Okunma Sayısı: 8684
CANLI YORUMLAR

YGS, LYS YERİNE SKOR SINAV

Mesleğe dönük kariyer

YÖK, yüksek öğretimin sorunları ve çözüm önerilerinin yer alacağı Yüksek Öğretim Strateji Belgesini hazırlamak için sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarını temsilcilerini bir araya getirdi. Çalıştayda üniversiteye giriş sistemi ve lise eğitimini değiştirecek öneriler de üretildi: Lise eğitiminin basitleştirilsin, bilgiyi kullanım becerileri kazandırılsın, üniversite sınavı yılda birkaç kez değişik branşlarda yapılarak skorlar belgelenmeli. Her bir bölüm istediği skor üzerinden seçme yapsın, Yetenekli ve imkânı kısıtlı öğrencilerin eğitimi devlet ve özel sektör tarafından karşılansın… 

Radikal'den Umay Aktaş Salman'ın haberine göre, Yükseköğretimin sorunlarını tespit etmek için yapılan ve bugüne kadar, rektörler, üniversitelerin idari personeli, akademisyenler ve öğrenciler olmak üzere 300 kişi ile yapılan Yükseköğretim Strateji Belgesi Çalıştayı’nın üçüncüsü önceki gün yapıldı. TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü'nde yapılan çalıştaya kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve basın mensupları katıldı. İnsan Hakları Derneği’nden Diyanet İşleri’ne, Genelkurmay’dan Türk Eğitim Vakfı’na kadar pek çok 95 kurumun yapıldığı toplantıda katılımcılar yüksek öğretime giriş sistemi, finansman, akademik kariyer, araştırma, üniversite toplum işbirliği, kalite gibi konularda sorunları tespit etti ve çözüm önerileri sıralandı. Sunulan çözüm önerileri bugüne kadar yapılan önerilerle birlikte strateji raporuna katkı sağlayacak. 5 yıl sonra yenilenecek strateji raporu için üçüncü çalıştayda özellikle üniversiteye giriş sistemine dair çarpıcı tespitler ve öneriler yapıldı. Önerilerden pek çoğu MEB ve ÖSYM’nin hali hazırda üzerinde çalıştığı konulardı. Öneriler şöyle: 

• Yetenekli ve imkânı kısıtlı öğrencilerin tespitine öncelik verilmeli. Bu öğrencilerin eğitimi devlet ve özel sektör tarafından üstlenilmeli. 

• Lise eğitiminin basitleştirilmesi, fazla malumat verme yerine bilgiyi kullanım becerileri kazandırılmalı. 

• Sınavlar tek bir günde ve alanda değil, yılda birkaç kez değişik branşlarda yapılarak skorlar belgelenmeli. Her bir bölüm istediği skor üzerinden seçme yapmalı. 

• Okulların rehberlik birimleri, meslek odaları, STK’lar MEB ve ilgili diğer kurum ve kuruluşlar güncel meslek ve kariyer bilgilerini öğrencilere okullarda basılı ve görsel materyallerle programlı şekilde sunmalı. 
• İhtiyaç duyulan alanlar bir kurul veya komisyon tarafından tespit edilerek MEB ile üniversiteler arasında bir planlama ile bölümler kontenjanlar oluşturulmalı. 

• Belli bir disiplinin eğitimi ile mesleki eğitim birbirine karıştırılmamalı, öğrenciler mezuniyet sonrasında ihtiyaç duyacakları bilgi ve beceri ile donatılmalı. Ayrım gözetmeksizin bir disiplinin her tür bilgisi her öğrenciye sunulmamalı. 

• İlköğretim ikinci kademeden itibaren kariyer ve mesleğe dönük kariyer ve rehberlik hizmeti başlamalı. 

• Üniversitelerde bölümlerin kotenjanları belirlenirken ülke ihtiyacı, akademik personel, fiziki alt yapı dikkate alınmalı. 

Performansa göre ödenek 

Eğitim öğretim, araştırma, akademik kariyer, üniversite toplum işbirliği, finans, kalite konularındaki sorunlara önerilen çözümlerden bazıları ise şöyle: 

* Üniversitelere teknoloji transfer ofisleri, proje ofisleri ve sivil toplum üniversite işbirliği ofisleri kurulsun. 

*Üniversite ödenekleri performans odaklı olmalı. 

*Meslek örgütlerinin de içinde bulunduğu akredite mekanizması kurulmalı. 

*Üniversitelerin tüm fakülte ve bölümlerinde eğitim gören her öğrenciye alanında zorunlu pratik çalışma, staj yaptırılmalı.

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
OYUNCAK MAĞAZALARINA BASKIN
İRAN BATI'YA KARŞI
SAĞLIKTA BORÇLAR SİLİNDİ
3 MİLYON KİŞİ YARARLANDI
SPERM BANKASI YASAĞI!
"ÇOCUK BABASINI BİLMELİ"
YAŞAMA VEDA ETTİ
DİNÇER, VELİLERE SESLENDİ
GÜL'DEN 4+4+4'E ONAY
KRİTİK YASA GEÇTİ
24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ
AYDA 3 CUMHURİYET ALTINI MI
İŞTE OKULA BAŞLAMA YAŞI
DİNÇER AÇIKLADI.
BİR YEMEK KULÜBÜ PROJESİ
CARDGUSTO ARTIK TÜRKİYE'DE
KEMERLERİNİZİ BAĞLAYIN
2012 ÇOK ZOR GEÇECEK!

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
4+4+4 YASALAŞTI
ELEKTRONİK REÇETE GELİYOR
YAZ SAATİ UYGULAMASI
GÜNEYDOĞU'DA AIDS PAT...
İLGİLİ VİDEOLAR
ÇOCUK GELİNLER
İŞ YERİNDE PSİKOLOJİK TACİZ
BİZDEN HABERLER 12.07.2011
BİZDEN HABERLER 18.07.2011
2013 KIŞ - ŞAPKA MODASI
BİR KADININ ÇANTASINDA
YENİ YILDA DENEYİN
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :