İş saatleri dahilinde çalışanların sosyal ağları kullanmasına izin verilmesi özellikle kurumsal yapıya sahip firmalarda yöneticiler adına zor verilen bir karar. Genel kanı sosyal ağların mesai saatlerinde dikkati dağıttığı ve verimi azalttığı yönünde olsa da araştırmalar çalışanların sosyal medya kullanımı serbest bırakıldığında ofis yaşamına daha olumlu baktığını ve otomatik olarak verimin de arttığını gösteriyor.
Bu konuda yavaş yavaş yöneticilerin fikirleri de değişiyor. Deloitte tarafından yapılan araştırmaya göre, yöneticilerin %45’i işyerinde sosyal medya kullanımının şirket kültürünü olumlu etkilediğini düşünürken, çalışanların %27’si bu görüşe katıldıklarını dile getirmiş.
Yöneticilerin %46’sı arkadaşlarıyla ilişkilerini devam ettirmek için, % 41’i şirket kültürünün devamı için %37’si network ve liderlik çalışmaları için, %38’i sosyal medyanın şeffaf olmasından dolayı iş yerinde sosyal medya kullanımının iş kültürünü olumlu etkilediğini söylemişler.
Araştırmaya katılan çalışanlar, yöneticilerinin aksine başka etkenlerin şirket kültürüne katkısı olduğunu düşünüyor. Çalışanların %33’ü tazminat konusunun, %24’ü finansal konuların şirket kültürünün gelişmesinde etkili olduğunu dile getiriyor. Çalışanların düzenli ve samimi olmaları %50, birbirlerini tanıyor olmaları %49, yönetim ve liderlik konularının ise %47 oranında şirket kültürünü etkiliyor.
Ahmet Özkan, sosyalmedya.co