Okunma Sayısı: 10138
CANLI YORUMLAR

YEMEK TERAPİSİYLE İYİLEŞME

En çok "yemek" ilgi görüyor

Niğde Devlet Hastanesi bünyesinde faaliyet gösteren Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'ndeki hastalar, bahçeden topladıkları sebzelerle terapi amaçlı yemek yapıyor.

Merkeze kayıtlı 69 hasta, haftanın 5 günü il merkezi, ilçeler, belde ve köylerdeki evlerinden alınarak merkeze getiriliyor. Psikiyatri uzmanı, psikolog, hemşire, iş uğraş terapisti ve eğitimciler tarafından günlük düzenli olarak takip edilen hastalar, mutfak terapi odasında yemek pişiriyor.

Merkezde görevli psikiyatri uzmanı Dr. Arzu Ülgen, merkezin 2011'de ağır ruhsal rahatsızlığı olan hastaların topluma kazandırılması amacıyla kurulduğunu söyledi. Merkezde ilçe, belde ve köylerden gelen 69 hastanın tedavi gördüğünü belirten Ülgen, şunları kaydetti:

''Hastalarımızla her gün bazı faaliyetlerde bulunuyoruz. Bu faaliyetler arasında yemek terapisi, ebru sanatı, bahçe uğraşısı, kitap okuma gibi çeşitli etkinlikler yer alıyor. Bu faaliyetlerin amacı insanları topluma kazandırmak, hasta sayısındaki artışı ve hastaneye yatış sayısını azaltmak. Özellikle yemek terapisi ile hastaların kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmelerine yardımcı oluyoruz. Hastalarımızın en çok ilgisini çeken terapilerin başında yemek terapisi geliyor.''

''TERAPİLER HASTALARIN ÖZ GÜVENİNİ ARTIRIYOR''

Psikolog Ayşegül Örten de terapilerin ortak amacının merkeze devam eden kronik hastaların kimseden yardım almadan günlük yaşantılarını devam ettirebilmelerini sağlamak olduğunu ifade etti.

Örten, terapilerle hastaların kendi başlarına yemek yapabilmelerine, evlerini temizleyebilmelerine, tıraş olabilmelerine ve öz bakım ihtiyaçlarını karşılayabilmelerine yardımcı olunduğunu belirtti.

Eğitimci Meral Bıyık da hastalara yemek terapisinin yanı sıra el işi ve ebru terapisi uygulandığını söyledi. Hastalarla birlikte geri dönüşüm malzemelerini kullanarak el işi ürünler yaptıklarını kaydeden Bıyık, ''İnsan bir iş yaparken zihnindeki tüm sıkıntısını bir kenara bırakıyor. Beyin sadece yaptığı işe odaklandığı için kendini o anda mutlu hissediyor. O anki stresini, üzüntüsünü unutuyor. Bu günden güne tekrarlandığı zaman hareket ve konuşma, olumlu yönde değişiyor'' diye konuştu.

Merkezde yaklaşık 1,5 yıldır tedavi gören Mühibe Aksoy, uygulama ve terapilerden memnun olduğunu ifade ederek, ''Kendimi çok iyi hissediyorum. Doktorlarımdan, hemşirelerimden, arkadaşlarımdan çok memnunum. Burada kek, börek, kısır, patates köftesi ve hamur işleri yapıyoruz. El işi ve ebru yapıp film izliyoruz. Buraya gelmeye başladıktan sonra sağlığım düzeldi'' dedi.

Hastalardan Ramazan Sakin de ''El işi, ebru ve boyama yapıyoruz. Kendimi çok rahat hissediyorum. Daha önce toplum içine giremiyordum. Buraya geldikten sonra yeni arkadaşlarla tanıştım. Artık daha rahatım'' diye konuştu.

 

ntvmsnbc

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
KANSERİ ÖKSÜREREK YENDİ!
TIBBEN GÜÇ BİR VAKA
EMZİRİRKEN UYUTMAYIN
DİŞLERİ ÇÜRÜMESİN
YAZ SAĞLIKLI GEÇER Mİ?
YAZ İSHALİ VE DİĞERLERİ...
OBEZİTEDEN NORMAL HAYATA
TOPLAMDA 23 KİLO VERDİLER
AYAKLARINIZ NEDEN ŞİŞER
HİÇ DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ?
ÇALIŞAN ANNELER DİKKAT
SÜPER ANNE SENDROMU OLMAYIN
DİŞ GICIRDATMA TEHLİKELİDİR
SEBEBİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ
KEYİFLİ BİR YATMA MERASİMİ
ÇOCUKLAR RUTİNLERİ SEVERLER
KANSERİN İZİNİ SÜRÜN
TÜMÖR BELİRTEÇLERİ
NE ZAMAN HASTANEYE GİDİLİR?
DOĞUM BELİRTİLERİ NELER?

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
RÜYANIZDA SEVİŞİYORSANIZ
KALABALIKTA YALNIZSANIZ
"NE KADAR TİTİZ KADIN"
AŞK BİR HASTALIK MI?
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
PHOTOSHOP OLMADAN NASILLAR?
DOĞRU SAÇ DOĞRU MAKYAJLA
MİNİKLERİN BOYUT ZİYARETİ
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :