Okunma Sayısı: 12525
CANLI YORUMLAR

İŞARET DİLİNDE DOĞRU ZAMAN

Doğru yöntem

Bebekler konuşmaya başlayana kadar uzunca bir süre belli hareketlerle ne istediğini anlatmaya çalışsa da bunun ortak bir anlamı olmadığı için anneler anlamakta güçlük çekerler. Anneler bebeklerini anlamadığı ve ona yardımcı olamadığı için strese girerken, bebekler de ne istediklerini anlatamadığı için huysuzlanır. 

İşte bu noktada devreye giren işaret dili hem bebeklerin hem de ailelerin hayatını kolaylaştırıyor. Bunun yanısıra bebeklerde sosyal ve bilişsel gelişiminde olumlu rol oynuyor. 

Bebeklerde işaret dili öğretmenin bir zamanı var mı?

Basit bir ifade ile, bebeğiniz bir şeyleri işaret etmeye çalışıyorsa bebek işaret dili eğitimine hazır demektir. Bu genellikle 6-8 ay arası el hareketine baktığı ve derdini anlatmaya çalıştığı zamandır. 

Bebeğime işaret dilini nasıl öğretirim diye kendi kendinize soruyorsanız, 6. aydan itibaren onun da çok işine yarayacak bazı kelimelerin işaretlerini kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu sürede çocuğunuz da bu işaretlerin neyi çağrıştırdığını anlayacak ve o da kullanmaya başlayacaktır. 

  • Göz teması kurup, yaptığınız işaretleri gördüğünden emin olun. 
  • Diğer işaretleri öğretirken de benzer yaklaşımlar uygulayabilirsiniz. Belli bir süreç içerisinde öğrendiği işaretler giderek artacaktır. 
  • Öncelikle bebeğiniz için anlamlı olan, "süt" "daha" "su" gibi 3-5 tane işaret seçin. Bebeğiniz bu işaretleri kullanmaya başlayınca yeni işaretler eklemeye başlayabilirsiniz. 
  • İşaretleri tam o kelimeyi söylerken yapın. "Süt mü istiyorsun" derken ilgili işareti de yapın. 
  • İşaretini yaptığınız kelimeyi tekrarlayın ve diğer kelimelere göre daha abartılı söyleyin. Yani işaretini yaptığınız kelimeyi vurgulayıp, biraz daha yüksek sesle söyleyin. Mümkün olduğu kadar tekrarlayın. 
  • Kelimeyi her söylediğinizde beraberinde işaretini de yapın, bebeğin çevresindekilerin de aynı kelime için aynı işareti yapmalarını sağlayın. 
  • İşaretleri kullanmayı hayatınızın bir parçası haline getirin. İşaretleri her fırsatta kullanın. 

Bebeğiniz işaret dilini kullanmaya başladıktan sonra aklınızda tutmanız gerekenler: 

  • Sabırlı olun. Bebeğiniz ilk işaretini kullanmaya başladıktan sonra bile bunu devam ettiremeyebilir. Bebeğinize işaretleri kullanması konusunda baskı yapmayın ve ondan bunu istemeyin. 
  • Pozitif reaksiyon gösterin. Bebeğiniz size bir işaret yaptığında işaretin ne olduğunu söyleyerek analdığınızı belli edip, bebeğinizi başarısından dolayı kutlayın.
  • Bebeğiniz tam sizin gösterdiğiniz gibi işaret yapmasa da onu düzeltmeye kalkmayın. Nasıl bebeğiniz ilk kelimelerini söylerken onu düzeltmemeniz gerekiyorsa, işaretlerinde de aynı şekilde yaklaşım göstermeniz gereklidir.
  • Bunu bir eğlence haline getirin. İşaretleri öğretmek konusunda baskı uygulamayınız. Bunun doğal olarak gelişmesine olanak tanıyınız.

 

Yazı Etiketleri

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
YENİDOĞANDA GÖBEK İLTİHABI
GÖBEK BAKIMI NASIL YAPILIR?
BU GIDALARDAN UZAK TUTUN
BEBEĞE ZARARLI GIDALAR
EMZİRECEKLERE TAVSİYELER
DOĞUM ÖNCESİNDE ÖĞRENİLMELİ
HAMİLELİKTE 32. HAFTA
İKİ HAFTADA BİR MUAYENE!
BEBEĞİNİZ BÜYÜDÜ...
ÜRÜNLERİ YENİ Mİ KALDI?
BEBEKLER DE EĞİTİM İSTER!
OYUNLA SOSYALLEŞİR, GELİŞİR
BEBEKLERDE KUSMA
SEBEPLERİ NELER?
HAMİLELİKTE 41. HAFTA
İÇERDE MUTLU DEĞİL...
BEBEĞİNİZLE İLK İLETİŞİM
AİLE VE ÇEVRENİN ETKİSİ
BEBEĞİNİZLE İLK GÜNLER
UFAKLIĞIN BAKIMINA DAİR

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
SEVGİ VE ÖVGÜ
GECE TERÖRÜ
BEBEKLER DE EĞİTİM İSTER!
SEVGİ VE ÖVGÜ
İLGİNÇ DÜĞÜNLER
HAMİLEYKEN SİZİ BEKLEYENLER
ÜNLÜLERİN MAKYAJSIZ HALLERİ
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :