Çocuk emzirmek reality şov oluyorABD bebeklikten çıkmış çocukların emzirilmesi tartışmasını pek sevmiş gözüküyor. TIME dergisi, yaşı bir hayli büyük oğlunu emziren bir anneyi, bundan kısa bir süre önce kapak yapmış ve ‘’yeterince anne misin?’’ başlığı ile bu tartışmanın fitilini alevlemişti.
New York Post gazetesinin son haberine göre; Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bir reality şov kanalı, çocuklarını ileri yaşlara kadar emziren anneleri bir reality şovda ekrana yansıtmaya hazırlanıyor.
TIME’ın kapağındaki fotoğraf bile birçok insan tarafından sarsıcı bulunmuşken, şimdi ekrana yansıyacak görüntülerin ne etki yaratacağı merak konusu.
Çocuklarını bebeklik çağından sonra da emzirmeyi sürdürmek isteyen anneler ise, medyanın konuyu ele alış şeklinden şikayetçi. Medyanın, tercihlerinin toplum tarafından kabul edilmesini kolaylaştırmadığı görüşündeler.
Peki bu anneler neden çocuklarını uzun yıllar boyunca emzirmek istiyor ve bu durum normal mi ? Bu soruyu, doğal ebeveyinlik yaklaşımını destekleyen Psikolog Nilüfer Devecigil’e sorduk. İşte Devecigil’in yanıtı:
‘’Doğal ebeveynlik bakış açısının sağlıklı bağlanması ile bağımlılık birbirine karışan iki önemli konu. Anne kendi içindeki emzirme ihtiyacını öyle boyutlara getirebilir ki çocuk memeden bir türlü kopamaz.
Fiziksel yaşı büyüse de çocuğun duygusal yaşı hep küçük kalır. Burada konuşacağımız konu sapıklık değil, çünkü emziren bir annenin şefkat duygularına saygı göstermemiz gerekir. Annenin kendine sorması gereken soru şu; "Bu kimin ihtiyacı, benim mi, çocuğumun mu"?
Tabii bu arada bir başka konu daha var.Annenin memesinin emzik haline gelmesi. Emzik ya da meme, eğer bebek her ağladığında stresini dışa vurmasına yardımcı olmak yerine ağzına meme veriliyorsa, bebek stresini regüle etmeyi öğrenmek yerine emzik ya da meme ile kendini susturmayı öğreniyor.
Bu bir anlamda biz büyüklerin yaşadığımız stesi dışa vurmak yerine sigara ya da içki ile susturmamıza benziyor. Böylece meme zamanla bir stres kapatıcı obje haline geliyor. Ve çocuk buna bağımlı oluyor. Memeyi hiç bırakamıyor.
Kimi anne doğal ebeveynlik yaklaşımı kılıfı altında farkında olmadan ileri yaşlara dek buna devam ediyor.
Kimi anne ise memeyi zorla keserek yerine biberon, emzik gibi başka şey koyuyor. Çocuk bu sefer ona bağımlı oluyor.
Neden 6 yaşında bir çocuğun ağzında emzik görünce o kadar şaşırmıyoruz? Bunların hiç biri yoksa bu seferde tırnak yiyen, göbek deliğiyle oynayan bir çocukla karşı karşıya kalıyoruz.
Eğer annenin memesi bir stres itme mekanizması haline gelmez ise, doğal ebeveynliği izleyen bir annenin çocuğu doğru yaşta kolayca memeyi bırakarak gelişim seviyesinin gerekliliği olan başka bir yere geçiş yapacaktır. Anne ile ilişkisi memenin dışında başka bir boyuta rahatça geçecektir’’.
Kaynak: Ntvmsnbc/Esra Sert