Günlük hayatınızda saçınızı tararken, dişlerinizi fırçalarken, elbise fermuarını iliklerken, araba kullanırken ya da giyinirken omzunuz yanıyor mu?
Eğer cevabınız evetse; tıpta omuz pediartriti olarak bilinen omuz donması ile karşı karşıya olabilirsiniz. Tıpta ‘omuz periartriti’ olarak adlandırılan ‘omuz donması’ hastalığı toplumda yüzde 2-5 oranında görülüyor. Ancak hastalık 40-60 yaş aralığındaki kadınları daha çok etkiliyor.
Omzu donanların yüzde 60’ının kadınlar olduğunu söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Reyhan Çeliker, omuz donmasının başlıca 10 nedeni bulunduğunu belirterek, bunları şöyle sıralıyor:
- Kırık ve çıkıklardan dolayı oluşuyor.
- Tendinit neden olabiliyor.
- Bursit veya rotator kaf sendromu sonrasında oluşabilyoir.
- Diyabet hastalarında görülme sıklığının 5 kat arttığı bildiriliyor.
- Hipertiroidi hastalarında görülüyor.
- Parkinson hastalarında oluyor.
- Myokard infarktüsü geçirenlerde rastlanıyor.
- İnme geçirenlerde bulunuyor.
- Servikal disk hastalığı olanlarda görülüyor.
- Uzun süre hareketsiz kalanlarda, omuz cerrahisi, meme ve göğüs duvarı cerrahisi sonrasında da oluşabiliyor.
Omuz periartriti nedir?
Omuz periartriti, eklem etrafındaki kapsülde ve yumuşak dokularda inflamasyon ile oluşan, ciddi ağrı ve hareket kısıtlılığı ile seyreden bir hastalık. Günlük yaşam aktivitelerinde önemli bir kayıp oluyor, ağrı özellikle gece belirgin hale geliyor.
Hangi hareketler omuz ekleminde zedelenmeye yol açıyor?
Omzun ani hareketleri, arkaya doğru sert biçimde uzanmak, omuzda tekrarlayan hareket gerektiren işler, omzun ağırlıklı kullanıldığı sporlar donmuş omuz riskini arttırıyor. Postür bozukluğu, düşük ve yuvarlak omuzlar omuz eklemine aşırı yük binmesine neden oluyor.