Sağlık Bakanı Recep Akdağ, aşırı kilo sorununun dünyada olduğu gibi Türkiye’de de salgına dönüştüğünü belirterek obeziteyle mücadele için kampanya başlattı.
Kilo problemine karşı günde 10 bin adım atılması gerektiğini belirten Akdağ, vatandaşlara ücretsiz adım ölçer dağıtacaklarını açıkladı. Akdağ, TV dizilerinde beslenmeyle ilgili olumlu mesajlar verilmesi için katkı istedi. Dün obeziteyle mücadele için başlatılan kampanyayı tanıtan Bakan Akdağ, obezitenin tansiyon, şeker, kalp gibi sağlık sorunlarına yol açtığına dikkat çekerek şunları belirtti:
KİLO SALGIN OLDU
"Türkiye’de son 25 yılda aşırı kiloluk ikiye katlanmış durumda. Vücut kitle indeksi 25’in üstündeyse bu kişiye ‘kilolu’ diyoruz. Bunun dünyada yüzde 35’e ulaştığını görüyoruz.’’ Akdağ, kilo problemiyle karşılaşmamak için kişilerin almaları gereken önlemleri şöyle sıraladı:
ACIKMADAN SOFRAYA OTURMAYIN
Yemek yeme zevkinden kısmen vazgeçmek gerekir. Az yemek yemeli, acıkmadan sofraya oturmamalı, doymadan kalkmalı, mutlaka egzersiz yapılmalı.
MERDİVEN KULLANIN
Katları inip çıkarken asansör yerine merdiven kullanın. Kısa mesafelerde araç kullanmak yerine yürüyün. BOL SU İÇİN Yaz aylarında bol su içilmeli, taze sıkılmış meyve suyu tüketilmeli. Şekerli ve gazlı içeceklerden uzak durulmalı. Bol bol meyve ve sebze yenmeli.
GAZETELERE İLAN VERİLDİ
Sağlık Bakanlığı, dün medyaya verdiği tam sayfa ilanlarda, obeziteye karşı önerilerde bulundu. İlanda vücut kitle indeksinin nasıl hesaplanacağı da yer aldı. İşte bakanlığın obeziteyle mücadele önerileri:
1- Vücut kitle indeksini hesaplayın.
2- Hareket edin. Günde 10 bin adım atın 3- Porsiyonları küçültün...
VKİ NASIL HESAPLANIR?
Vücut kitle indeksi kilonun boyun karesine bölünmesiyle bulunur. Örneğin; 80 kilosunuz ve 1.60 boyundasınız. 1.60’ın karesi (1.60X1.60) 2.56’dır. 80’i 2.56’ya böldüğünüzde çıkan 31.25 kilogram/ metrekare sizin vücut kitle indeksiniz. Eğer VKİ’niz 30 ya da daha fazla ise kilo vermeniz gerekiyor.
UZMANLARDAN KAMPANYAYA BÜYÜK DESTEK
TABAKLARI KÜÇÜLTELİM
Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu: “Bakanlığın kampanyasını destekliyorum. Ancak benim de ‘Tabak Harekâtı’ adını verdiğim bir önerim olacak. Bakanlık, porselen firmalarını ve lokantaları da bu harekete dahil ederek ‘tabak küçültmeli’. Sofraya küçük pasta tabaklarını koyalım. Porsiyonlar küçüldükçe beyin bir süre sonra tokluk algısını değiştiriyor, böylece daha az yemekle sofradan doymuş kalkıyorsunuz.”
BESLENME EĞİTİMİ VERELİM
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Metin Saip Sürücüoğlu: “Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği vücut kitle indeksine göre 18 yaş sonrası erişkinde olması gereken ortalama indeks 23. Yaşlıysa 26 da olabiliyor. İnsanoğu hareketli sisteme göre programlanmış. Bu nedenle aktivite ve kan dolaşımının sağlanması çok önemli. Okullarda beslenme eğitimi verilmeli.”
habertürk