Okunma Sayısı: 14865
CANLI YORUMLAR

YENİDOĞAN DAVRANIŞLARI

Kendine ait ve bağımsızdır

Yenidoğan diğer insanlarla ilişkiye girme konusunda kendine has bir yeteneğe sahiptir; yani sosyal bir varlıktır. Çocuk yalnızca onun ilişki ihtiyacını giderebilecek yetişkinlerin yanında büyürse sağlıklı olabilir.

Bebek doğumundan itibaren etrafıyla sosyal etkişleşim içindedir. Çünkü daha doğmadan uyarılara cevap vermeyi ve durumlara uyum sağlamayı öğrenmiştir.

En baştan beri dış dünyayla ilişkisini kendi duygularının değişken hızına göre yaşar. Serbestlik ve kapalılık, dikkat ve ilgisizlik, uyarılara duyarlılık ve rahatlama, motivasyon ve kayıtsızlık birbiri ardına gelir.

Annenin, bebek tarafından en hoşlanılan kişi olması gerekmez

Anne kesin olarak ayrıcalıklı bir konuma sahiptir. Fakat tek ilişki kurulan varlık değildir. Ve en çok hoşlanılan kişi olması da gerekmez. Eğer etkileşim güzelse baba ya da bir başkası sevgi figürüne dönüşebilir. Çocuk için en sevilen insan figürünün hep anne olduğu ve bunun biyolojik bir getiri olduğu farz edilir. Çocuk hayatının başında annesini seçmiyor, eğer ane sürekli olarak kendisiyle ilgilenirse bu tercihi açığa vuruyor. Aksi takdirde tercihi farklı figürlere yöneliyor.

Çocuğun alışmasını etkileyen ve yönlendiren kişi sadece yetişkin değildir. Yenidoğan kendine ait ve yetişkinden bağımsız bir davranış düzenine sahiptir. O halde etki karşılıklıdır ve yetişkinle ilişkisini gözardı ederek çocuğun davranışlarını doğru biçimde incelemek mümkün değildir. Yalnızca ilişki içerisinde hem çocuğun hem de yetişkinlerin davranışları anlam kazanır.

İnsan hayatının ilk günü çok büyük bir ilişki çeşitliliği barındırır. Bu yenidoğan için önceki deneyimlerinin yok olduğu ve bunun ötesinde yeni duyusal uyarılara maruz kaldığı hassas bir andır. İlerleyen günlerde ilişki düzene girmeye başlar, yoğun iletişim anları sıklaşıranneyle bebek bakışır, birbirine dokunur ve konuşurlar.

Daha ilk günden itibaren birtakım ilkel öğrenme işaretleri gözlenir. Yenidoğanlar, benzer durumlara benzer biçimlerde tepki verirler.

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
HAMİLELİKTE 30. HAFTA
ETRAFININ FARKINDA
HAMİLELİKTE 40. HAFTA
DOĞUMUN ELİ KULAĞINDA...
BEBEKLERDE İSİLİK
NASIL MÜDAHALE ETMELİ
BEBEĞİNİZİN UYKU SAATLERİ
YATMA ZAMANINA DİRENMESİN
SUDA DOĞUMDA NE AMAÇLANIR?
KİMLER İÇİN UYGUNDUR?
YAZ BEBEĞİ NE GİYER
NASIL GİYDİRMELİSİNİZ?
HAMİLELİKTE 32. HAFTA
İKİ HAFTADA BİR MUAYENE!
BEBEĞİNİZİ YIKARKEN DİKKAT
BUNLARI İHMAL ETMEYİN
ÇALIŞAN ANNELER DİKKAT
SÜPER ANNE SENDROMU OLMAYIN

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
BIRAKIN BEBEĞİNİZ AĞLASIN
BEBEĞİNİZE YARDIM EDİN
ANNE BEBEK İLİŞKİSİ
AŞIRI KORUMACI MISINIZ?
2012-2013 SONBAHAR-KIŞ
YAŞLANMAK GÜZELDİR
BAZILARI KASLI SEVER
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :