Dün açıklanan SBS'de Türkiye Birincisi olan TED Mersin Özel İlköğretim Okulu 8’inci sınıf öğrencisi 14 yaşındaki Nezihe Ezgi Menzi, başarısının sırrının satrançta gizli olduğunu söyledi.
Hal böyle olunca tüm gözler de satranca çevrildi. SBS'ye Mayıs ayına kadar hiç çalışmadığını, sınava bir ay kala çalışmaya başladığını söyleyen Menzi, başarısındaki kilit rolün satranç olduğunun altını çizdi. Bu alanda Avrupa ikinciliği de olan Menzi, ”Ders çalışmaya fazla fırsatım yoktu. Satranç turnuvaları nedeniyle neredeyse 4 ay okula gidemedim ve derslerim aksadı. En son Romanya’dan Dünya Yaş Grupları müsabakalarından döndükten sonra dershane ve okuldaki öğretmenlerinin sayesinde derslerimdeki eksik bölümleri tamamlayıp, sınava hazırlanabildim. O da günde 2 veya 3 saat ders çalıştım. Bir ayı ele alacak olursak da 90 saat ders çalıştım” diyerek tüm dikkatleri üzerine çekti.
Biz de vardır bunun bir hikmeti diyerek, merak ettiğimiz soruları Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı'ya sorduk.
"Satrançla daha çok Neziheler büyük başarılara imza atacak"
Satrancın çocukların zeka gelişiminde sağladığı yararın yanında, aynı zamanda eğitsel bir spor olduğunu söyleyen Yazıcı şunları söyledi: "Kuşkusuz, Nezihe’nin de dediği gibi, bizzat yaşadığı gibi, bu başarısında satranç çok büyük bir rol oynuyor. Unutmamalıyız ki, 2005 yılında satrancın seçmeli ders olmasının ilk ürünleri 1998 doğumlu jenerasyon. Bu kuşak, Milli Eğitim Bakanlığı’nın satrancın seçmeli ders olmasını kabul etmesinin ardından okula başlayan kuşak. Bunun altını çizmek istiyorum. Aslında şöyle de diyebiliriz, MEB satrancı seçmeli ders olarak kabul edince okula başlayan Nezihe bu başarıya ulaştı, biz de Nezihe’yi kazandık.Yani, bekleyin görün, daha çok çok Neziheler gelecek önümüzdeki yıllarda. Aslında Nezihe bir sembol, bizim bu yaştaki çocuklarımızın arasında SBS’de 500 alan çok sayıda çocuk var, bu da satrancın eğitime ne kadar büyük bir yararı olduğunu gösteriyor."
Sadece fen ve matematik alanında başarılı olan öğrencilerin satrançta daha başarılı olduğu yönündeki algının yanlış olduğunu altını çizen Yazıcı, bu kanı kesinlikle doğru değildir dedi.
Yapılan bilimsel araştırmaları hatırlatan Yazıcı, insan zekasının doğuştan sabit olmadığını bu nedenle, bireylerin 12 yaşa kadar zekalarını geliştirmeleri mümkün olduğunun altını çizdi.
"Satranca başama yaşı 4"
Satranca başlama yaşı 4, lisans çıkartma yaşı ise 5 olduğunu belirten Yazıcı, "Türkiye’de satranç oynamak ve onu geliştirebilmek için öncelikle bir lisansa sahip olunması gerekiyor" dedi.
"Talep olursa, okullara ücretsiz satranç sınıfları açıyoruz"
Öğrencilere illerde ve Türkiye genelinde yapılan yarışmaları ve turnuvaları takip etmeleri gerektiğini söyleyen Yazıcı, ailelere ve eğitimcilere bir de çağrıda bulunuyor; "Kurumsal sponsorumuz Türkiye İş Bankası, talep olması durumunda tüm ilk öğretim okullarında hiçbir ücret talep etmeden satranç sınıfı açıyor. Eğer kıymetli okuyucularımız, çocuklarının okullarında bu sınıflardan birisini olmasını isterlerse, bizle bağlantı kursunlar. E-posta adresimiz: tsf@tsf.org.tr ayrıca satranca spor olarak başlamak istiyorsanız, 0 530 770 65 XX (XX: bulunduğunuz ilin plaka kodu) örneğin İstanbul’da 0 530 770 6534, Bursa’da 0 530 770 6516 nolu telefonlardan il temsilcilerimize ulaşabilirsiniz. Eğer, benim yaşım ileri ben nasıl öğreneceğim, kurs gitmeye zamanım yok diyorsanız, o zaman sizi sadece Türkçe olan ve tamamen bizim geliştirdiğimiz, bir örneği olmayan sanal satranç akademimize davet ediyoruz." Ücretsiz satranç programını takip etmek için tıklayın.
Haber: Meliha Üçel