“Mola yöntemi”, çocuğunu kısa bir süre boyunca bir etkinlik veya grubun içinden alınıp kendi başına bırakılmasıdır. Bunun için çocuğunuzun korkmayacağı ancak dikkatini dağıtacak şeylerin de bulunmadığı, odanın sessiz bir köşesi veya bir sandalye gibi bir yer seçin ve oraya mola yeri adını verin.
-
Çocuğunuz kötü davranışlarda bulunduğunda, diz çöküp onun göz seviyesine gelin, gözlerinin içine bakın ve ona sakin ama kararlı bir şekilde sergilediği bu davranışın kabul edilemez olduğunu anlatın. Eğer bu şekilde davranmaya devam ederse, onu mola yerine göndermek zorunda kalacağınız konusunda uyarıda bulunun.
-
Eğer çocuğunuz bu davranışlarına devam ederse, onu sakince mola yerine götürün. Genel bir kural olarak, çocuk mola yerinde, her yaşı için bir dakikadan daha fazla süre bırakılmamalıdır. Örneğin, dört yaşındaki bir çocuk için bu süre dört dakikadır.
-
Çocuğunuzun göz hizasında veya duyma mesafesinde durun; ancak asla onunla tartışmaya girmeyin.
-
Eğer çocuğunuz zaman daha dolmadan yerinden kalkarsa, onu tekrar yerine oturtun ve zamanı en baştan başlatın.
-
Mola bittiğinde, ona neden böyle bir mola uyguladığınızı açıklayın ve pişman olup olmadığını sorun. Ona sarılın ve daha sonra da, mola yerinden ayrılmasına izin verin.
-
Mola yönteminin, eğer önceki sayfalarda açıklanan üç faktör göz önünde bulundurularak uygulanırsa okul çağı öncesi çocuklarda bir hayli etkili olduğu görülmüştür. Bu yöntem çocuğunuz büyürken de işe yaramaya devam eder. Ancak ergenlikle birlikte, molalar, kötü davranışları cezalandırmak için en uygun yöntem olma niteliğini yitirir ve kimi ayrıcalıkların elinden alınması çok daha etkili bir yöntem haline gelir.