bulacaksınız. 

***

Obezitenin temelinde özellikle genetik ve psikolojik faktörler yatar. Bunların üstüne ise kültürel ve sosyo-ekonomik faktörlerle, yanlış yaşamsal alışkanlıklar (aşırı beslenme, eksik fiziksel aktivite) eklenir.

Son araştırmalar obezitenin suçunu ağırlıklı olarak metabolizmaya yükler. Özellikle az enerji harcayan bireyler risk altında olurlar.

Yetmişli yıllarda yapılan araştırmalar, bebeklik çağında aşırı kilo alımının adipoz (yağla ilgili) hücrelerin sayısında bir artışa neden olduğunu ve sonuç olarak ömür boyu obeziteye yol açtığı iddiasındaydı.

Bu çürütülmüş bir teoridir ve şimdiye kadar da doğruluğunu ispat etmek mümkün olmamıştır. Fakat bu, çocuğun aşırı kilo alımıyla ilgili kaygılanmamamız gerektiğini de göstermez çünkü bu durum, yetişkinlik çağında obeziteye dönüşsün dönüşmesin, kendi başına dahi uygunsuz bir durumdur.

Özellikle çocukluktaki obezitenin yol açabileceği ilişkisel, duygusal sorunların ve hareket fonksiyonlarının öğrenilmesinde yaşanan güçlükleri dikkate almak gerekir. Muhtemel risklerin dışında, az da olsa, bizleri bebeğin kilosunu daha süt emme aşamasındayken bile kontrol altında tutmaya çalışmaya iten riskli durumlar da vardır.

Böyle durumlarda, çocuğun aşırı enerji yüklenmesi ve haddinden yüksek bir kiloya çıkması riskine karşı, ilk altı aydan önce bebeği katı gıdalarla beslememek vazgeçilmez bir kuraldır.

Sütten kesme sürecini doğru biçimde gerçekleştirmek çok önemlidir. Çocuğa doğru beslenme ve hareket alışkanlıkları kazandırmak gerekir. İlerleyen yaşlarda aşırı kilo alımını engellemenin en etkili yolu budur.

Obez bebek, yetişkinlik çağlarında da obez kalma riski taşır. Geri dönüşler sık gerçekleştiğine göre çocuğun kilosunu normal değerler içerisinde tutmak sürekli ve kararlı bir disiplin gerektirir. O halde kişinin kilosunu ilk bebeklik çağından itibaren tavsiye edilen sınırlar içerisinde tutması, büyüdüğünde kilosunu normal ölçülere çekmek için zor bir takım uygulamalar içerisine girmesine gerek bırakmaması açısından önemlidir.