Okunma Sayısı: 14339
CANLI YORUMLAR

ÇOCUKTA SAÇ-TIRNAK KESİMİ

Kaygı bozukluğuyla ilgisi

Beyin öncelikle 2 şeyi algılamaya programlanmıştır. Bunlardan biri gerçekler yani nesnellik, diğeri ise zihinsel yani soyut algılardır. Zihinsel algı 5-duyusu ile algılamadığı halde bireyin bir nesnenin çevrede devam edebileceğinin farkına varmasıdır. Farkında olduğunun farkında olmak olarak özetlenebilir.

Nitekim insan homo sapiens sapienstir. Sapiens farkında olmaksa sapiens sapiens farkında olduğunun farkında olan anlamındadır. Zihinsel algıda iki önemli ileri aşama vardır. Bunlardan biri; kendini yani kendi zihinsel varlığını fark etmek; diğeri ise diğerlerinin zihinsel varlığını fark etmektir.

Çocuk, 3. yaşın sonunda kendi zihinsel varlığını olmasa da bedensel varlığını fark etmeye başlar. Dikkat edilirse bir bebek 6 aylık civarında elleri, 8 aylık civarında ayakları, 10 aylık iken de kulakları ile ilgilenir. Bakar, eller… Bütün bu hareketlerinin amacı kendi bedenini fark edebilmektir. Kendi farkındalığını kazanma çabalarıdır.

Çocuk bedensel farkındalığını kazanırken tırnak ve saçlarının da kendine ait olduğunu fark eder. Tırnak ve saçları kesilirken acıdığı ya da acıyacağı için değil, kendi bedenine ait bir kısım kesilip koparıldığı kendi bedeninden ayrılmaya çalışıldığı için “etinden et koparılmışçasına” ağlar. Onun ağlama nedeni anlaşılamaz ve “acımayacak, acımayacak” diyerek onu eğitme amacı ile susturmaya çalışılır. Hatta davranışları şımarıklık olarak nitelendirilir. Şımarık olması engellenmek amacı ile ağlamasına aldırmadan saç ve tırnak kesme işlemine devam edilir.

Bir çocuk hekimi olarak çok sayıda çocuğu yıllar boyu takip etme (büyütme) şansına sahip oldum. Hatta bir süredir, büyüttüğüm çocukların çocuklarını da büyütmenin keyfini yaşıyorum. Gözlemlerime göre, saç ve tırnak kesimi sırasında aşırı tepki gösteren çocuklarda ileride kaygı bozukluğu yani süreğen anksiyete gelişme olasılığının daha fazla olduğu kanaatindeyim. O nedenle, varsa çocuğun bu davranışı yakından izlenmeli, yine varsa diğer tedirgin hallerine bir çözüm üretmelidir.

 

Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
OKUL SIRASINDA BEL DESTEĞİ
OTURMA BOZUKLUĞUNA ÖNERİ
YALNIZ BİR ANNEYSENİZ
VE ZORLUK YAŞIYORSANIZ...
YAŞA GÖRE UYKU SAATİ
VE BİR DERT:UYKU APNESİ
OYUNCAĞINI AZARLIYOR MU?
ONDA KENDİNİZİ Mİ GÖRDÜNÜZ?
SINAVDAN BİR GÜN ÖNCE
DIŞARIDA DEĞİL EVDE YİYİN
EŞEKLER KARNAVALI
4 NİSAN'DA İZMİR'DE
BEBEĞİNİZLE İLK İLETİŞİM
AİLE VE ÇEVRENİN ETKİSİ
ÇOCUKLARDA BADEMCİK SORUNU
PROF. DR. MOCAN UYARIYOR
HANGİ TUVALET SAĞLIKLIDIR
ALAFRANGA MI ALATURKA MI?
ÇOCUKTA ÖKSÜRÜK NÖBETİ
NEYİN HABERCİSİ?

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
OKUL SEÇİMİ HAZIRLIĞI
ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİ
UYKUYA HAZIRLIK MERASİMİ
ÇOCUĞUNUZUN GELECEĞİ
İLGİLİ VİDEOLAR
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 1
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 2
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 3
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 4
YENİ SEZONDA TIRNAKLAR
SİZİ BEĞENDİĞİNİ GÖSTEREN
YAŞLANMAK GÜZELDİR
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :