Bunaltıcı ve sıcak havanın etkili olduğu yaz aylarında varis şikayetleri artarken, yapılacak yanlışların başında tatilde güneşlenmek geliyor. Bunaltıcı ve sıcak havanın etkili olduğu yaz aylarında varis şikayetleri artarken, yapılacak yanlışların başında tatilde güneşlenmek geliyor. Uzmanlar, "Güneşlenmeyin, denize girip serinleyin" önerisinde bulunuyor.
Kalp damar cerrahisi uzmanı Op. Dr. Okan Dost, varislerden ve olumsuz sonuçlarından korunmak için sıcaktan kaçınmanın yanı sıra giysi seçiminden spor yapmaya ve beslenmeye kadar birçok konuya dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Hastalığın ağrı, gece krampları, ısı artışı, ağırlık hissi, yorgunluk hissi, karıncalanma ve kaşıntı gibi şikayetlere neden olduğunu vurgulayan Op. Dr. Okan Dost, varisin neden geliştiği hakkında kesin bir görüş birliği olmadığını ancak bazı kolaylaştırıcı faktörlerin varlığının kabul edildiğini belirtti. Op. Dr. Dost, bunlar arasında yaş, cinsiyet, genetik, hormonlar ve gebelik, derin ventrombozu, tromboflebit, alt ekstremitetravması, uzun süre oturmayı veya ayakta durmayı gerektiren mesleklerde çalışma, obezite, hipertansiyon, diyabet ve konjestif kalp yetmezliğinin ön planda olduğunu kaydetti. Op. Dr. Okan Dost ayrıca basit kılcal varislerin venöz yetmezliğinin en önemli habercisi olduğunun da unutulmaması gerektiğini vurguladı.
KORUNMA YÖNTEMLERİ
Op. Dr. Okan Dost, özellikle yaz aylarında varisten korunmak için sıcaktan uzak durmaya önem verilmesi gerektiğini belirterek, "Banyo ve duşun mümkün mertebede ılık suyla yapılması, duş veya banyodan çıkmadan önce ayak bileğinden başlayarak kasıklara kadar soğuk su uygulanması faydalı olur. Yaz aylarında denize girildiği zaman bacakları kumlara gömmek ve direkt güneş ışınlarına maruz kalmak, damarların genişlemesine ve içindeki kanın birikmesine yol açar. Daha çok gölgede dinlenilmeli ve mümkün olduğu kadar deniz içerisinde vakit geçirilmelidir. Suda hareket halinde olunacağı için toplardamarlar çok daha kolay boşalacaktır ve soğuk suyun etkisiyle içerisindeki basıncın düşmesi de ciddi bir rahatlama sağlayacaktır. Kaplıcaları özellikle sıcaktan korunması gereken bu hastalara önermiyor ve kaçınmalarını tavsiye ediyoruz" ifadelerini kullandı.
YÜKSEK TOPUĞA DİKKAT
Varisten korunmak için sıcaktan uzak durmanın yanı sıra giyim, beslenme ve sporun da önemli olduğunu belirten Op. Dr. Okan Dost, şöyle devam etti:
"2-5 santimetre arası topuğa sahip olan ayakkabılar tercih edilmeli, daha yüksek ya da düz taban ayakkabılardan kaçınılmalı. Rahat giyecekler tercih edilmeli, karın içi basıncı artıran kıyafetlerden ve özellikle de korse giymekten kaçınılmalıdır. Pantolon ve eteklerin bel kısmı çok sıkı olmamalı, kemer fazla sıkılmamalıdır. Fazla yemek yemek, karın içi basıncı artıracağından varis gelişiminde etkili olabilir. Kilolu hastaların mutlaka uygun diyeti yapması gerekir. Egzersiz yapmak da koruyucu önlemler arasında yer alır. Yarım saatten uzun süre oturulmamalı veya ayakta hareketsiz durulmamalıdır. Tempolu yürüyüş, yapılması gereken egzersizlerin başında gelir."