Eğer uyku eksikliği dikkatinizi, karar alma, iletişim ve plan yapma becerinizi eksiltiyorsa, uyku sorunu olan çocukların okulda nasıl sorunlar yaşadığını anlamanız kolaylaşacaktır. Uyku yoksunu çocuklar en çok zihinsel görevlerde performans düşüklüğü gösterirler. Uyku sorunu olan ilköğretim çağı çocuklarının yaklaşık beşte birinin aynı zamanda bir akademik sorunu bulunmaktadır. Aynı şekilde uykularını yeterince alamayan ergenlik çağındaki çocukların da, yaşıtlarına göre başarılı olmak için daha fazla mücadele etme veya akademik başarısızlık yaşama olasılıkları çok daha fazladır.
Uykusuzluk, yaratıcılığı etkiler
Uyku yoksunluğu, soyut düşünme ve yaratıcılık gibi daha yüksek zihinsel becerileri bile etkilemektedir. Yakın zamanda gerçekleştirilen bir çalışma, iyi bir gece uykusunun, deneye katılan gönüllülerin bir gün önce çözemedikleri karmaşık bir sayı bilmecesini çözmelerine yardım ettiğini göstermiş. “Bir sorunu ertesi güne bırakmak”, beynin o konudaki bilgileri tekrar bir araya getirmesine ve yeni bir çözüm geliştirmesi için bir şans daha yakalamasına neden oluyor.
Uyku ayrıca beynimizin bilgileri depolamasına ve organize etmesine de yardımcı olur. Beyin, bir önceki gün boyunca kaybedilen anıları, gece uykusu sırasında “geri kazanır”. Diğer bir deyişle uzun bir günün sonunda unuttuğunuzu sandığınız şeyleri, uyku sırasında tazelemeyi başarır. Uyku ayrıca, önemsiz bazı anı parçalarını silerken, bir yandan da anıların olgunlaşmasına ve kullanılır hale gelmesine yardım eder.
Ayrıca biraz daha fazla uyku, çocuğun okul performansının gelişmesine yardımcı olur. İsrail’deki ilköğretim çağı çocukları arasında gerçekleştirilen bir çalışmada, sadece bir saatlik fazla uykunun bile çocukların notlarının yükselmesinde belirgin bir etkisinin olduğunu ortaya çıkarmış. Dokuzla on bir yaş arasındaki çocuklar, bir saat fazla veya bir saat az uyutulmuş ve bunun öncesinde ve sonrasında bir testten geçirilmiş. Bir saat fazla uyku uyuyan çocuklar, bir saat az uyuyan arkadaşlarına göre, hafıza ve dikkat süresi testlerinde belirgin olarak daha iyi bir performans sergilemişler. Araştırmada bazı çocukların, kendilerinden iki yaş büyük çocuklardan bile daha iyi performans gösterebildikleri saptanmış. Ekstra 60 dakikayı yatakta geçiren bu çocukların, tepki verme sürelerinin de daha iyi oldukları ortaya çıkmış.