Henüz izin kullanmadınız ve çocuğunuzla gidebileceğiniz bir tatil programı yapmaya çalışıyorsunuz. Bu tatilinizin sizin için önceki yıllardan farkı, size eşlik edecek bir bebekolması! Kuşkusuz büyük bir fark...
Tüm planlarınızı ufaklığa göre yapmanız gerektiğini biliyorsunuz, gideceğiniz yeri de belki ayarladınız, peki yolculuğunuzu planladınız mı?
Öncelikle endişelenmeyi bırakın, ailece tatil yapmanın ve bir "ilk"i yaşayacak olmanın heyecanına odaklanın ve annelerin ne denli güçlü varlıklar olduğunu unutmayın. Şimdi size yolculuk öncesinde ve yolculuğunuz sırasında yardımcı olacak ipuçlarına geçelim...
Yolculuk öncesi:
- Bebek ve yolculuk... Kusmalar, mide bulantıları olabilir. Hazırlıklı olun; yanınıza ıslak mendiller, minik el havluları, sıvı sabun alın.
- Sürekli yanınızda taşıyacağınız bebek çantasına bebek bezi, kağıt havlu, mama önlüğü, fazla yer tutmayacak şekilde bebeğiniz için yedek giysi, minik çöp poşetleri, pişik kremi, bebeğinizin sevdiği bir oyuncağı (bir tane de yeni bir şey olabilir) koyun.
- Bebek çantasının minik kalabalığında kendi eşyalarınıza ulaşmanız zor olacağı için, kendiniz için boyundan çapraz takılabilecek - ama ağırlık yapmayacak -ufak bir çanta (bel çantası da olabilir) mutlaka alın; kendi cüzdanınız, pasaportunuz, gözlüğünüz, telefonunuz vs bu çantada olsun.
- Muhakkak ateş düşürücü şurup, termometre ve yol tutmasına karşı fitil (ya da damla) alın.
Yolculuk sırasında:
- Bebeğiniz henüz iki haftalık ya da daha küçükse seyahatinizi biraz erteleyin.
- Uçakla yolculuk edecekseniz check-in sırasında fazla beklememek için biraz erken gidin ya da on-line check-in yaptırın.
- Check-in'den uçağa binene kadar olan aşamada görevlilere bebekle seyahat edeceğinizi belirtin.
- Hareket özgürlüğünden ötürü koridor tarafında oturmak daha rahat olacaktır.
- Yutkunma, basınçtan dolayı oluşabilecek kulak ağrısını önleyebilir. Bu nedenle, uçuş esnasında çocuğunuza biberonla su içirebilir, onu emzirebilirsiniz.
- Tek başınaysanız, uçaktan inmek için acele etmeyin. Eşyalarınızı daha rahat toparlarsınız.
- Otomobille seyahatlerde sık molalar vermeye özen gösterin, emniyet kemerlerini takmayı ve bebeğinizi arkada çocuk koltuğuna oturtup onun da kemerini bağlamayı unutmayın.
- Bir kişinin sürekli arkada bebeğin yanında olup onu oyalaması, onunla oynaması önemlidir. Şoförün ve arkada oturan kişinin değişmesi hem sürücü hem de bebek için iyi olacaktır.
Unutmayın ki, sizin için belki ilk olacak olan bu yolculuk, bebeğinizin hayatında da bir ilk. Terslikler olabilir, bebeğiniz hastalanabilir, siz biraz yorulabilirsiniz... Ama bunların hepsinin "olağan" olduğunu aklınızdan çıkarmayın ve başta da söylediğimiz gibi tatilinizin ve ailenizle bir arada olmanın tadını çıkarın. İyimserliği, sabırlı ve "sevgi"li olmayı elden bırakmayın.