Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, ilköğretim öğrencilerinin sabah 05.40'da derse başlayacağına yönelik haberlerin doğru olmadığını söyledi. Bakan Dinçer, mevcut eğitime başlama saatinin değişmeyeceğini belirtti.
Bakan Ömer Dinçer, İstanbul Ticaret Üniversitesi akademik mezuniyet töreninin ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Gazetecilerin ders saatlerinin 36 saate çıkarılacağı yönündeki haberleri hatırlatması üzerine Bakan Dinçer, özellikle ilkokulda yaklaşık haftada 9 saate yakın serbest zaman ve fiziksel etkinlikler yer aldığını söyledi. Türk eğitim sisteminde 720 saatten başlayan ve 8 yıl boyunca devam eden eğitim sisteminin sona erdiğini ifade eden Dinçer, "1. Sınıfta çok daha az dersimiz var ve giderek eğitim yılı uzadıkça ders sayısının da arttığı bir programa sahibiz. İkincisi ise 1. Sınıfta hem programımız hafiflemiş vaziyette hem de müfredatımız da hafifleyecek. Dolayısıyla her gün çocuklarımız için 2 saat oyun ve fiziksel etkinlikler, serbest etkinlikler olmak üzere iki farklı uygulamamız olacak. O açıdan bakıldığında çocuklarımız için, hele hele ilkokulda çok daha yoğun bir program değil, daha rahatlamış bir program olacak. Ama ortaokul ve lisede ise giderek ağırlaşan bir programımız olacak." dedi.
Aralarında AB ülkeleri, Kuzey Amerika ülkeleri ve OECD ülkelerinden oluşan 43 ülke ile kıyaslama yaptıklarını belirten Bakan Dinçer, eğitimde başarılı olan bütün ülkelerin yapılarını incelediklerini aktardı. Yaptıkları tespitte 8 yıllık eğitim içinde yaklaşık olarak 674 saat daha eksik ders verildiğinin ortaya çıktığını dile getiren Bakan Dinçer, küresel düzeyde çocukların ihtiyaç duyduğu eğitimi verebilmek için 8 yıllık süre içinde ders saatlerinin artırılması gerekliliğinin ortaya çıktığını bildirdi.
İMAM HATİP KARARINI YEREL YÖNETİCİLER VERECEK
Bir gazetecinin, ''18 genel lisenin imam hatip lisesine dönüştürüldüğüne dair haberler var. Bu konuda neler diyeceksiniz?'' sorusu üzerine de Dinçer, eğitimde kademeli bir sisteme geçilmesi nedeniyle ilkokulları orta okulları bina ve fiziki yapı olarak gözden geçirdiklerini, gözden geçirirken de kanunun ön gördüğü bir düzenlemeyi de yapmak durumunda olduklarını aktardı.
Bakan Dinçer, ''Hangi okul ilkokul, hangisi ortaokul olacak, bu ortaokullardan ne kadarı imam hatip okulu olarak açılacak, bunlara dair hiç kararı biz merkezden vermiyoruz. Yerel yöneticilerimiz ihtiyaçları belirliyorlar ona göre karar verecekler. Ancak bugün birçok kararımız bizim belki bir tahmine bir yapıya dayalı. Yarın öğrencilerimiz kayıtlarını yaparken herşey somutlaşacak. O açıdan hangi okulun imam hatibe, ortaokula veya meslek lisesi olduğuna dair bugün yapılan konuşma ve haberlerin pek çoğu spekülatif. Daha net bir şekilde bunu Eylül ayında görme şansına sahip olacağız.''
Toplumun ihtiyaç ve beklentisi neyse ona göre karar vereceklerine işaret eden Dinçer, kendileri için hangi okulun ilkokul hangisini orta okul olduğuna dair ayrımların önemli olmadığını kaydetti.
ÖĞRENCİSİ OLAN OKUL DÖNÜŞTÜRÜLMEYECEK!
Milli Eğitim Bakanı Dinçer, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Hiçbir surette öğrencisi olan bir okulun zaten başka okula dönüştürülmemesi yönünde talimatım var. Tarihi ve geleneği olan okulların dönüştürülmeyeceğine dair talimatım var. Eğer veliler belirli bir konuda hassasiyet gösteriyorlarsa o hassasiyetin korunması gerektiğine dair de ilkesel bir duruşumuz var. Bu açıdan bakıldığında biz 4 artı 4 ile ilgili geçiş sürecinde belki bazı sorunlar yaşayabiliriz ama bunu asgari düzeyde kimseyi rahatsız etmeden gerçekleştirmek için elimizden geleni yapacağız. Hiç kimse merak etmesin.''
Bir gazetecinin ''20 seçmeli ders arasında Drama gibi farklı dersler de var. Bu derslerin eğitmenleri kim olacak. Yeni kadrolar mı atanacak?'' sorusu üzerine Ömer Dinçer, öğretmen olmanın şartlarının belli olduğuna ve bunların değiştirilmediğine dikkati çekerek, dolayısıyla bu dersleri verecek olanların öğretmenler olduğunu söyledi.
İMAM HATİPLERE YOĞUN TALEP OLURSA
Dinçer, bunların dışında duyulduğunda var olan kurallar doğrultusunda yeni öğretmenlerin temin edilebileceğini ifade etti.
Bir gazetecinin, ''Belli bir okula örneğin belli bir meslek okulu veya imam hatip okullarına yoğun ilgi olması halinde derslik sayısında yetersizlik yaşanacağı söyleniyor. Böyle bir durum olabilir mi?'' sorusu üzerine de Dinçer, fiziksel olarak bir tanzim ve taksim yapacaklarını dile getirerek, öğrenci sayısı aynı iken ve hatta fiziksel kapasite artmışken böyle bir sıkıntı yaşanmayacağını kaydetti.
Dinçer, çok dar bir mekanda belirli bir alana bir meslek okulu veya imam hatipe yoğun ilgi olması halinde bunun yerel düzeyde çözülebileceğini vurguladı.
Bu sene yapılan bir düzenlemeyle yaklaşık 8 bin 700 yeni dersliği eğitime kazandırdıklarını dile getiren Dinçer, daha önce okul yöneticilerinin makam odası olarak kullandıkları derslerin hepsinin dersliğe dönüştürdüklerini belirtti.
Dinçer, daha önemlisi kesintisiz eğitim sebebiyle kapatmak durumunda kaldıkları köylerdeki birçoğunun ilkokul ve ortaokul ayrımından sonra açılma ihtimalinin ortaya çıktığını, onları da gözden geçirdiklerini böylece çok sayıda yeni okulda tekrar eğitim yapılacağını bildirdi.
habertürk