1 Temmuz itibarıyla resmen yürürlüğe giren Yeni Borçlar Kanunu'nun 584'üncü maddesi büyük tartışma yarattı. Çünkü ilgili kanuna göre eşlerden birisinin başkasına kefil olabilmesi için diğerinin şartı aranıyor. Bu durum ortaklı şirketlerde önemli sorunlara yol açıyor.
Yeni maddeyi değerlendiren Hürriyet Gazetesi Yazarı Prof. Şükrü Kızılot, boşanmaların ve nikahsız evliliklerin artabileceğini söyledi. Kızılot, düzenlemenin ticari hayatta nasıl işlediğini şu sözlerle anlattı:
"Normalde bir şirket ortağı bankadan kredi aldığında, herhangi bir şekilde ev veya araba aldığında eşinden rıza veya onay istenmiyor. Ama ticari hayatta bankaların neredeyse tamamı şirket borçlanırken şirketin diğer ortağından da imza istiyor. Normalde diğer ortak da şirket zaten kendisinin olduğu için imza atıyor. Ama yeni yasaya göre bu ortağın eşinin rızası gerekiyor.
Biraz daha somutlaştırırsak şirkete bir araç alınacak diyelim. Bir ortak gidip bunun için kredi alıyor. Banka normal olarak diğer ortağın da kefaletini istiyor. Artık o ortak kefil olmak için eşinden izin almak durumunda kalıyor. Bu durum özellikle çok ortaklı şirketlerde büyük sorunlara yol açabilir.
Ayrıca evlilik hayatı hep çok iyi gidecek diye bir şey yok. Eşinle bir sorunun var ama sen yatırım yapabilmek için onun rızasını almak zorundasın. Kadınların eline büyük bir koz veriliyor ve ticari hayatta güçleri artıyor."
KADINLAR İMZA ATMAKTAN KORKUYOR
Yeni yasanın iş dünyasını zor duruma sokacağını, aynı zamanda evlenmek istemeyen erkeklerin de cankurtaranı olacağını anlatan Kızılot,
"Mesela adam şöyle diyebilecek, 'ben de seninle evlenmek isterim ama her olayda senin imzanı isterler artık.' Kadınlar da imza atınca korkuyorlar, 'babamdan kalan mallarım gidecek mi, elimden her şeyim gider mi' diye endişeleniyorlar. Bu nedenle kefalet için imza atmaktan çekinebilirler."
RÜŞVETE DE KARIŞACAKLAR
Ayrıca iş hayatında yasal olmayan rüşvet gibi uygulamalara da eşlerin karışmak zorunda kalacağını belirten Kızılot, şunları anlattı:
"Diyelim adam değişik işler yapıyor. Mal alıyor, ihaleye giriyor vs. Bazı insanlar da bu işadamından talepte bulunuyor. Kendi adına olmasın diye başka birisinin adına araba, ev aldırabiliyor. İşadamı da 'tamam arkadaş krediye başvursun beni kefil göstersin' diyor. Bu durumda da eş onayı devreye giriyor. Eşler ticari hayatın tüm detaylarını öğrenecek hale geliyor.
Sonuçta siyasi görüşü ne olursa olsun çoğu insan şirketi ile ilgili eşinin işin içine girmesini, ortalıkta dolaşmasını istemez."
Şu anda Meclis tatilde olduğu için yaşanan sıkıntıların devam ettiğini kaydeden Kızılot, "Meclis açılır açılmaz değişiklik gündeme gelecek. Çünkü playların bu yönünü göremediler. Kanunlar çok hızlı geçiyor ama sakıncaları yavaş yavaş çıkıyor." dedi.