Okunma Sayısı: 11602
CANLI YORUMLAR

AYNI FREKANSTA OLMAK

Taraf olmanın önemi

Anne çocuk bağının önemi ve bu bağın gelişmesi için yapılması gerekenlerde anahtar cümle 0-3 yaşta bebeğin ağlatılmadan büyütülmesine özen gösterilmesi gerektiğidir. Daha açıklayıcı olmak için bu durum “bebekle aynı frekansa girmek” olarak özetlenebilir. Bize yansıdığı kadarıyla gerçek yaşamda olan ise, olması gerekenin tam tersidir.

Anne çocuğu şekle sokmanın telaşı içinde onunla zıtlaşmaktadır. Bu durumda sağlıksız pozitif kısır döngü işler. İlişki zedelenir. Burada doğum yapan fil örneğini anlatmak yerinde olur. Anne fil nefes almadan doğan yavrusunu önce hortumu ve arka ayakları ile resüsite eder (canlandırır). Doğum sonrasında bu kadarını bile izlemek muhteşemdir. Anne filin nefes almayan bebeğine adeta suni solunum hareketlerinin benzerini uygulayarak ayağa kaldırması izlemeye değerdir. Akabinde anne ve yavru fil birbirine tezat cüsseleri ile bir bütünmüşçesine yan yana ayakta dururlar. Anne yavruya uygun küçük bir adım atar. Yavrusu annenin adımını birebir ölçüde taklit eder. Kocaman annenin bebeğine uygun adımlar atması sürer, bebeğin anneyi taklidi de. Aynı frekansta olmak işte böyle bir şeydir.

Çözüm: Taraf olmak

Annenin bebeğini hiçbir zaman terk etmeyeceği ona aşağıda görülen örnekte görüldüğü gibi somut olarak aktarılmalıdır.

“Şablon” kavramı anlaşılınca anksiyeteyi anlamak kolaylaşır. Bu sayede öncelikle anksiyete içindeki bireyin davranışlarında mantık aranmaması gereği anlaşılır… Şablonları göremediğimizi ve göremeyeceğimizi bilerek “içinde bir sıkıntı var demek ki” diye kabul edilir. Sadece onun sıkıntısını gidermeye yönelir insan. Karşı tarafa “koşulsuz yaklaşım” olarak nitelediğim bu davranışı ben “aynı frekansta olmak” ya da “taraf olmak” olarak nitelendiriyorum.

“Ben çocuğumla arkadaş olmak isterim!” tümcesi ebeveynlerin bir arzusunu dile getiren ve sık tüketilen bir tümcedir. Ancak arkadaş olmak “arkadaş olmak istemi” ile sınırlı değildir. Aile tarafından sık tüketilen bu tümcenin içi de çoğu kez boş kalır. Neden böyle olduğu üzerinde biraz düşünülürse; insanın neden çok arzu ettiği halde bu ereğine maalesef sıklıkla ulaşamadığı anlaşılır. Bu arzunun gerçekleşmemesine esas olarak, arzunun tek taraflı ve üstelik tabiri caizse içinde bir “pusu” barındırıyor olması neden olur.

Şöyle ki; çocuğu ile arkadaş olmak isteyenin esas arzusu “çocuğunun sırlarına vakıf olmak”tır. İyi de, “sırra vakıf olmak” için sır vermek gerekir. Ancak burada söz konusu arkadaş olma arzusunu taşıyan taraf “sırlara tek taraflı vakıf olma” amacında olup sır vermeye yanaşmayacak olan taraftır. Böyle bir arkadaşlık olmaz. Arzulu tarafın “sırra vakıf olma” isteğinin esas amacı acil sıkıntı hallerinde yardıma hazır olmak ya da tehlike varlığında çocuğu önceden uyarmak gibi iyi niyetli olsa da, bu tek taraflılık hali arkadaşlık müessesine uymaz. İşte bu nedenle içi boş kalan arzu, içi boş kaldığı sürece gerçekleşemez.

Amaç, gerçekten çocuğu anlamak ve yardımcı olmak ise o zaman taraf olmak kavramı irdelenmelidir. Doğru uygulandığında görülecektir ki; anksiyete varlığında taraf olmak tutumu çok etkili çözümler üretir. Çünkü taraf olmak “sorgulamadan anlamakla” eş değerdir. Örneğin karanlıktan korkan çocuğun neden korktuğu
sorgulanmaz, ona korkmaması için büyüdüğü hatırlatılmaz, sadece “korktuğunun farkında olunduğu, tabii ki korkabileceği” söylenir. İlk bakışta bu davranış biçimi uygulamanın tam tersidir.

Genel uygulama “sen artık kocaman oldun korkmamalısın!”, “sen korkak mısın?”, “bak sen artık abi oldun!” gibi yaklaşımlardır. “Evet, benim oğlum karanlıktan korkar. Onun için de ben onunla yatacağım!” yaklaşımı ilk bakışta doğal olarak yadırganır. Ancak bu yaklaşım taraf olmak, bir başka deyişle de “senin sıkıntının farkındayım, seni eleştirmiyorum, ne olursan ol kabulümsün” anlamındadır ve anksiyete halinde yapılması gerekendir.

 

Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
5 YAŞTAN 15 YAŞA KAZALAR
ÇOCUKLARIN YAŞADIĞI KAZALAR
KENDİNE GÜVEN OYUNLARI
OKUL ÖNCESİNDE ALIŞTIRMALAR
ÇOCUĞUNUZ SİZİ SINIYORSA
O DA DAVRANIŞLARINI DENER!
GÜNCEL AMA ZAMANSIZ
BEKAR ANNE VE BABALAR
CAN ATAKLI 4+4+4'Ü YAZDI
BU YÜK ÇOCUKLARA FAZLA!!!
MUTLU EVLİLİK FORMÜLÜ
ESRA EROL'DAN 12 MADDE
NASIL BİR ANNE BABASINIZ?
AİLE TİPLERİNDE 4 ANA MODEL
SEÇİCİ DİLSİZLİK
ÇOCUKTA BAŞ GÖSTEREBİLİR
ÇOCUĞUNUZU İHMAL ETMEYİN
RİSK ALTINDA OLABİLİR!
ÇOCUĞUM YEMEK YEMİYOR
İŞTAHSIZ ÇOCUKLAR

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
1-12 YAŞ ARASI DAVRANIŞLAR
ÇOCUKLAR TOPLUM İÇİNDE
TUVALET EĞİTİMİNE DİKKAT
İSMİ HAYATINI ETKİLEY...
İLGİLİ VİDEOLAR
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 1
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 2
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 3
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 4
KISA SAÇ MODELLERİ
BAZILARI KASLI SEVER
MİNİKLERİN BOYUT ZİYARETİ
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :