Ergenlik çağındakilerin üstünü çıkarmamasına, kat kat giyinmesine ve karşı cinsle ilişki kuramamasına neden olan kunduracı ve güvercin göğsü hastalıkları kader değil! Yapılacak ameliyatla yeni bir hayata başlanabilir
Halk arasında kunduracı ve güvercin göğsü olarak bilinen göğüs duvarındaki yapı bozuklukları; özellikle buluğ çağındaki gençlerde psikolojik sorunlara neden olabiliyor. Sabah'tan Esra Tüzün'e, Göğüs ve Akciğer Transplant Cerrahı Dr. Erkan Yıldırım, bu konu hakkında bilgi verdi.
Göğüs duvarı yapı bozuklukları; pectus excavatum (kunduracı göğsü), pectus carinatum (güvercin göğsü), poland sendromu, sternal defektler (iman tahtasının bozukluğu) ve çok az görülen diğer yapı bozuklukları olarak beş kategoride sınıflandırılıyor.
Yıldırım, güvercin göğsü ile kunduracı göğsü arasında farkı şöyle anlatıyor: "Göğüs kafesinin içeri doğru çökük olmasına 'kunduracı göğsü' veya 'çökük göğüs' olarak da bilinen, pectus excavatum denir. Göğüs duvarı bozuklukları içinde en sık görülenidir. Güvercin göğsü ise, göğüs duvarının dışa çıkıntı göstermesidir."
"Hayata bile küsebilirler"
Bu bozuklukların kesin sebebinin bilinmediğini söyleyen Yıldırım, "Çocukluk çağında bu rahatsızlık pek sorun oluşturmaz ama yaş arttıkça efor-egzersiz sonrası; yapısı bozulmuş kaburgada ve sol meme bölgesinde ağrı olabilir. Çarpıntı, kalpte ritim bozuklukları ve üfürüm tespit edilebilir. Efor kapasitesi de azalır" dedi.
Psikolojik yönden kişiyi rahatsız eden bir hastalık olduğunun altını çizen Yıldırım, bu hastalığın kişiye kendini eksik ve çirkin hissettirir, onda öfke yaratarak, yalnızlık hissine kapılıp hayata bile küsebileceğini söylüyor.
Bu kişilerin hayatlarında ne gibi kısıtlamalar oluyor?
- Psikolojik açıdan daha az sosyal olurlar.
- Karşı cinsle veya arkadaşları ile ilişkileri zayıftır.
- Havuzda üzerlerini çıkarmaktan çekinirler.
- Çoğu zaman spor derslerine katılmazlar.
- Daha ileri durumlarda; evlendikten sonra bile göğsünü eşinden saklayabilir ve dokundurtmak istemeyebilir.