Anne ve bebek için güneşten korunma rehberi. Yazın güneşin zararlı etkilerinden korunmak için hem kendi cildinize hem de bebeğinizin cildine daha fazla önem vermelisiniz!
Yaz mevsimi cildimizin yüksek sıcaklık ve güçlü güneşışınlarına maruz kaldığı, ter ve nem ile mücadele ettiği bir dönem. Bununla birlikte gelen sık banyo yapma gerekliliği, deniz ve havuz kullanımı deriyi direkt etkilediğinden cilt sağlığı ve cilt bakımına daha çok özen gösterilmelidir.
Uz. Dr. Lütfiye Çoban, sağlıklı bir cilt için yaz mevsiminde dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı:
ANNELER İÇİN TAVSİYELER
- Çil, lekelenmeler ve deri kanserlerinden korunun!
- Ultraviyole radyasyonu, güneş yanıklarına, güneş alerjisi diye tanımlayabileceğimiz bazı reaksiyonlara, çil ve lekelenmelere ve deri kanserlerinin sıklığında artışa yol açar. Güneş ışınlarının tüm bu etkilerinden kaçınabilmek için doğru ve etkili bir biçimde güneşten korunmalıdır.
- 11.00 ile 15.00 saatleri arasında güneşte kalmayın.
- Sık dokunmuş ve açık renk giysiler tercih edin.
- Mutlaka güneş gözlüğü ve şapka kullanın.
- Dermatologunuzun cilt tipinize göre önereceği güneş koruyucu ürünleri, temiz cilde, güneşe çıkmadan en az 30 dakika önce uygulayın.
- Güneş koruyucu ürününüzün etkinliği deniz, havuz gibi aktivitelerle ve havlu ile kurulanma ile azalır. Bu nedenle güneş koruyucunuzu gün içinde yenileyin.
- Deniz kenarında kum, taş ve deniz yüzeyinden yansıyan ışık, gölgede de etkilidir. Gölgede de güneşten korunma önlemlerine dikkat edin.
Deniz ve havuzdan sonra nelere dikkat etmeli?
- Deniz ve havuz suyu ile temas saç, tırnaklar ve ciltte kurumaya yol açar. Temiz olmayan sulardan viral, bakteriyel ya da mantar enfeksiyonu bulaşabilir.
- Enfeksiyonlar deride, dış kulak yolunda ve gözde oluşabilir. Havuz dezenfektanlarına karşı ekzema gelişebilir. İşte bu nedenle;
- Temiz plajları ve uygun şekilde dezenfekte edilen havuzları tercih edin.
- Islak mayo ile uzun süre kalmak vajinal mantarları, kasık mantarlarını kolaylaştırır. Deniz ve havuzdan çıkınca kuru mayo giyin.
- Havuz kenarındaki ıslak zeminlere çıplak ayakla basmak ya da başkasının terlik ve havlusunu kullanmak mantar bulaşmasını kolaylaştırır. Havuz kenarında terlik giyin, kişisel eşyalarınızı kullanın.
- Deniz ve havuzdan sonra, temiz tatlı suyla, yumuşak şampuan ve sabunlarla banyo yapın.
- Banyodan hemen sonra bir vücut losyonu ile vücudunuzu, cilt yapınıza uygun nemlendirici krem ile yüzünüzü nemlendirin.
- Kuru, kıvırcık veya boyalı saçlarınız varsa saç kremleri kullanabilirsiniz.
- Çok sık ıslanıp kuruyan tırnaklar kolay kırılır. Oje ve aseton da bu etkiyi artırır. Tırnakları kısa tutun, sık oje aseton kullanmayın, elinize sürdüğünüz nemlendiricilerle tırnaklarınızı da nemlendirin, tırnağı sertleştiren ürünler kullanın.
BEBEKLER İÇİN TAVSİYELER
- Bebeklerin ve çocukların derileri henüz gelişmemiştir. Bu yüzden güneşten düzgün bir biçimde korunmaları gerekir.
- Güneş bize enerji ve canlılık verir. Ama güneşten doğru korunmadığımızda yaz mevsimi ne yazık ki bebekler için tehlikeli olabilir.
- Sıcakların artmasıyla bebeklerde ve çocuklarda meydana gelen su kaybı erişkinlere nazaran daha fazladır. Ayrıca doğrudan güneş ışınlarına maruz kalarak veya güneşin aşırı ısıttığı yüzeylere dokunarak bebeklerde ve çocuklarda yanıklar oluşabilir. Güneş ışınları doğrudan maruz kalındığında etkili olduğu gibi, gölgelerde ve kapalı alanlarda da etkili olabilir.
- Herhangi bir koruma olmadan güneşte fazla kalmanın deriye verdiği zarar, ileride cilt kanserine yol açabildiği için güneşten korunmaya gereken özeni göstermek gerekir. Özellikle bebeklerde ve çocuklarda, cilt kanseri riski 0–7 yaş arasında en üst düzeyde olduğu için, güneşten korunma daha fazla önem kazanır. Derinin gelişimini sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmesi için güneşin zararlı ışınlarından korunması gerekir.
- Bebeğinizi güneşe çıkarken dikkat etmeniz gerekenler:
- Bebeğiniz 0–12 aylık aralığındaysa mümkün olduğunca doğrudan güneş ışığında bırakmayın.
- Bebeğinize vücudun büyük kısmını örten renkli kıyafetler giydirin.
- 11.00 ile 16.00 saatleri arasında güneş altında asla bulunmamalarına özen gösterin.
- Bol, pamuklu tişörtler giydirin ve mutlaka şapka takmalarını sağlayın.
- Bol bol su içirmeyi unutmayın.
- Güneş ışınlarının %80’i bulut tabakasını geçtiği için, bulutlu havalarda da koruyucu önlemler almalısınız.
- Su ve kum yansımayla ışığın şiddetini artırır. Böyle ortamlarda korunma ihtiyacı daha da artar. Gözenekleri kapamayan, cildin nefes alıp vermesini ve cildin D vitaminisentezini engellemeyen güneş koruyucular kullanın.
- Güneş koruma faktörü SPF 50+ olan, titanyum dioksit ve çinko içeren, suya dayanıklı güneş kremlerini tercih edin. Titanyum dioksit güneşin zararlı ışınlarını geri yansıtırken, çinko da cildi koruyucu etkiye sahiptir.
- Güneşten korunma ürünlerinin cildi hem UV-A hem de UV-B ışınlarından koruduğundan emin olun.
- Kremin bebeğinizin ya da çocuğunuzun açıkta kalacak yerlerine ve güneşe çıkmadan en az 30 dakika önce uygulanması gerekir.
- Güneş kremini bebeğinize illa havuza veya denize girerken sürmeniz gerekmez. Özellikle yaz günleri gündüz saatlerinde dışarıda olacaksınız bile kullanmanız gerekir.
- Güneş kreminin her 3 saatte bir yenilemeyi unutmayın.