Okunma Sayısı: 8990
CANLI YORUMLAR

HAMİLELİKTE ALKOL TÜKETİMİ

Haftada 1 ila 8 adet ise...

Çok sayıda uzman hamilelikte alkol almanın sakıncalı olduğunu belirtirken Danimarkalı bilim insanları yaptıkları araştırmaya dayanarak, hamilenin haftada 1 ila 8 adet içki içmesinin çocuğa zarar vermediğini açıkladı.

Çalışmaları, BJOD adlı dergide yayınlanan Danimarkalı araştırmacılar, anne adayının erken gebelik döneminde düşük veya orta seviyede alkol kullanmasının, çocuğun 5 yaşına kadar olan gelişim sürecinde sağlığını etkilemediğini söyledi.

Danimarka’da standart bir içkide 12 gram, İngiltere’de de 7,9 gram alkol var.

İngiltere’de hamile kadınlara içki içmemeleri tavsiye edilirken, uzmanlar haftada bir veya iki defa olmak üzere 1-2 adetten fazla içki tüketilmemesi gerektiğini söylüyor.

Gebelik döneminde yoğun alkol tüketiminin, düşük vakalarına, fetal alkol sendromuna ve düşük doğum ağırlığına neden olduğu biliniyor.

Araştırmaya, doğum öncesi ilk doktor ziyareti yapan 1600 kadın katıldı. Yarısı ilk defa anne olan kadınların üçte birinden azı gebelik döneminde sigara içiyordu. Araştırmaya katılan kadınlara gebelik döneminde alkol kullanım oranları soruldu. Haftada 1 ila 4 içki tüketimi, ‘düşük alkol kullanımı’ olarak değerlendirilirken, 5 ila 8 içki ‘orta’, haftada 9 veya daha fazla içki tüketimi de ‘yüksek’ seviye alkol kullanımı olarak belirlendi.

YOĞUN TÜKETİM DİKKAT DAĞITIYOR

Bilim insanları, 5 yaşındaki çocuklarda alkolün IQ seviyesine etkisini, dikkat dağınıklığını, planlama, organizasyon ve kişisel kontrole etkisini inceledi. Araştırma sonunda, erken gebelik döneminde haftada düşük ve orta seviyede alkol tüketiminin 5 yaşındaki çocukların sinirsel gelişiminde etkili olmadığı ortaya çıktı.

Haftada 1 ila 4 içki içen ve 5 ila 8 adet içki içen annelerin çocuklarına uygulanan IQ testlerini sonuçları ile içki içme konusunda çekimser davranan annelerin çocuklarının test sonuçları arasında fark olmadığı görüldü. Ancak haftada 9’dan fazla içki için annelerin çocuklarında dikkat dağınıklığı olduğu belirtildi.

DOKTORUNUZA DANIŞIN 

Araştırmacılardan Arhus Üniversitesi öğretim görevlisi Ulrik Schioler Kesmodel ve Copenhag Üniversitesi öğretim görevlisi Prof Erik Lykke Mortensen, “Doğum öncesi annelerin yoğun alkol tüketiminin sinirsel gelişime ters etkisi olduğu görüldü” dedi.

Araştırmacılar, akıl, dikkat ve hassas yönetim özelliklerine ters etkileri olduğunu belirtip ekledi: “Bulgularımız, düşük ve orta seviyede alkol tüketiminin 5 yaşındaki çocukların sinirsel gelişimine ters etki yapmadığını ortaya koydu.”

Gebelik döneminde alkol kullanımı ile ilgili endişeleri olan kadınların doktorlarına başvurmaları tavsiye ediliyor. 

 

BBC Türkçe

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
HAYATINIZ KARARMASIN
GLOKOMU HAFİFE ALMAYIN
SÜPER KADIN, MÜKEMMEL ANNE
OLMAK YA DA OLMAMAK
BAYRAM MENÜSÜ
SAĞLIĞINIZ İÇİN DİKKAT!
LOHUSALIKTA KİŞİSEL BAKIM
KENDİNİZİ İHMAL ETMEYİN!
ABUR CUBURDAKİ BAĞIMLILIK
BOL ŞEKERLİ TÜKETMEYİN
TENCERENİN KAPAĞINI KAPATIN
YEMEKTE VİTAMİN ÖNERİLERİ
MARİFET UYUM SAĞLAMAKTA MI?
DEĞİŞİMLE BAŞA ÇIKMAK...
NOHUTUN FAYDALARI
YANI BAŞIMIZDAKİ DERMAN
KADIN MİMİKLERİNİN ANLAMI
ALAYCI, ŞAŞKIN VE KONTROLLÜ
BİLGİSAYAR KULLANICILARI
BU HABERİ DİKKATLİ OKUYUN!

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
GEBELİKTE SAĞLIKLI BE...
EMZİREREK ZAYIFLAYIN
YAZ SICAKLARI BAŞLADI
HAMİLELİKTE KALSİYUM
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
GERÇEK Mİ OYUNCAK MI?
TOPLAYIN
PHOTOSHOP OLMADAN NASILLAR?
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :