CANLI YORUMLAR
OP.DR.SÜLEYMAN TAŞ
OP.DR.SÜLEYMAN TAŞ
Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi

NEFES ALMA PROBLEMLERİ

Farkında mısınız?
15.03.2017


Burun yüzümüzün tam ortasında bulunan, 5 duyu organızımızdan biridir. Yüzdeki estetik öneminin yanında fonksiyonel olarak, nefes alma ve koku alma işlevlerine sahiptir. Bu durumdan dolayı, burun estetiği nedeniyle tarafımıza başvuran hastalarda da hastalarımızın estetik görünüm ile ilgili isteklerinin yanı sıra nefes alma ve koku alma işlevlerini de sorgulamaktayız. Eğer bu fonksiyonlarda bir sorunlar var ise, burun estetiği ameliyatı esnasında bu sorunları da gidermeye yönelik ameliyatlar yapmaktayız.



Peki hastalar, nefes alma problemi sıkıntısı olduklarının ne kadar farkında?

Burunun nefes alma fonksiyonunu 10 üzerinden değerlendirecek olursak burundan nefes alabilme kapasitesi 4-6 arasında olan hastalar bu durum farkında bile değiller. Nefes alma kapasitesi 4 den az olan hastalar nefes alma problemi olduğunu belirtmektedir. İyi nefes alan bir burunun kapasitesi ise en az 8 olmalıdır. Yapılan çalışmalar sonucu burun estetiği ile başvuran hastaların sadece %30 nun bu kapasiteye sahip olduğu edilmektedir. Yani %70 i daha iyi nefes alabilecekleri bir buruna sahip olabileceğinden habersiz. Tarafımıza başvuran hastalarda da oranının bu şekilde olduğunu görmekteyiz.



Peki nefes alma sıkıntısının belirtileri nelerdir? Bunu hastalar nasıl anlayabilirler?

Sabah uyandıklarında kendilerini yorgun hissetmeleri, ağızları açık uyudukları için yastıklarında salya akmasına bağlı ıslaklık görmeleri, boğazda kuruluk hissetmeleri, normal insanlara göre daha sık grimal enfeksiyonlara yakalanmaları, gece hormaları, göz altlarında morluk olması gibi bir çok belirtisi mevcuttur.

Nefes alma problemi nasıl bu tarz şikayetlere sebep olmaktadır?

Burundan nefes alamayınca, vücut nefes alabilmek için ağızı kullanmaktadır. Ağızın ise esas fonksiyonu bu olmadığından, anatomik olarak farklılığı bazı değişiklere ve bu fonksiyonu gerçekleştirirken sorunlar çıkmasına neden olmaktadır. Burun havayı içerdiği konkalar sayesinde ısıttıktan sonra akciğereere gönderir, yeteri kadar ısınmamış havanın akciğerleden kana karışma oranı düşmektedir. Ağızdan nefes aldığımız zaman ise konka dediğimiz etlerin yaptığı bu görevi ağızdaki tonsil dediğimiz bademcikler üstlenir ve büyümeye başlarlar. Bu da bademcik büyümesine neden olur ama hava yeteri kadar ağızda yavaş geçmediği için, ısınma burundaki kadar olmaz ve akciğerelere optimum şartlarda ulaşmamış olur, uyku esnasında yumuşak damağın tonusunu kaybedip sarkması ile birlikte horlamanın da başlaması ile birlikte apne dediğimiz soluk alıp verme işleminin kısa süreli durması durumu ortaya çıkar.

Bu da vücutta intermittan hipoksiye yani vücudun aralıklı olarak oksijenden fakir kalması durumunu doğurmaktadır. Bu durumda vücutta oluşan artık maddeler temizlenememekte ve vücuttaki artık madde miktarı artmaktadır. Bu en basitinden sabah kalktığımızdaki yorgunluğa sebep olmaktadır.


Nefes alma sıkıntısı vücutta ne gibi değişikliklere neden olmaktadır?

Olay tabii burada kalmamakta, problem çözülmeyip devam ettikçe ilerleyen dönemlerde, çeşitli kalp rahatsızlıkları, böbrek rahatsızlıkları ve kognitif bozukluklar dediğimiz bilinçsel bozukluklar görmekteyiz. Son yapılan çalışmalarda, okula giden çocuklarda, derslerinde başarısız olanlarda nefes alma probleminin normal popülasyona göre daha sık görüldüğü saptanmıştır. Kognitif bozukluklar, kişilerin öğrenme ve düşünme becerilerini dolayısıyla hayatlarındaki başarılarını da ciddi düzeyde etkilemektedir.

 

Nefes alma sıkıntısı olduğunu hangi testler ile anlamaktasınız?

Tabii öncelikle fiziki muayane ile burunun iç yapısına bakmaktayız, hastalarımızı endoskopik muayene dedğimiz kamera ile içeri girerek genzine kadar hava yolunu tıkayan nefesin geçmesini engelleyebilecek bir yapı olup olmadığına bakmaktayız. Sinüzit gibi problemleri tespit etmek için bilgisayarlı tomografilerini çekmekteyiz. Rinomanometri gibi burundan geçen hava akımını ölçen cihazları kullanmaktayız. Allerjisi olan hastalarda yaptığımız cilt testleri ile hangi maddeye karşı alerjilerinin olduğunu tespit edebilmekteyiz. Yapılan tüm bu detaylı analizden sonra kişinin nefes almasını sağlayacak müdahaleleri ortaya koymakta ve 
yapacağımız ameliyatta dizayn etmekteyiz.

 

Instagram: Op.Dr. Süleyman Taş

Web: Op.Dr. Süleyman Taş

YAZARLAR
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ İÇİN
ANA RAHMİNE HASRET
BOŞANMA SÜRECİNİN ARDINDAN
GEBELİK ŞEKERİ
BOŞANMA SEBEPLERİ II
12 KASIM HAFTASI
İYİ OLMAYAN YABANCILAR VAR
SEVGİ,FEDAKÂRLIK,BAĞIMLILIK
DETOKS SEBZE VE MEYVELERİ
MİNİK DOSTUNUZLA TATİLDE
BEBEKLER İÇİN YEMEKLER
NEFES ALMA PROBLEMLERİ
KOL ESTETİĞİ
SORULARINIZ VE YANITLARI 22

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.
 
Adınız:
 
Soyadınız:
 
Email:
   
Sikayet & Öneri:
 
Talebinizi Seçiniz :