Bebek işaret dili konuşma dönemi öncesi bebeğinizle iletişim kurmanın basit ve doğal bir yoludur. Bebekler "Hoşçakal" anlamında el sallamayı öğrendikeleri gibi günlük iletişimde işlerine yarayacak kelimeleri işaret yoluyla kullanmayı öğrenebilirler. Bebeğiniz size bir kitap okumanızı, altını değiştirmenizi ya da süt istediğini söyleyebilir.
Aslında, bebek işaret dili, dil gelişiminin uzantısıdır. Bebekler, birinci doğum günlerine doğru işaretler kullanmaya başlarlar. Bu dönemde parmaklarıyla işaret etmeye, kucağa alınmak istediklerinde kollarını kaldırmaya başlarlar. Bebek işaret dili, bu temel gelişim yeteneği üzerine kurulmuştur. Temel olarak da Amerikan İşaret Dili (ASL) ile ebeveyn ve bebeklerin ürettikleri işaretlerin harmanlanması ile oluşturulmuştur.
Klasik işaret dilinin temel olarak alınması, özellikle eğitim ve referanslardan yararlanılması açısından işleri kolaylaştırmıştır. Böylece, merak ettiğiniz her kelimeyi kolayca bulmak mümkündür. Bununa birlikte, bebeğinizin bazı işaretleri kendiliğinden ürettiğini göreceksiniz, ki bu tamamen normaldir, siz bu işaretleri düzeltmeden onun kullandığı gibi kullanabilirsiniz. Kendi ürettiği işaretler, kendisi için çok anlam ifade edecektir ve bu nedenle onları kullanmaya özen göstermelisiniz.
Aslında bebek işaret dili yaklaşık 30 yıldır ABD'de biliniyor fakat esas popülerliriğini 2004'de "Zor Baba ve Dünür" filmi ile kazandı. Bu filmde büyükbaba torununa işaret dilini öğretiyordu. Şimdi ABD'de ve dünyada yüzbinlerce aile bu teknikten yararlanarak bebekleriyle iletişim kuruyor.
- Amerikan Pediatri Akademisi'ne göre Bebek İşaret Dili
- Bebekler ve aileleri için doğal, kolay ve eğlenceli bir iletişim aracıdır.
- Bebeğinizle sözlü iletişimi güçlendiren sembolik işaretlerdir.
- Bebeğinizin ihtiyaçlarını, isteklerini ve hatta karmaşık düşüncelerini litebilmek için kullanabileeği güçlü bir yoldur.
- Bilimsel araştırmalar pek çok fadyaları olduğunu ispatlamıştır.
Kaynak: Bebek İşaret Dili/Yasemin Yusufoff, M.ed/Boyut Yayıncılık