Hamilelik döneminde fetüs tüm ihtiyaçlarını annenin vücudundaki stoklardan karşılar. Annenin yeterli ve çeşitli beslenmemesi durumunda ise genellikle bebek gelişimini sürdürürken, annenin vücudundaki stoklar giderek azalır. Bu durumda özellikle hamilelik döneminde ve sonrasında birçok hastalığa neden olabilir.
Hamilelik döneminde düzenli ve yeterli alınması gereken en önemli madelerden biri de kalsiyumdur.
Kalsiyum, hipertansiyon, preeklampsi, düşük doğum ağırlığı ve çocuklarda kronik hipertansiyon riskini azaltır.
Gebelikte yeterli miktarda kalsiyumun alımının yararları ise şöyle sıralanabilir:
Bebeğin kemiklerinin güçlenmesine yardımcı olur, annenin ise kemiklerinin ve dişlerinin zayıflaması önlenir. Kasılmaların azalmasına ve kan pıhtılaşmasına yardımcı olur. Hücre membran fonksiyonlarında ise etkin rol oynar.
Kalsiyumu hangi besinlerden sağlayabiliriz?
Kalsiyum için en önemli kaynak süttür. Dolayısıyla, peynir ve yoğurt gibi ürünler de bol miktarda kalsiyum içerirler. Ayrıca kuru fasulye, lahana ve karnıbahar gibi gıdalarda da bir miktar kalsiyum bulunur. Örnek vermek gerekirse, bir kase yoğurtta 415 mg., bir bardak sütte 300 mg., 40 gr. peynirde 200 mg., bir porsiyon fasulyede 128 mg., karnıbaharda 94 mg. kalsiyum bulunur.
kişinin günlük kalsiyum ihtiyacını karşılaması için günde 2-3 porsiyon süt ürünü ile bir o kadar da kalsiyum içeren sebze yemesi gerekir. Özellikle yaş ilerledikçe kalsiyum ihtiyacı arttığı için, içilmesi gereken süt miktarı artacaktır. Bu sefer de sütteki yağlı maddeler, kolesterol açısından sorun yaratmaya başlar. Bunun çaresi de yağı alınmış süt ve süt ürünleri tüketmek ya da belirli bir miktardan fazlası için kalsiyum takviyeleri almaktır. Uzmanlar, kalsiyum karbonat ya da kalsiyum sitrat türündeki takviyelerin daha uygun olduğu görüşündeler. Ancak sizin için en sağlıklısı doktorunuza danışıp öyle hareket etmek olacaktır.