Çokça inanılan bir efsaneyi yıkmanın zamanı geldi. “Sportmen” olmayan çocuk diye bir şey yoktur. Genellikle eğer bir çocuk egzersiz yapmak istemediğini sürekli söylüyorsa, bu ya şartların uygun olmamasından kaynaklanıyordur (örneğin sevmediği bir yer veya insanlar arasındadır) ya da kendine uygun bir spor dalıyla ilgilenmiyordur. Her çocuğa uygun bir spor veya aktivite mutlaka vardır; o yüzden çocuğunuz için doğru olanı bulana kadar denemeye devam edin.
Egzersiz sağlık bir yaşamın olmazsa olmazıdır, bu yüzden çocuğunuzun hiçbir şey yapmadan evde oturmasına izin vermemelisiniz. Evin içinde bile olsa çocuğunuza egzersiz yapmayı sevdirmenin yollarını bulmanız gerekir.
Rekabeti sevmeyen çocuklar
Birçok insan sporun rekabetçi yanıyla uğraşmak istemeyebilir ve bunun çok değişik nedenleri vardır. Çocuğunuzu elinden gelenin en iyisini yapması için cesaretlendirin, ancak onu çok da fazla zorlamayın: Eğer bir şeylerden hoşlanmazsa, ileriki yaşamında bunu sürdürme olasılığı azalacaktır. Eğer bir spor dalında çocuğunuza karşı mücadele ediyorsanız, kazanmanın o muhteşem heyecanını yaşamasını sağlayın. Ona baştan biraz avantaj verin, kendiniz biraz daha tutuk oynayın.
Seçtiği spor dalına karışmayın
Ne yazık ki size kötü bir haberimiz var. Çocuğunuz hangi sporu seçerse seçsin onu desteklemek zorundasınız; bu sizin hiç hoşlanmadığınız bir spor olsa da…
Çocuğun seçtiği spor dalında başarılı olamayacağıyla ilgili korkular
Çocukları bir spor dalına ilgi gösterdiğinde bu tür düşünceler birçok anne babanın aklından geçer; özellikle de su topu, dövüş sporları ve hatta bale gibi belirgin bir fiziksel yatkınlık gerektiren sporlar olduğunda… Çocuğunuzun yetenekleriyle ilgili kuşkularınızı kendinize saklamanız gerekir.
Unutmayın ki, bazı spor mücadeleleri insanın biraz gözünü korkutabilir. Başarı ihtimali düşük de olsa, tutku duyduğu şeyle ilgili bir şeyleri başarmak için mücadele etmesi bile çocuğa müthiş bir özgüven sağlar. Dolayısıyla ona güvenin ve o anda ne hissediyor olursanız olun onun elinden gelenin en iyisini yapacağına inanın. Sakın onu ve başarma azmini hafife almayın. Bir aktivitenin kendisi için doğru olup olmadığına kendisinin karar vermesine izin verin.