Okunma Sayısı: 9534
CANLI YORUMLAR

SAĞLIKLI BİR RAMAZAN İÇİN

Taylan Kümeli'den öneriler

Sağlıklı bir Ramazan geçirmek isteyenler için önerilerde bulunan Beslenme Uzmanı Taylan Kümeli, sıcak yaz ayları ve Ramazan’da doğru beslenmenin büyük önem taşıdığını belirtti. Kümeli, oruç tutanların metabolizmasının farklılaştığı bu dönemde beslenme alışkanlıklarında özel değişiklikler yaparak, sağlıklı bir yaz mevsimi geçirmenin mümkün olduğunu belirtti. 

Ramazan ayında oruç tutanların metabolizmasının farklılaştığına işaret eden Kümeli, yeterli ve dengeli beslenmenin sağlıklı olmanın ilk şartı olduğunu belirterek, vücut direncinin düşmemesi için Ramazan ayında da bütün besin gruplarından yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmek gerektiğinin altını çiziyor. 

Yapılan araştırmalarda, Ramazan ayı boyunca bireylerin %39,4’ünde, Ramazan Bayramı’nda ise %8,9’unda yorgunluk-halsizlik görüldüğünü belirten Kümeli, sözlerini şöyle sürdürdü; “Yine Ramazan ayı süresince bireylerin %24,4’ünde unutkanlık, dalgınlık, dikkatsizlik ve durgunluk, %28,3’ünde uykuya meyil, %22,8’nde baş dönmesi, %20’sinde çalışma isteksizliği, %6,7’sinde ise kabızlık sıkıntısı oluştuğunu gözlemliyoruz. Metabolizmadaki değişiklikten kaynaklanan bu sorunlar sağlıklı ve dengeli beslenildiğinde azalır; kişi hem bedenen, hem de ruhen kendini çok daha iyi hisseder” diye konuştu.

Kümeli, Ramazan geçirmek isteyenlere şu önerilerde bulundu:

  • Mutlaka sahura kalkılmalı, sahur yemeklerinde seçilen besinler yüksek enerji içeren ve kolay hazmedilecek besinler olmalı. 
  • İftarda, boş mideye birden yüklenilmemelidir. Orucunuzu mutlaka öncelikle oda ısısında su içerek açın. 
  • Sahur ve iftarda sıvı alımı çok önemli, iftardan sahura kadar olan saat aralığında azar azar sık sık su tüketmeli, mideyi dinlendiren, hazmı kolaylaştıran ıhlamur, nane, rezene, papatya gibi bitki çayları, taze sıkılmış meyve ve sebze suları, komposto, gibi içecekler içmelisiniz. ra
  • Sade veya naneli ayran, oruç sonrası tansiyonu dengelemesi açısından son derece faydalı. 
  • Ramazan sofralarının vazgeçilmezi tatlılardır. Yaz dönemi olması sebebi ile şerbetli tatlılar ağır gelebilir. Onun yerine daha hafif sütlü tatlılar midenize daha iyi gelecektir.
  • İftar ile sahur arasına küçük ara öğünler eklenmeli, böylece bir hem bir defada fazla miktarda yemenin vereceği olumsuzluklar engellenmeli hem de yavaşlayan metabolizmaya destek olunmalı.
  • Özellikle kızartmalardan, mayalı besinlerden (hamur işlerinden), aşırı şeker ve yağ içeren besinlerden, şerbetli tatlılardan, çok tuzlu veya baharatlı yemeklerden, bal/kaymakdan uzak durulması, gece oluşabilecek hazımsızlıklardan, mide yanmalarından, reflüden ayrıca kilo alma problemlerinden koruyacaktır.
  • Kan şekerini hızla yükselten besinler yerine posa miktarı fazla olan besinler (kepekli ekmek, çok tahıllı ekmek, çavdar ekmeği, kepekli makarna, kepekli pirinç, sebze, meyve, kuru baklagiller, ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar gibi) tokluk hissi sağladığı için tercih edilmeli.
  • Sebze ve meyve tüketimine dikkat edilmelidir. Her gün en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi vücudun bu dönemde artan vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanması ve kabızlığın engellenmesi açısından önemli.
  • Besinlerin çok sıcak servis edilmemesi de bir diğer önemli kuraldır. Kahvaltılıklardan sonra servis edilen sıcacık çorbalar mide rahatsızlıklarına neden olabilir, gaz yapıcı etki gösterebilir. Bunun önüne geçmek için ise yemekleri ılık/sıcak arası servis etmek ve mümkün olduğunca bolca çiğnemekte yarar var. 
  • Yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak, kilo alışını engellemek için fiziksel aktivite artırılmalı. Aç karnına ve/veya oruçlu iken spor yapılmamalı.
  • Ramazan ayında öğün sayısının ve saatlerinin vücudun alışılmış beslenme ritminin çok dışına çıkması nedeniyle vücutta halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, baş dönmesi, unutkanlık, dalgınlık, dikkatsizlik, uykuya meyil, sinirlilik, hazımsızlık, şişlik, ekşime gibi değişiklikler meydana gelebilir. Yavaşlayan metabolizmanın vücuda verdiği olumsuzlukları en aza indirmek için bu dönemde beslenmede birtakım değişiklikler yapılmalı. 
  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
KÜÇÜKLERE ARA ÖĞÜNLER
GÜNLÜK BESİN GEREKSİNİMLERİ
GÖZÜMÜZ NEDEN SEĞİRİR?
GÖZ DALINCA MİSAFİR GELMEZ!
BİBERON MAMASI SEÇİMİ
NASIL YAPILMALIDIR?
KAHVE İÇ
DEPRESYONDAN KORUN!
KADINLARDA VULVA KANSERİ
PROF. DR. ERTEKİN ANLATIYOR
SİGARA VE ALKOL BİRLEŞİNCE
PANKREASI BİTİRİYOR
MEME EMMEYEN BEBEKLER
YOKSA SÜTÜNÜZ YETMİYOR MU?
İMPLANT TEDAVİSİ
MERAK EDİLEN HER ŞEY
RUJUNUZ SİZİ ZEHİRLEYEBİLİR
BU BELİRTİLERE DİKKAT!

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
BAKANLIKTAN KOLONYA U...
SAĞLIĞINIZ ÖNEMLİ
VEREM ETMEYİN
SÜTTE KANSER TEHLİKESİ
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
MİNİKLERİN BOYUT ZİYARETİ
ÜNLÜLERİN KOMİK ANLARI
O KADAR DA SÜPER DEĞİLLER
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :