Bademcikler, sık tekrarlayan enfeksiyon durumunda alınıyor. İltihaplanmayan ancak çok büyük olan bademcikler de yutma, beslenme ve konuşma sorunlarına yol açıyor. Sorun, büyümüş bademciğin küçültülmesiyle gideriliyor.
Tonsil olarak da adlandırılan bademcikler, dilin arka kısmında boğazın her iki yanında bulunan ve bağışıklık sisteminin bir parçası olan organlar. Vücuda giren bakteri, virüs gibi mikropları yakalayarak, vücudun savunmasına yardımcı olan lenfosit denen hücreleri üretiyorlar. Sık tekrarlayan enfeksiyonlar neticesinde pek çok zaman faydadan çok zararları oluyor ve bu nedenle bademcikler ameliyatla alınıyor.
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Emre Üstündağ sık sık iltihaplanmayan, ancak büyümüş bademciklerin de yaşam kalitesini önemli oranda bozduğunu belirtiyor.
Prof. Üstündağ, bademciklerin büyük olmasının; yutma, beslenme ve konuşma sorunları yarattığını belirterek şunları söylüyor: “Ayrıca bademcikler üzerinde biriken yiyecek ve doku artıkları ağız kokusu ve hijyen bozukluğuna neden olur. Bu durumlarda bademciklerin tamamının alındığı klasik teknik bademcik ameliyatlarına alternatif olarak bademciklerin kısmi olarak alındığı küçültme ameliyatları uygulanabilir.”
BADEMCİK KÜÇÜLTME AMELİYATLARININ AVANTAJLARI
Bu teknikte, klasik bademcik ameliyatlarına göre daha az ağrı olduğunu, daha az kanama görüldüğünü ve iyileşme süresinin daha kısa olduğunu vurgulayan Prof. Üstündağ, “Bademcik küçültme ameliyatları radyofrekans, lazer, coblator ve microdebrider gibi cihazlar kullanılarak yapılabilir. Özetle bu teknik sık sık iltihaplanmayan, esas olarak bademcik büyümesine bağlı problemleri olan hastalara uygulanmalıdır” diyor.