Milli Eğitim Bakanlığı ile Merter Platformu arasında ''Z-Kütüphanelerin Kurulması ve Okuma Kültürünün Geliştirilmesine Dair İşbirliği Protokolü'' imza törenine katılan Bakan Dinçer, protokol kapsamında 10'u İstanbul'da olmak üzere Türkiye genelinde 20 kütüphane oluşturulacağını belirtti.
Protokol, ''Z (zenginleştirilmiş) Kütüphane''nin oluşturulduğu Esenyurt'taki Halil Fahri Orman İlköğretim Okulu'nda düzenlenen törenle imzalandı.
Törende konuşan Bakan Dinçer, bundan yaklaşık 5-6 ay önce ''Okullar Hayat Olsun'' projesini başlattıklarını hatırlatarak, projenin üç ana bileşeni bulunduğu söyledi. Bakan Dinçer, bunlardan birincisinin kütüphane ve bilgisayarlar üzerine kurgulandığını dile getirerek, kütüphanelerin genellikle okulların en üst katlarında, koridorların son bölümlerinde bulunduğunu ve birkaç raftan oluştuğunu ifade etti. Kütüphanelerin, velilerin ve öğrencilerin mümkün olduğunca rahat şekilde yararlanacağı, binaların en kolay ve rahat yerinde, sürekli kullanıma sunulacağı bir yerde olmasını istediklerini vurgulayan Bakan Dinçer, kütüphane ve bilgisayarları bir araya getirdiklerini ve bu yerleri sürekli açık kalacak şekilde yeniden tasarladıklarını kaydetti.
Bakan Dinçer, projenin diğer bir bileşenin ise okul bahçelerinin tanzimiyle ilgili olduğunu anlatarak, okul ve bahçeler ne kadar çok kişi tarafından kullanılırsa, o kadar çok fayda üretileceğini belirtti. Okulları, içinde bulundukları mahallenin hayat alanı olarak görmek istediklerini dile getiren Bakan Dinçer, okul bahçelerinin gri bir zeminle kaplı olduğunu, buraları yeşil bir zemine dönüştürmek istediklerini, tören alanları dışında okul duvarlarının ve bahçenin değişik bölgelerini ağaçlandırmak istediklerini anlattı.
Bakan Dinçer, üçüncü bileşenin ise okul bahçelerinde spor alanlarının oluşturulması olduğunu aktararak, çocukların sokakta oynamak yerine her an okulda bulunmasını istediklerini, bu anlamda okulların bahçesiyle, fiziki mekanıyla birlikte mahalle sakinlerinin de sıkıldığında bir fayda sağlayacağı alan olmasını arzu ettiklerini ifade etti.
Özellikle bilgisayar ve kütüphane alanlarını birleştirerek mahalle sakinlerinin hizmetine sunmalarının özel nedenleri olduğunu belirten Bakan Dinçer, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Bir kere her mahalleye kütüphane kurgulamış oluyoruz. Genelde kitap okuma alışkanlığımızın yetersiz ve zayıf olduğuna yönelik bir kanaatimiz var. Genelde şikayet ederiz kendi kendimize... Ama özellikle son yıllarda bilişim teknolojisinin gelişmesiyle birlikte okumak tüm dünyanın ciddi sorunu haline gelmeye başladı. Pek çok ülke, artık okumamaya, daha çok bilişim üzerinden oyun oynamaya başladı. Biz her ikisini, bilişim teknolojilerini de kullanırken okuma alışkanlığını kazandıracak bir tasarım yapmaya çalıştık. Kitap okumak kışkırtıcı, heyecan verici, keyif dolu bir alışkanlık haline dönüştürülürse, o zaman çocuklarımızın okuma kabiliyetlerini daha da geliştireceğiz.''
Türkiye genelinde 20 kütüphane
Bakan Dinçer, Merter Platformu işbirliğinde hayata geçirecekleri kütüphanelerin, kitap, internet erişimi, bilgisayar ve zeka geliştirici materyalleriyle birkaç farklı misyonu taşıdığını anlatarak, esas amaçlarının kütüphaneyle çocukları kitaba yakınlaştırmak ve kitabı sevdirmek olduğunu kaydetti. Projenin özel ve kamu işbirliğiyle hayata geçirildiğini dile getiren Bakan Dinçer, bugün imzalanan protokolle 10'u İstanbul'da olmak üzere Türkiye genelinde 20 kütüphane oluşturulacağını kaydetti.
Bakan Dinçer, bugüne kadar formel şekilde kütüphanelerin oluşturulduğunu, ancak bunların çocukları fazla cezbetmediğine işaret ederek, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkartılmasının ardından eğitimde bir paradigma değişikliği yapmaya başladıklarını anlattı.
Konuşmanın ardından, Bakan Dinçer ve beraberindekiler, Esenyurt'taki Halil Fahri Orman İlköğretim Okulu'nda açılışını gerçekleştirdikleri kütüphaneyi gezerek, yetkililerden bilgi aldı.
Bakan Dinçer ve Merter Platformu Başkanı Cengiz Acar, daha sonra, Türkiye genelinde 20 kütüphanenin oluşturulmasını kapsayan ''Z Kütüphanelerin Kurulması ve Okuma Kültürünün Geliştirilmesi'' protokolünü imzaladı.
meb